Malesialainen, filippiiniläinen, singaporelainen ja suomalainen istuivat illallispöytään. Keskustelu soljui päivänpolitiikan ja bisnesnäkymien kautta henkiolentokokemuksiin. Jokaisella oli yksi.
Muiden maanosien tapaan Aasiaa ei parane pitää monoliittina. Valtavan mantereen eri osien välillä on eroja kuin kyyhkysellä ja haukalla. Samoin Kaakkois-Aasian maita ei voi niputtaa yhteen pakettiin tekemättä vääryyttä maiden ainutlaatuisuudelle. Yksi monia kaakkoisaasialaisia yhdistävä tekijä on kuitenkin järkkymätön usko henkiolentoihin (spirits).
Paikoin kyse on edesmenneiden sukulaisten ja erinäisten jumaluuksien kunnioittamisesta, mutta ilmiön voi nähdä myös arkisemman linssin läpi: henkiolennot elävät keskuudessamme ja voivat useimmiten hyvin.
Henkien viemää
Alueen buddhalaiset, muslimit, hindut ja kristityt löytävät usein yhteisen kielen, kun puhe kääntyy yliluonnollisiin kokemuksiin. Onnea ja epäonnea tuovia käytäntöjä löytynee maailman jokaisesta ihmisyhteisöstä, mutta Kaakkois-Aasiassa henkiolennot tulevat lähelle.
Malesiassa eräs peruskoulu suljettiin viime vuonna määräajaksi massahysterian vuoksi. Useampi oppilas oli nähnyt demonia muistuttavan henkiolennon, joka tuli karkottaa. Valtaosin katolisella Filippiineillä on yleistä kutsua manaaja henkien läsnäolon kokeneiden ihmisten luokse. Lähtökohtaisesti henkien katsotaan kuitenkin olevan harmittomia tyyppejä.
Alueen väestö ikääntyy
Muodostipa henkiolentoihin millaiseen suhteen tahansa, niiden merkitystä ei kannata aliarvioida esimerkiksi bisneksen sujuvuuden kannalta. Ei ole tavatonta, että kauppaneuvottelujen ajankohta on valittu henkien suotuisuuden pohjalta.
Väestön ikääntyminen on alueellinen trendi, minkä vuoksi henkien määrän voi tulevina vuosina ennustaa kasvavan.
Yhteiselo henkien kanssa
Palataan illallispöytään. Singaporelainen kertoi hotellihuoneeseen astuessaan soittavansa huoneen ovikelloa kolmesti ilmoittaakseen hengille tulostaan. Filippiiniläisellä oli vastaavanlainen tapa. Malesialainen totesi jättävänsä uudessa majapaikassa savukkeita pöydälle, sillä nämä lepyttävät mahdollisesti pahalla tuulella olevia henkiä.
Suomalainen päätyi toteamaan kotimaassaan olevan talviaikaan siinä määrin vilpoista, että henget eivät ole vielä toistaiseksi suoriutuneet porstuan puolelle. Selitys hyväksyttiin.