Blinier

 

Blinit ovat eräänlaisia venäläisiä pannukakkuja, jotka leivotaan tattarijauhosta ja sitten syödään kaviaarin, hienoksi hakatun sipulin ja smetanan kanssa. Venäjällä juhlitaan paastonaikaan vuoden suurinta tapahtumaa: Maslenitsaa! Mikä sitten on maslenitsa? Vastaus löytyy muun muassa Leo Tolstoin romaaneista tai elokuvasta Barber of Siberia, jonka on ohjannut kuuluisa venäläinen elokuvaohjaaja Nikita Mikhalkov.

Blinejä, kaviaaria ja smetanaaBlinejä, kaviaaria ja smetanaa

 

Erehdyt, jos luulet, että venäläiset vain juovat vodkaa ja syövät rasvaisia ohukaisiaan eli blinejä ja kuljeskelevat päämäärättöminä ympäri Moskovaa kyseisen niin sanotun ’voiviikon’ aikana. Maslenitsa on venäläinen versio karnevaalista ja sillä on oma pitkä historiansa. Se oli alun perin kevään juhla, jonka myötä talvi ja pimeys jätettiin taakse. Sanalla maslenitsa viitataan pyöreisiin blineihin, jotka symboloivat aurinkoa. Näinä päivinä kun aurinko vie meitä lähemmäs kevättä joka päivänä on varmaan blinin syönti paikallaan ikään kuin muistutukseksi meille siitä, että talven pimeys on kohta mennyttä ja se kirkas pohjoinen valo valloittaa jälleen taivaan.

 

Blinitaikina:

5 dl maitoa
1 dl Piimää tai kermaviiliä
25 g hiivaa
2 ½ dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunan keltuaista
2 kananmunan valkuaista

Ripaus suolaa
70 g voita

Blinejä pöytään!Blinejä pöytään!

 

1: Kuumenna maito kunnes se on 37 astetta. Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle maito ja kermaviili, sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää molemmat jauhot ja sekoita kunnolla.

2: Anna taikinan seistä huoneenlämmössä ja käydä keittiöpyyhkeen alla vähintään 3-6 tuntia.

3: Jaa kananmunan keltuainen ja valkuainen erikseen. Vispilöi keltuaiset ja suola ja sekoita taikinaan

4: Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää voi ja valkuainen varovaisesti taikinaan.

 

5: Paista blini pannulla keskilämmöllä. Käännä ja paista toiselta puolelta. Tarjoile heti mädin, smetanan, hakatun sipulin sekä sitruunan kanssa.