Suomi sata: Singaporen superkuukaudet

Juhlavuosi on alkanut ja se tuo mukanaan kymmeniä tapahtumia, joilla teemme Suomea tunnetuksi Kaakkois-Aasian sydämessä Singaporessa.

Suomi 100 -juhlavuoden teemana on ”yhdessä”. Täällä Singaporessa teemme yhteistyötä tuhatpäisen Suomi-yhteisön vapaaehtoistiimin sekä yrityspartnerien kanssa. Haluamme myös tehdä mahdollisimman paljon yhteistyötä paikallisten singaporelaistoimijoiden kanssa tuomalla suomalaisia sisältöjä jo olemassa oleviin tapahtumiin.

Juhlavuoden ohjelmasta kerrottiin alustavasti jo viime marraskuussa suomalaisten ruokalähettiläiden Helena Saine-Laitisen ja Marita Joutjärven taikomien Suomi-herkkujen ääressä residenssissä. Kuva: Marica Salokangas.
Juhlavuoden ohjelmasta kerrottiin alustavasti jo viime marraskuussa suomalaisten ruokalähettiläiden Helena Saine-Laitisen ja Marita Joutjärven taikomien Suomi-herkkujen ääressä residenssissä. Kuva: Marica Salokangas.

Juhlavuonna edistetään kauppasuhteita, investointeja, matkailua ja koulutusvaihtoa

Suomi 100 tekee maatamme tutuksi singaporelaisille niillä sektoreilla, joilla meillä on annettavaa – ja Singaporessa kysyntää.

Tavoitteenamme on vahvistaa kauppasuhteitamme, lisätä investorien kiinnostusta Suomea kohtaan, saada yhä useampi singaporelainen suuntaamaan lomillaan Suomeen ja herättää enemmän kiinnostusta opiskelevan nuorison keskuudessa suorittaa opintojaan Suomessa.

Singapore juhli oman itsenäistymisensä 50:ttä juhlaa vuonna 2015. Nyt maassa pohditaan, kuinka menestyä seuraavat 50 vuotta, ja Suomellahan on tähän ratkaisuja tarjottavana!

Singapore on Aasian nopeinten vanheneva kansa, Suomi on sitä Euroopassa. Seniorien hoidossa ja vireän vanhuuden edistämisessä aiomme vaihtaa kokemuksia ja esitellä suomalaisia teknologioita Ageing Asia – konferenssin yhteydessä pidettävässä Suomi-seminaarissa 27. huhtikuuta. Teemana on ”kuinka elää vireänä 50:stä satavuotiaaksi”.  Seminaari toteutetaan yhteistyössä Finpron Finlandcare-kasvuohjelman kanssa.

Muumit jatkavat Aasian valloitustaan, ja toivotamme Muumit tervetulleiksi Singaporeen touko-kesäkuussa. Kansalliskirjastossa pidetään Muumi päivät singaporelaislapsille ja Muumi aiheinen näyttely tuo tutuksi Muumit Rivieralla -elokuvan animaatiopiirroksia. Tove Janssonin henkilökuvan kautta esitellään Suomea tasa-arvoisena yhteiskuntana.

Muumipeikko seikkaili Singaporen Parkway Parade -ostoskeskuksessa loppuvuodesta 2016. Kuva: Tarja Parkkinen.
Muumipeikko seikkaili Singaporen Parkway Parade -ostoskeskuksessa loppuvuodesta 2016.
Kuva: Tarja Parkkinen.

Syyskuun Suomi 100 -superviikko: start-upeja, tasa-arvoa ja koulutusta

Kätevät Suomi 100 -esitteet kertovat vuoden tapahtumista. Kuva: Paula Hautala.
Kätevät Suomi 100 -esitteet kertovat vuoden tapahtumista. Kuva: Paula Hautala.

Syyskuussa on varsinainen Suomi 100 -superviikko. Heti Singaporen F1-kisojen jälkeen toteutetaan jo toinen SLUSH Singapore. Viime vuonna start-up-tapahtuma kokosi jo lähes 2000 start-up-yrittäjää, sijoittajaa, opiskelijaa ja median edustajaa. Nyt tilaisuuden on tarkoitus koota myös muista Kaakkois-Aasian maista start-upeja Singaporeen.

Women in Tech – tapahtuman esikuva on Suomen Women in Tech, ja se kokoaa yhteen teknologiabusineksessä menestyneitä naisia. Tavoitteena on kannustaa naisia epäperinteisemmille urapoluille.

Vaikka Singapore jo päihittää Suomen PISA -tuloksissa, on meillä kuitenkin vielä paljon annettavaa Singaporen koulutuskeskusteluun. Singaporen koulutusjärjestelmä on nuoren kannalta hyvin vaativa, hauskuus on oppimisesta kaukana, vain koemenestys ratkaisee. Suomalaista leikin kautta oppimista ja monenlaisia suomalaisia digitaalisia ratkaisuita esitellään syyskuun koulutusseminaarissamme suomalaisen koulupäivän muodossa.

Ilman kulttuuria kuva ei ole kokonainen

Ensimmäinen suomalaisen elokuvan festivaali tulee Singaporen Projector-elokuvateatteriin lokakuussa. Samaan aikaan kuoromestari Mari Koistinen opettaa Anglo Chinese Junior -koulun oppilaille suomalaista ohjelmistoa. Näin oppilaat valmistautuvat esiintymään Suomi 100 pop-up-kuoromme kanssa itsenäisyyspäivän juhlissa.

Pianisti Janne Mertanen saapuu Sibelius-ohjelmistollaan Singaporen musiikkiakatemiaan ja Okko Kamu johtaa Singaporen sinfoniaorkesterin Suomi-aiheisen konsertin joulukuussa.

Suomalainen Huone keskellä Singaporea

Huone Singapore avaa ovensa helmikuussa  Clarke Quayllä. Sen Suomi-teemoitetuissa kokoustiloissa, Metsässä, Mökissä ja Iglussa pidetään marras-joulukuussa seminaareja ja Suomi 100- tapahtumia. Niissä esitellään samoja teemoja, joita on vuoden aikana tehty tutuksi.

Metsä kutsuu tapaamisiin. Kuva: Huone Singapore.
Metsä kutsuu tapaamisiin. Kuva: Huone Singapore.

Juhlavuoden huipennus itsenäisyyspäivänä

Joulukuussa juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivän juhliin, joihin kutsutaan mukaan  vanhat ja uudet ystävämme. Toiveena on, että vuoden loputtua singaporelaiset tuntevat Suomen myös muusta kuin revontulista ja Joulupukista, vaikka nämä toimivatkin edelleen hyvinä Suomi-symboleina.

Suomalaisia yrityksiä toimii Singaporessa jo toista sataa. Suomi 100 -juhlavuosi tuo monille niistä tilaisuuden nostaa profiilia ja luoda uusia verkostoja partneroitumalla Singaporen juhlavuosi organisaation kanssa.

Lue lisää sivuiltamme SuomiFinland 100 Singapore!

Yhdessä olemme enemmän, tervetuloa mukaan!