Finsk midsommar

Midsommarblomster pryder bordet Midsommarblomster pryder bordet

Att fira midsommar är en gammal tradition och går tillbaka ända till hedniska tider. Midnattsolen och sommarnattens magi vill finländarna fira ute i naturen, på landet eller vid sina sommarstugor. Man bjuder vänner och bekanta för att tillsammans fira sommarens höjdpunkt. Midsommarbastu är en självklarhet för varje finsk medborgare, man äter gott och njuter av den vackra midnattsolen, och midsommaren blir inte riktig vad den skulle vara utan allt detta.

Att ”äta ute” behöver inte betyda att man går på restaurang, det kan lika bra vara ute i naturenAtt ”äta ute” behöver inte betyda att man går på restaurang, det kan lika bra vara ute i naturen

Vid sommarsolståndet inträffar årets längsta dag och kortaste natt, som infaller runt 21 juni på norra halvklotet. Den exakta dagen kan variera något år från år alltefter årets lokalisering i den fyraåriga skottårsperioden och ortens longitud. I år infaller sommarsolstånd den 21 juni, midsommarafton firas i Finland fredagen den 24 juni och det är dessa dagar att vi får uppleva det nordiska ljuset med en magisk midnattsol som aldrig verkar gå ner.

Maten har också en central roll i det finländska midsommarfirandet, fiskinläggningar, sillar av olika slag, gravad lax, rökt sik, allt möjligt grillat och olika sallader pryder midsommarbordet, och för att inte tala om grillkorven som har en helt egen nästan ”helig” plats bland alla läckerheter, någon har skämtsamt sagt att grillkorven är finländarnas grönsak nummer en och att den följer oss i fotspåren vart än vi går.

Midsommarafton, dagen när solen inte går nerMidsommarafton, dagen när solen inte går ner

Nypotatis är det som verkligen hör midsommaren till och lika viktig som grillkorven tycks vara för oss finnar under hela året är också nypotatis och jordgubbar något ofrånkomligt under midsommar, det blir inte någon riktig midsommar utan allt detta.

Kaviarpotatis:

koka några nypotatisar med skalet på, salta dem inte. Låt dem svalna, skär dem därefter i lagom stora tärningar, ca 1×1 cm i storlek. Lägg tärningarna i en skål och tillsätt ½ dl sikrom, 2 msk creme fraiche och 1 msk citronsaft, salta och peppra samt smaka av och servera genast. Passar utmärkt till fisk och speciellt till den gravade siken eller laxen.

"Njut av tillvaron, det är det små enkla tingen som ger livet mening"

God midsommar till er alla