Suomi sata vuotta Espanjassa

Itsenäisyyden juhlavuoden vietosta siirrytään Espanjassa sulavasti diplomaattisuhteiden satavuotisen historian juhlintaan, katse ennen kaikkea tulevassa yhteistyössä.

Pöly ehti tuskin laskeutua Suomi 100 -juhlinnan jälkeen, kun jo käynnistimme Madridissa diplomaattisten suhteidemme 100-merkkivuoden juhlinnan. Juhlavuoden tavoitteena on tiivistää entisestään maidemme välistä vuoropuhelua ja lisätä yhteistyötä molempia maita kiinnostavilla alueilla.

Lähtökohdat ovat maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta otolliset, sillä Euroopan unionin jäseninä olemme monin sitein läheisiä kumppaneita ja useissa kansainvälisissä ja EU-kysymyksissä näkemyksemme ovat yllättävänkin samansuuntaisia.

Molemmilla mailla on aito kiinnostus osallistua kansainväliseen rauhanvälitykseen ja design on keskeinen osa molempien maakuvatyötä. Muun muassa näistä aineksista käynnistettiin tarkastelu ulkoministereiden Timo Soinin ja Alfonso Dastisin tapaamisessa tammikuussa Madridissa. Yhteiseksi tavoitteeksi asetettiin merkkivuoden juhlistaminen, ei vain juhlallisin puhein, vaan ennen kaikkea konkreettisen ja kestävän yhteistyökumppanuuden muodossa.

Ulkoministerit Alfonso Dastis ja Timo Soini tapasivat Madridissa tammikuussa.

Kahden vuoden juhlaputki on hyvä mahdollisuus esitellä Suomea eri puolella Espanjaa ja tehdä tunnetuksi erityispiirteitämme ja osaamistamme. Aivan tyhjästä ei ole tarvinnut aloittaa, sillä esimerkiksi Espanjan suomalaisyhteisöt ovat jo vuosia tehneet hyvää työtä Aurinkorannikolla ja muualla Espanjassa. Voin vilpittömästi todeta, että tapahtumarikas Suomi 100 oli suomalaisen kansalaisaktivismin ja talkoohengen upea huipentuma myös Espanjassa!

On ollut lähes häkellyttävää seurata miten myönteisesti Suomi näyttäytyy Espanjan päivittäisessä uutistulvassa. Suomen hyvän koulutusjärjestelmän lisäksi media seuraa tarkasti ja uutisoi suomalaisista innovaatioista ja ratkaisuista erilaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Menestystarinat tuovat Suomea hienosti esille ja lisäävät Suomen kiinnostusta Espanjassa.

Expansion-lehti kertoi toukokuussa Suomen haluavan ”terveyden Piilaksoksi”.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.