Marskalk Mannerheims favoriträtt!

Med rak rygg och stark stämma levde marskalk Mannerheim upp till sitt rykte som karlakarl. Vid sidan av storpolitiken var han också en god kock och en synnerligen ivrig jägare. Med dessa två egenskaper tar man sig rätt långt här i livet!

Vorschmack det var Mannerheims absoluta favoriträtt. Marskalken var inte bara rak i ryggen. Han var både jakt- och matglad. Vorschmack plockade han hem på egen hand från det Polen han genom åren skulle lära sig hålla mycket av. Om han såg likheter mellan polacker och finländare ska vi låta vara osagt. Han höll mycket av dem alla. Vorschmack är en maträtt som man varken förr eller senare sett dess jämlike till. Den ska ätas tillsammans med kall öl och en rågad snaps som dricks med rakrygg och utan åthävor. Det ska slås fast att det finns väldigt många versioner av denna rätt och detta är blott en av dem.

Residensets egna recept:

600 g nöt malet kött
200 g lamm malet kött
100 g ansjovis filéer
2 st gula lökar
2 dl köttbuljong
1 dl tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
vitpeppar

Bryn köttet i stekpanna tills det är genomstekt. Häll över det stekta köttet i en matberedare, tillsätt löken, vitlöksklyftorna, ansjovisen med spadet, tomatpurén och köttbuljongen krydda med vitpeppar efter behag. Kör blandningen i matberedaren till en smidig smet och flytta därefter smeten i en ugnsform. Grädda på låg temperatur, ca 140 grader i minst 2-4 timmar i ugnen, rör om alltid nu som då och verkar smeten bli för torr tillsätter du allt eftersom lite köttbuljong eller vatten. När vorschmacken är färdig skall den vara fast i konsistens och det skall gå att forma bollar av den utan att de ramlar sönder på tallriken. Servera gärna med ugnsbakt potatis, potatismos eller potatissallad.
Vorschmacken passar också utmärkt som fyllning i pastejer och plättar och den kan ätas lika bra kall som varm.