Tällä kertaa Ankarasta, Turkista kuuluu hieman kummia. Twitter vaikeni koko maassa viime viikolla perjantain vastaisena yönä, kun pääministeri oli ensin eräässä vaalitilaisuudessa tätä ennakoinut.
Uusi internetlainsäädäntö mahdollistaa sosiaalisen median sulkemisen ilman sen kummempia varoituksia tai oikeuden päätöstä, mikäli viranomainen katsoo sen loukkaavan ”hyviä tapoja”. Turkissa tähän tilanteeseen on nyt tultu.
Twitter on Turkissa ahkerassa käytössä. Mitä lähemmäksi maassa on tultu 30.3. järjestettäviä paikallisvaaleja, sitä sakeampana on ilma ollut twiiteistä. Twiittiavaruutta ovat hyödyntäneet niin hallituspuolue kuin oppositiokin että vilkkaasti kantaa ottavat kansalaiset – kuka milläkin motiivilla.
Euroopan unionin näkökulmasta tilanne on yksiselitteinen: sananvapauden rajoittaminen on erittäin huolestuttavaa ja kyseenalaistaa Turkin sitoutumisen eurooppalaisiin arvoihin ja standardeihin.
Kunniakonsulit koolla Ankarassa
Hiljaista ei sen sijaan ole ollut lähetystön tiloissa, vaan olemme puurtaneet pitkää päivää maahantuloasioiden, poliittisten analyysien, tapahtumavalmistelujen ja taloudellisten katsausten parissa. Torstaina 20. maaliskuuta järjestimme kunniakonsulikokouksen, koulutuspäivän, johon osallistuivat kunniakonsulit avustajineen. Suomella on Turkissa kaikkiaan kuusi kunniakonsulaattia ja lisää on suunnitelmissa.
Vapaaehtoispohjalta työtä tekevät kunniakonsulit ovat suurlähetystön ykköskumppaneita. Ilman kunniakonsuleiden kontaktiverkkoa ja paikallistietämystä olisi Suomen kansalaisten avustustapausten hoitaminen vaikeaa, Suomi-brändi surkeampi ja olisipa saattanut mennä sivusuun jopa suomalaisyrityksen bisnesmahdollisuus. Meillä on upeita kunniakonsuleita avustajineen Istanbulissa, Izmirissä, Bodrumissa, Antalyassa, Alanyassa ja Adanassa. Turkin kokoisessa valtavassa maassa tarvitsemme suunnannäyttäjiä: kunniakonsulit ovat tässä avainasemassa.
Eskişehir – vireä yliopistokaupunki
Suomi-ystävät ovat tarpeen myös maakuntavierailuja järjestettäessä. Kiitos suomalais-turkkilaisen bisnesneuvoston varapuheenjohtaja Yilmaz Çakırin, edustuston lähetystösihteeri Mika Mickelssonilla, Finpron Turkin-johtajalla Şamil Yavanilla ja minulla oli hieno vierailu Eskişehirin kaupunkiin.
Eskişehir sijaitsee reilut parisataa kilometriä Ankarasta Istanbulin suuntaan. Nopea junayhteys vie Eskişehiriin puolessatoista tunnissa. Eskişehir on vireä kaupunki, jonka yleisilmeeseen, kaupunkisuunnitteluun ja taloudelliseen infrastruktuuriin on määrätietoisesti panostettu. Kaupungissa on myös kaksi yliopistoa ja nuorekas ilme näkyy katukuvassa.
Tapasimme superaktiivisen päivän aikana niin poliittisia päättäjiä, yliopistoväkeä kuin erityisteollisuusalueen johtajia. Päivän päätteeksi käydyissä keskusteluissa teollisuusalueen johtajan kanssa pääsimme syvälle myös EU-kysymyksiin.
Teetä juotiin monta kuppia, kun fundeerattiin EU-lainsäädännön velvoitteita, EU:n tuomia mahdollisuuksia – tai rajoitteita – ja Euroopan unionin komission uskottavuutta. Lopputulema oli hiuksenhienosti, että EU:sta saattaisi olla enemmän hyötyä kuin haittaa.
Anadolu-yliopistolla tapasin satakunta opiskelijaa. Keskustelun teema oli sielläkin Suomi–Turkki–Euroopan unioni. Olen työurastani kuluttanut 11 vuotta EU-kysymysten parissa, joten tiedän, mistä puhun, kun puhun Euroopan unionista. Meillä oli hyvä keskustelu. Opiskelijat olivat ajan hermolla asioiden kulusta.