5G:tä Indonesiaan vyöryttämässä

Luovan talouden suurimmat jättiläiset ovat Yhdysvallat, Etelä-Korea ja Indonesia. Tämä oli pääviesti indonesialaisministerin avatessa Nokian 5G-keskuksen Indonesian Surabayassa. Keskusta voivat hyödyntää muutkin suomalaisyritykset sillanpääasemana Indonesian markkinoille.

Luovan talouden merkityksen laskutapoja on monia. Indonesialaisministeri käytti mittatikkuna sen kokoa suhteessa kotimaan koko talouteen. Indonesiassa mukaan maalataan isolla pensselillä seitsemän sektoria batiikkivaatteiden tuotannosta arkkitehtuuriin.

Arvioidaan, että Indonesian digitalous kahdeksankertaistuisi vuosikymmenessä vuoteen 2030 mennessä. Verkkokaupan nousu kattaisi tästä kolmanneksen. Kehitys on epätahtista. Siinä, missä maassa juhlitaan seitsemää yksisarvista ja kiihkeää verkkotalouden nousua, maailmanpankin mukaan vielä noin puolet aikuisväestöstä sinnittelee puutteellisella nettiyhteydellä. Kasvu ei siis ihan heti pysähdy.

miehiä rummuttamassa Nokian 5G keskuksen avajaisissa
Nokian 5G-keskus avattiin luovan talouden ministeri Sandiaga Unon johtamalla rummutuksella.

Etäopetus ja –lääketiede kiinnostavat

Ministerin ilmestyminen 5G-keskuksen avajaisiin ei ollut sattumaa. Indonesia haluaa kavuta osaamisen arvoketjuissa korkeammalle. Osa valtavan saarivaltion asukkaista hypistelee vielä 2G-teknologiaa tekstareineen, mutta maan johdossa 5G nähdään tulevaisuuden katalyyttinä. Sen on määrä kätilöidä uusia online-opetuksen sovelluksia, laajentaa etälääketieteen mahdollisuuksia, tehostaa teollisuusprosesseja sekä mahdollistaa keinotodellisuutta, joka sujuvoittaa nettikaupoissa asiointia.

Kaupunkimaisema, taustalla vuori
Indonesian toiseksi suurin kaupunki Surabaya tunnetaan teollisuusmyönteisestä ilmapiiristä.

Suomalainen Nokia on näissä kuvioissa hyvin kartalla, ja aikoo tukea Indonesian tavoitteita. Se pitää Itä-Jaavan mahtikaupunki Surabayaa sillanpääasemanaan. Mukana yhteistyössä ovat Oulun yliopisto ja paikallinen ITS-korkeakoulu, joka on tunnettu teknologiaosaamisestaan. Syksyllä avatun 5G-keskuksen ideana on olla avoin alustaympäristö, johon kilpailijatkin voisivat tulla sovelluksiaan kehittämään.

Taajuusniukkuus loi uuden mahtitekijän

5G ei kätilöi pelkästään uutta teknologiaa, vaan on toiminut myös yritysyhteenliittymän vauhdittajana. Koska 5G:n vaatimat taajuudet olivat kortilla, valtio rohkaisi aiempia kilpailijoita yhteen. Niinpä kolme kaupallista operaattoria löi hynttyyt yhteen, ja tuloksena syntyi liikevaihdoltaan kuuden miljardin Yhdysvaltain dollarin yhteenliittymä. Sekin on vielä noin puolet pienempi kuin valtiollinen markkinajohtaja.

kolme miestä golf-kentällä
Kuuden miljardin dollarin mies. Vikram Sinha (vas.) johtaa uutta teloperaattoria, joka syntyi 5G-kehityksen kätilöimänä. Mukana kuvassa suurlähettiläs Sinkari ja Nokian maajohtaja K.P. Goh.

Team Finlandin eli suurlähetystön ja Business Finlandin tavoitteena on ymmärtää entistä paremmin Indonesian digitalouden siirtymää sekä rohkaista suomalaista 5G-ekosysteemiä etsimään yhteistyö- ja ansaintamahdollisuuksia Indonesiasta. Surabayaan avattu keskus voi toimia hyvänä ponnahduslautana. Verkottumiseen saa tukea myös kaupungissa toimivalta aktiiviselta kunniakonsulilta.