Kokemuksia kentältä

Tuleekohan sinne ketään?

Myönnän ajatuksen hiipineen mieleeni kun pyöräilin kohti Tiedekulmaa ja siellä klo 17 maanantai-iltana alkanutta turvallisuuspoliittista keskustelutilaisuutta. Vielä mitä, paikalla oli lopulta 180 henkeä, joiden joukossa paljon nuoria, osallistuen innokkaasti ja aktiivisesti keskusteluun. Juontajaakin ihmismäärä jännitti sen verran, että unohdin esitellä itseni.

”Turpoa Tiedekulmassa” –keskustelutilaisuus toi yhteen yli satapäisen yleisön keskustelmaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Kuva: Helena Kiiskinen

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus on muutenkin pyrkinyt jalkautumaan kentälle ja edistämään Suomen EU-puheenjohtajakauden avoimuustavoitetta. Vaikka kokoukset ovat pääosin Helsingissä, on EU-puheenjohtajuus koko Suomen asia. Elokuun lopulla olimme mukana Turun Eurooppa-foorumissa ja heinäkuussa Porin SuomiAreenassa. Olimme myös mukana myös puheenjohtajakauden avanneessa kesäpäivässä Helsingissä.

Tunnelma näissä kaikissa tapahtumissa on ollut hyvä. Ihmiset ovat olleet iloisella ilmeellä liikkeellä. Ajankohtaiset asiat, kuten brexit, luonnollisesti kiinnostavat. Häiriköintiä ei ole esiintynyt, toki myös kriittisiä kommentteja ja kysymyksiä on tullut kuten pitääkin.

Eurooppatiedotus on tuonut EU-puheenjohtajakautta myös Helsingin ulkopuolelle kuten Porin SuomiAreena-tapahtumaan. Kuva: Petteri Heliste

Syksyn aikana tulemme jalkautumaan kouluihin. Back to school-hankkeemme ajatuksena on, että virkamiehet ja poliitikot palaavat takaisin omiin kouluihinsa ympäri Suomen keskustellakseen ajankohtaista EU-asioista oppilaiden kanssa. 20.9 järjestetään epävirallisen maatalousneuvoston alla vielä toinen tilaisuus Tiedekulmassa.

EU-edustuston kanssa yhteinen Instagram-tilimme ”EU-kulissien takaa” on kerännyt paljon myönteistä palautetta. Kannattaa ottaa tili seurantaan, kuten myös Eurooppatiedotuksen muut sosiaalisen median kanavat (Twitter ja Facebook). Verkkosivuillamme eurooppatiedotus.fi löytyy paljon hyödyllistä perustietoa ja tuoretta tietoa ajankohtaista asioista. Tuottamamme julkaisut löytyvät sieltä sähköisesti tai ovat tilattavissa maksutta kotiin.

EU:n ja Afrikan suhde kiinnosti kuulijoita Turun Eurooppa-Foorumissa elokuun lopussa. Kuva: Jenni Savolainen

Suomen puheenjohtajuus on lähtenyt vauhdikkaasti ja hyvin liikkeelle. Elokuun EU-lomakauden jälkeen on jälleen nostettu kierroksia.  Suomen otetta ja kunnianhimon tasoa on kiitelty laajasti. Viestinnällistä otettamme on pidetty raikkaana. Puheenjohtajuuden Twitter-tilillä oli jo kauden alkaessa enemmän seuraajia kuin neljällä edellisellä puheenjohtajamaalla.  Vaikeuskertoimet toki syksyn myötä vielä kohoavat, mutta pitämällä pää kylmänä pärjäämme varmasti.

Hyvää syksyä kaikille, jatketaan aktiivista EU-keskustelua!