Paistettua ahventa yrttivoikastikeella, vihreää parsaa ja pikkelöityjä vihanneksia

Kevät on hyvien raaka-aineiden aikaa. Ensimmäiset vihreät parsat näkevät päivänvalon ja monet muutkin kasvit versovat ja antavat makunsa eri ruokalajeille. Edessämme oleva sesonki aloittaa makuelämysten sarjan, jota kesä ja syksy herkkuineen seuraavat.

Nyt on vihreän parsan, ahvenen ja happamien vihannesten aika. Nokkoskeitto ja vuohenputkisalaatti ovat ruokia, jotka kuuluvat keväiselle kasvimaalle ja juuri nyt voi näitä raaka-aineita löytää melkein mistä tahansa.

 Resepti 4 hengelle

Ahvenfileitä, n. 130 gr. henkeä kohden
 
8 kpl vihreää parsaa
muutama porkkana siivuina tai suikaleina
8 kpl pientä kuorittua sipulia
4 kpl kaltattua ja kuorittua kirsikkatomaattia
muutama kukkakaalinkukinto
muutama parsakaalinkukinto

2 rkl sokeria
1 dl etikkaa
½ litraa vettä
2 laakerinlehteä
1 kpl tähtianista
4 kpl neilikoita

100 gr. voita
1 dl valkoviiniä
1 rkl hienonnettua tilliä ja ruohosipulia
1 kourallinen rapeita vuohenputken lehtiä
suolaa ja pippuria

1. Puhdista ja kuivaa ahvenfileet.
2. Ota esille paksupohjainen kattila ja kaada siihen vesi ja etikka. Lisää laakerinlehti, anis, neilikat ja sokeri. Laita vihannekset liemeen, paitsi parsat ja tomaatit. Anna liemen kiehua, kunnes vihannekset ovat lähes kypsiä. Lisää lopuksi myös tomaatit ja parsa ja anna liemen kiehahtaa uudelleen ja ota tämän jälkeen kattila liedeltä. Ota kaikki vihannekset liemestä ja jäähdytä ne kylmässä vedessä, jonka jälkeen ota liemi talteen. Vihannesten jäähdyttäminen kylmässä vedessä auttaa niiden värin ja koostumuksen säilyttämisessä.  Lämmitä vihannekset pikaisesti uudelleen liemessä juuri ennen tarjoilua.
3. Paloittele vuohenputken lehdet ja sekoita joukkoon hienonnettu tilli ja ruohosipuli.
4. Paista ahvenfileet voissa kuumassa paistinpannussa, vain muutama minuutti kummaltakin puolelta. Tämän jälkeen fileet asetellaan kauniisti tarjoiluvadille ja jatketaan kastikkeen valmistuksella.
5. Lämmitä etikkaliemi ja lisää siihen vihannekset. Anna vihannesten lämmetä, mutta varo kiehauttamasta lientä.
6. Sulata voi kattilassa ja anna sen ruskistua hieman. Tämän jälkeen lisää karkeasti paloitellut yrtit ja vuohenputken lehdet. Lisää lopuksi 1 dl valkoviiniä ja anna sitten kastikkeen kiehahtaa. Kastike tarjoillaan kalan ja vihannesten kanssa. Keitettyjä tai paistettuja perunoita voi myös tarjoilla ruoan lisukkeena.
 Viikon resepti

 

 

 

 

 

Mukavaa kevään jatkoa!