Cádiz – Andalusian helmi

Olin kolme vuotta sitten vaihto-opiskelijana Cádizissa, Andalusian maakunnassa Etelä-Espanjassa. Kaupunki teki vaikutuksen, ja tiesin jo ennen harjoittelujaksoni alkua, että siellä olisi päästävä käymään uudelleen.

Cádiz näyttää hauskalta kartalla. Se sijaitsee kapealla niemellä, jota kirkkaansininen Atlantin valtameri ympäröi joka suunnasta. Kaupungin vanha osa niemen loppupäässä on hyvin tiivis ja sen kävelee päästä päähän parissa kymmenessä minuutissa. Syvennyn blogikirjoituksessani tähän suomalaisille hieman tuntemattomampaan kaupunkiin ja tutustun sen pitkään historiaan.

Kuvassa näkyy Cádizin rantaviivaa. Vasemmalla taloja ja suuri katedraali. Oikealla valtameri, jonka aallot osuvat rantavalliin
Cádizin julkisivua. Vasemmalla 1700-luvulla rakennettu kaupungin katedraali. Cádizia ympäröi mereltä suojaava muuri, jonka eteen pinotut betonikuutiot toimivat aallonmurtajina. Kuva: Runo Lähde.

Muinainen kaupunki

Cádiz (foinikialaisille Gadir, roomalaisille Gades) on muinainen kaupunki. Noin 3000 vuotta sitten nykyisen Lähi-Idän alueelta peräisin olevat foinikialaiset perustivat Gadir-nimisen kaupungin nykyisen Cádizin alueelle. Kaupungista löytyvät museo ja arkeologiset kaivaukset, jotka tarjoavat lisätietoa Cádizin varhaishistoriasta. Rooman imperiumin aikaan Gades oli yksi rikkaimmista kauppasatamista sen strategisen sijainnin vuoksi. Kaupunkiin rakennettiin uusia rakennuksia, kuten amfiteatteri, joka on nykyään Cádizin suosituimpia turistikohteita.

Cádiz on näytellyt tärkeää roolia myös nykyisen Espanjan valtion historiassa. Kristoffer Kolumbus lähti 1400-luvun lopulla toiselle Amerikan-löytöretkelleen Cádizista, joka oli tärkeä satamakaupunki. 1700-luvulla Cádiz nousi päävastuuseen Amerikan siirtomaiden kaupasta, jolloin kaupunki rikastui mittavasti. Kaupungin kuuluisa katedraali rakennettiin tuolloin. Vuonna 1812 Napoleonin vallattua Espanjan Cádizissa kirjoitettiin Ranskan miehitysvaltaa uhmaava Espanjan perustuslaki.

Vanha raunioitunut amfiteatteri. Kuvassa näkyy teatterin rappeutuneita penkkirivejä.
Rooman valtakunnan aikainen amfiteatteri, Teatro Romano. Kuva: Runo Lähde.

Leuto Välimeren ilmasto

Cádiz on ilmastoltaan lämmin ja leuto. Kaupunki on yksi Euroopan aurinkoisimpia, aurinkoisia päiviä on vuodessa keskimäärin 125. Cádizissa on monia uimarantoja, joista esimerkiksi La Caleta lähellä yliopistoa on hyvin suosittu. Kävin siellä itse usein viilentymässä päivän opintojen jälkeen. Hauskana nippelitietona mainittakoon, että La Caleta esiintyy vuoden 2002 James Bond –elokuvassa Kuolema saa odottaa, kun Bond vierailee Kuubassa.

Uimaranta. Vasemmalla merta, oikealla hiekkaranta ja ihmisiä sekä valkoinen rantamökki.
La Caleta on Cádizin suosituimpia uimarantoja. Kuva: Runo Lähde.

Karnevaaleilla koko maailma kylässä

Yksi Cádizin suurimpia tapahtumia on helmikuun karnevaalit, Carnaval de Cádiz. Karnevaalit ovat yksi Espanjan tunnetuimpia tapahtumia, johon tulee osallistujia ulkomailta asti. Kaksi viikkoa kestävien karnevaalien aikana Cádiz täyttyy konfetista, naamiaisasuisista juhlijoista ja erilaisista paraateista. Kaupunki on täynnä juhlinnan ääniä ja erilaisia tapahtumia. Karnevaalit saavat alkunsa vanhassa kaupungissa sijaitsevasta Teatro Fallasta, jossa erilaiset esiintyvät ryhmät kilpailevat. Tämän jälkeen ryhmät jalkautuvat Cádizin kaduille esittämään. Yksi karnevaalien tunnuspiirre on chirigota, noin kymmenen soittajan muodostama yhtye, joka esittää hilpeitä lauluja kitaroiden rumpujen ja erilaisten pillien säestyksellä.

Karnevaalilava kuorma-auton päällä. Kyydissä erilaisia Disney-hahmoja, kuten Vaiana, Frozenin Elsa ja Räyhä-Ralf.
Liikkuva karnevaalilava osana paraatia. Kuva: Suvi Särkkä.
Aukio, jonka keskellä iso ihmistä muistuttava patsas. Ympärillä muutamia ihmisiä. Aukion laidalla palmupuita ja rakennuksia.
Näkymä Cádizin kaupungintalon edustalta. Kuva: Runo Lähde.

Kaiken kaikkiaan Cádiz on kaunis ja omalaatuinen kaupunki, jonka pitkä historia, nähtävyydet, tapahtumat ja uimarannat muodostavat jokaiselle elämyksiä tarjoavan kokonaisuuden. Suosittelen Cádizia jokaiselle Andalusiaan matkaavalle.

Runo Lähde

Kirjoittaja on paljasjalkainen oululainen, joka ei halunnut juurtua kotikaupunkiinsa vaan lähti Turkuun opiskelemaan espanjaa. Valmistuttuaan hän aikoo kuitenkin palata takaisin Ouluun, pitää välivuoden ja miettiä, mitä haluaa tehdä isona.