Vanhan sanonnan mukaan sodan ensimmäinen uhri on totuus. Käynnissä olevassa maailmanlaajuisessa koronaepidemiassa informaatio leviää vielä virusta nopeammin. Suurvallat pyrkivät hyödyntämään tilannetta oman asemansa pönkittämiseen. EU:lle tärkeätä olisi saada oma toiminta näkyvämmäksi.
Sean Connery näytteli James Bondia vuonna 1963 julkaistussa ”From Russia with Love” elokuvassa. Koronakriisiin liittyvässä informaatiovaikuttamisessa Venäjä on käyttänyt samaa nimikettä Italiaan toimitettujen avustustarvikkeiden yhteydessä. Pandemiaa hyödynnetään geopoliittisessa pelissä, jossa suurvallat pyrkivät parantamaan omaa asemaansa ja heikentämään toisten.
Keinovalikoima tähän on laaja. Sekä Kiina että Venäjä ovat suojavarusteiden lahjoittamisoperaatioiden kautta pyrkineet saamaan osakseen positiivista julkisuutta. Italiaan toimitettujen varusteiden osalta arvioitiin, että jopa 80 % oli käyttökelvottomia ja mukana seuranneiden henkilöiden joukossa oli runsaasti tiedustelupalvelulle työskenteleviä. Myös Kiinan toimittamissa kasvomaskeissa on ollut paljon laadullisia puutteita. Sekä Yhdysvallat, Kiina, että Venäjä ovat myös levittäneet teorioita siitä miten joku toinen maa on tautiepidemian takana, kehitteillä oleva rokote on Naton salajuoni, virus tarttuu 5G-verkosta, ja lukuisia muita salaliittoteorioita.
Euroopan maiden lähtö kriisiin ei ollut paras mahdollinen, kun rajoja suljettiin ilman keskinäistä koordinaatiota ja avustustarvikevientiä toisiin EU-maihin rajoitettiin. Solidaarisuuden puute näkyi. Surullinen tosiasia on, että vaikka EU ja Euroopan maat ovat petranneet toimintaansa kuin sika juoksuaan, on näkyvyys ollut heikompaa kuin Kiinalla ja Venäjällä.
Tiesitkö esimerkiksi, että EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta suoraan tai rahoituksen kautta on kotiutettu kymmeniä tuhansia EU-kansalaisia ja 48,5 miljoonan euroa on ohjattu koronavirusrokotteen kehittämiseksi sekä hoidon ja diagnosoinnin parantamiseksi? Tai, että EU:n globaalin COVID-19-avun yhteismääräksi arvioidaan peräti 15,6 miljardia euroa? Ellet tiennyt, olet tuskin ainoa. Voit lukea tarkemmin EU:n toimista ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen ja valtioneuvoston kanslian EU toimii koronakriisin ratkaisemiseksi -sivuilta.
EU:ssa ollaan myös hyvin tietoisia yrityksistä pandemian varjolla pyrkiä levittämään ”EU on hajoamassa eikä onnistu vastaamaan kriisiin” tarinaa. Hopeareunus on, ettei mikään maa pysty ratkaisemaan koronakriisiä yksin. Oman pesän hoitaminen ja viruksen kukistaminen omassa maassa ei auta, jos virus jälleen leviää toisesta maasta takaisin, kun omat rajat avataan. Puhumattakaan globaaleista talous- ja muista vaikutuksista, jos epidemian seurauksena kehittyvien maiden taloudet ja yhteiskunnat romahtaisivat. Presidentti Trumpin päätöksen jäädyttää Yhdysvaltojen tuki maailman terveysjärjestölle WHO:lle jälkeen on EU:n ja muiden kehittyneiden maiden tuki järjestölle entistä tärkeämpää. EU:ta ja kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan koronan kukistamiseksi.
Koronakriisi ei valitettavasti tule olemaan ohi silmänräpäyksessä. Kyseessä on pikemminkin maraton kuin pikapyrähdys. Vasta parin vuoden päästä voidaan todennäköisesti arvioida, miten eri maat omissa toimissaan lopulta onnistuivat. Silloin voidaan myös arvioida, miten EU koronakriisin hoidosta selvisi ja kuinka hyvin se geopoliittisessa pelissä pärjäsi.