Matkustan ympäri Kaakkois-Aasiaa, laukussa onnellisuutta ja luontosuhdetta vaan…

Mistä Suomeen osaajia jatkossa? Entäpä investointeja ja uusia yrityksiä? Lapsia ei synny tarpeeksi ja koodarit viedään käsistä. Tästä huolimatta haluamme olla maailman osaavimman työvoiman maa ja nostaa muun muassa bruttokansantuotteeseen suhteutetut tutkimus- ja innovaatiopanostukset neljään prosenttiin. Talent Boost– ohjelmalla pyritään sekä houkuttelemaan osaajia että muokkaamaan suomalaista työelämää ulkomaisille osaajille vastaanottavaisemmaksi.

Osaavan Suomen tavoitteet näkyvät vahvasti myös Singaporen suurlähetystön Team Finland ja Team Finland Knowledge -erityisasiantuntijoiden työssä.

Singaporessa ei ole puutetta vilinästä ja vilskeestä. Gardens by the Bayn puut ovat superpuita. Kuva: Marica Salokangas.
Singaporessa ei ole puutetta vilinästä ja vilskeestä. Gardens by the Bayn puut ovat superpuita. Kuva: Marica Salokangas.

Singaporestako mallia osaajien, investointien ja yritysten houkutteluun?

Singapore haluaa olla valitsemillaan aloilla todellinen tekemisen ja osaamisen keskus Aasiassa. Maan työvoimasta noin 30 % on ulkomaalaisia ja se on onnistunut houkuttelemaan 7 000 monikansallista suuryritystä perustamaan vähintään APAC-alueen pääkonttorinsa Singaporeen. Viime vuosina panostukset ovat kohdistuneet uusien teknologiastartuppien houkutteluun.

Myös yliopistoja tarkasteltaessa Singapore on erittäin kansainvälinen. Yliopistojen akateemisesta henkilöstöstä jopa 80 % on muualta houkuteltu, osaajat halutuille aloille headhuntataan. Esimerkiksi eräs nuori suomalainen korroosiota tutkiva materiaalitieteen osaaja on käytännössä käyty kotoa hakemassa Singaporeen.

Singaporen myyntiargumenttien kärjessä ovat kilpailukykyiset palkat, alhainen verotus ja kiinnostava toimintaympäristö. Ympärivuotinen mukava ilmasto ja Kaakkois-Aasian rantojen ja metropolien läheisyys eivät haittaa.

Suomessa metsät ovat tavallisia ja hiljaisia, meidän suomalaisten mielestä hyvä niin. Kuva: Julia Kivelä.
Suomessa metsät ovat tavallisia ja hiljaisia, meidän suomalaisten mielestä hyvä niin. Kuva: Julia Kivelä.

Millä sitten myymme Suomea tässä toimintaympäristössä?

Suurlähetystöt ja muut Team Finland -toimijat tekevät maakuvatyöllä Suomea tunnetuksi monestakin näkökulmasta. Emme pysty kilpailemaan Singaporen ja muiden maailman hubien kanssa kovalla rahalla tai maahantulon nopeudella, mutta yhdessä Talent Boost -toimijoiden kanssa myymme Suomea osaamisen ja teknologian lisäksi pehmeillä arvoilla. Ne toivottavasti riittävät sellaisille ihmisille ja yrityksille, joita tarvitsemme Suomeen.

Singaporessa ulkomaalainen ei pääse paikallisten palveluiden piiriin, työpäivät ovat pitkiä, vanhempainvapaan hoitavat kotiapulaisina toimivat vierastyöläiset. Pohdimme kolahtaisiko maailman parhaan koulutuksen lisäksi puhdas, turvallinen ja toimiva Suomi erityisesti nuorille perheille ja naisille.

Suomi pitää tuntea maailmalla paremmin, mutta maakuva ei yksin riitä. Tarvitaan käytännön toimia ja konkreettisia asioita: palkkaa, toimivia palveluja, kiinnostavia kollegoja ja vastaanottava ilmapiiri. Erinomaisina esimerkkeinä osaajien houkuttelusta voimme mainita Tampereen yliopiston Hidden Gems -ohjelman kansainvälisten tutkijoiden puolisoiden kotoutukseen ja Turku Talent Call -kilpailun, jonka voittajiin valikoitui myös singaporelainen nuori nainen.

Samaan tyyliin yritysten, korkeakoulujen, kaupunkien, kansallisten ja paikallisten ohjelmien ja Team Finland -toimijoiden on tehtävä sekä konkreettisia toimia että parempaa yhteistyötä, jotta onnellisuuslistausten myötä Suomeen kohdistuva kiinnostus realisoituu muuhunkin kuin revontuliturismiin.

Anna Korpi, Team Finland Knowledge -erityisasiantuntija
Riku Mäkelä, Team Finland -erityisasiantuntija