Suurlähettilään virka-asunto on Espanjassa yllättävänkin tehokas täky

Virka-asunto on paitsi suurlähettilään koti, myös monenlaisten erilaisten kokoontumisten tapahtumapaikka, lähtien työlounaista ja päätyen suurimpaan ponnistukseen eli itsenäisyyspäivän juhliin. Poikkeuksellinen ympäristö auttaa herättämään kutsuvieraiden kiinnostuksen.

Suurlähetystön keskeisiin tehtäviin kuuluvat Suomen maakuvan ja suomalaisten yritysten asioiden edistäminen maailmalla. Kuten monessa asemamaassa, myös Espanjassa hyväksi käytännöksi ovat muodostuneet suurlähettilään virka-asunnossa eli niin kutsutussa residenssissä eri yhteistyökumppaneiden kanssa järjestetyt tapahtumat.

”Verano finlandés” eli suomalainen kesätapahtuma esitteli espanjalaisille toimittajille Suomen matkailuvaltteja kuten luontoa, ruokakulttuuria ja muotoilua.

Toukokuun lopussa virka-asunto muuttui Suomeen matkailua edistävän Visit Finlandin espanjalaisille toimittajille järjestämää tapahtumaa varten Suomen kesä -simulaattoriksi. Aidon kokemuksen kruunasi Madridissa harvinainen, mutta kotimaassa puutarhajuhlia aina varjostava sateen uhka, jolta lopulta onneksi vältyttiin.

Kolmisenkymmentä erityisesti matkailusta kirjoittavaa toimittajaa nauttivat kokonaisvaltaisesta kattauksesta, johon kuuluivat niin kokki Jyrki Tsutsusen suunnittelema, suomalaisen luonnon antimista ammentava ruokatarjoilu kuin Ivana Helsinki -merkin takaa tutun monilahjakkuuden Paola Suhosen Lone Deer Laredo -yhtye. Sauna ei tällä kertaa ollut käytössä, mutta suomalaiseen tyyliin sisustettu virka-asunto tarjosi tapahtumalle puitteet, joita muualta Madridista ei olisi löytynyt.

Visit Finlandin vieraat saivat lähtiessään kangaskassin ja sen mukana tietopaketin sekä Ivana Helsingin laukun.

Pala Suomea Madridissa

Suurlähettilään virka-asunnossa esimerkiksi hotellin tai muun julkisen tilan sijaan järjestettävä tapahtuma on juuri siksi erityinen, että kutsuvieraat pääsevät kurkistamaan muulloin suljettuun paikkaan. Suurlähetystön ja suurlähettilään arvovalta auttaa usein yrityksiä saamaan paikalle ”vaikeasti tavoiteltavia” henkilöitä. Tämä toimii etenkin Espanjan kaltaisissa maissa, joissa protokollalla ja hierarkialla on yhä enemmän merkitystä kuin vaikkapa kotimaassa.

Kesäkuun alussa virka-asunnossa juhlittiin myös suomalaisen Uponor-yrityksen 100-vuotista taivalta.  Uponor on yksi johtavista rakennusten sisäilmasto- ja putkijärjestelmien toimittajista maailmassa ja merkittävä toimija myös Espanjassa. Juhlavuoden kunniaksi yritys halusi järjestää asiakastilaisuutensa virka-asunnossa ja yrityksen edustajat itsekin yllättyivät siitä, miten korkea-arvoisia vieraita poikkeuksellinen kutsu houkutteli paikalle. Tilaisuus oli verkostoitumisen kannalta hyödyllinen myös suurlähetystölle ja Business Finlandille – niin sanottu win-win-tilanne siis.

Uponorin espanjalaiset asiakkaat kokoontuivat ryhmäkuvaan Suomen suurlähettilään virka-asunnossa järjestetyn tilaisuuden päätteeksi.

Uponor tuo mielellään esiin suomalaisuuttaan, sillä Suomella on Espanjassa erittäin hyvä maine korkean koulutustason yhteiskuntana, jossa ”kaikki toimii” ja keskinäinen luottamus on korkea. Yrityksen saksalaissyntyinen johtaja totesi suurlähettilään puheen jälkeen ymmärtäneensä sitä kuunnellessaan, että yrityksen arvoilla on vahvat juuret suomalaisessa yhteiskunnassa.

Ei mitä tahansa firman bileitä

Virka-asunnossa järjestettävien tapahtumien kustannuksista vastaa pääsääntöisesti järjestävä yritys, ellei kyseessä ole suurlähetystön oma tai Team Finland -toimijoiden yhdessä järjestämä tilaisuus. Mitä tahansa ”firman bileitä” ei virka-asunnossa kuitenkaan järjestetä, vaan tapahtuman tulee olla suurlähetystön arvokkuudelle sopiva ja muutenkin istua niihin tavoitteisiin, joita pyrimme Espanjassa edistämään.

On hyvä myös muistaa, että jokaisen tapahtuman yleisömenestys vaatii viikkojen ellei kuukausien työn, lähtien kutsuttavien kartoittamisesta ja päättyen ilmoittautuneiden saapumisen kiivaaseen varmisteluun tapahtumaa edeltävinä päivinä. Nyrkkisääntö ainakin Espanjassa on, että kutsutuista tapahtumaan ilmoittautuu kolmasosa – ja vielä heistäkin osa jää tulematta.

Kesän ajaksi toiminta virka-asunnossa hiljenee, kun ensin Suomessa rauhoitutaan kesälomille ja elokuussa Espanja käytännössä katsoen pysähtyy kaikkien viettäessä lomaansa samaan aikaan. Syksylle on jo suunnitteilla tapahtumia, joissa esitellään suomalaista osaamista eri aloilla. Aiheesta kiinnostuneet yritykset voivat olla rohkeasti yhteydessä Team Finland -toimijoihin Madridissa.

 

Leave a Reply