Moni ei välttämättä osaa yhdistää Argentiinaa seksuaalivähemmistöjen edistyksellisiin oikeuksiin. Mielikuvat vanhoillisesta yhteiskunnasta, jossa erilaisuudelle ei ole tilaa, saattavat kummitella usean mielessä. Tästä huolimatta Argentiina on tässä yhteydessä Uruguayn kanssa mantereen vapaamielisin valtio, jossa samaa sukupuolta olevien parien oikeudet ovat laajalti tunnustettu. Seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat ajankohtainen aihe Argentiinassa, sillä marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetään Buenos Airesin Pride-festivaali eli paikalliselta nimeltään Marcha del Orgullo eli suomalaisittain ”Ylpeyden marssi”.
Vierailu seksuaalivähemmistöjen kattojärjestössä
Suomen suurlähetystö seuraa aktiivisesti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia Argentiinassa. Vuoropuhelua on käyty erityisesti seksuaalivähemmistöjen kattojärjestön FALGBT:n (Federacion Argentiina LGBT) kanssa.
FALGBT:n puheenjohtajat Flavia Massenzion ja Esteban Paulon korostavat, kuinka seksuaalivähemmistöjen oikeuksien tukeminen on Argentiinassa vahvasti järjestäytynyttä toimintaa. Maassa toimii yli 200 seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavaa järjestöä.
Uuttera ruohonjuuritason järjestötyö on kantanut hedelmää: tänä päivänä useat poliitikot kuuntelevat herkällä korvalla FALGBT:tä. Aktiivinen järjestötoiminta on vaikuttanut keskeisesti ihmisten ja argentiinalaisen yhteiskunnan yleisen mielipiteen muuttumiseen ystävällisemmäksi seksuaalivähemmistöjä kohtaan.
Historiaa ja merkkipaaluja
Vuoropuhelu keskittyy erityisesti seksuaalivähemmistöjen historiaan ja 2000-luvun edistysaskeliin. Maassa säädettiin samaa sukupuolta olevien parien avioliitto ensimmäisenä Etelä-Amerikassa vuonna 2010. Avioliittolaki sisältää myös samaa sukupuolta olevien parien oikeuden adoptioon. Ennen tasa-arvoista avioliittolakia samaa sukupuolta olevien parien oli mahdollista rekisteröidä parisuhteensa muutamilla alueilla Argentiinassa, esimerkiksi pääkaupungissa Buenos Airesissa.
Yleinen mielipide on vahvasti samaa sukupuolta olevien parien puolella. Argentiinalaisista lähes 70 prosenttia tukee samaa sukupuolta olevien parien oikeuksia. Argentiinan seksuaalivähemmistöjen oikeudet etenivät erityisesti entisen presidentin Cristina de Fernández Kirschnerin valtakaudella. FALGBT:n Massenzion ja Paulon vahvistavat Kirschnerin nauttivan suurta arvostusta LGBT-yhteisön keskuudessa. Seksuaalivähemmistöjen viime vuosina edenneet oikeudet mielletään juuri Kirscherin henkilökohtaiseksi ansioksi.
Pride-kulkue muistuttaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kipukohdista
Vaikka Argentiinassa seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat hyvällä tasolla, useita tasa-arvon kipukohtia löytyy erityisesti transsukupuolisten parissa. On myös syytä muistaa, että ilmapiiri on hyvin erilainen Buenos Airesissa kuin Argentiinan maaseudulla.
Marraskuun ensimmäinen viikonloppu Buenos Airesissa on omistettu tasa-arvolle ja riemukkaalle yhteiselolle. Buenos Airesin Pride-kulkue kerää satojatuhansia osallistujia ympäri Latinalaista Amerikkaa. Kulkueen viesti on selvä: Tasa-arvo on meidän kaikkien asia. Ole ylpeästi oma itsesi.
Rasmus Salminen
Rasmus on kansainvälinen maailmanmatkaaja ja gradua vaille valmis FM. Työkokemusta ennen Buenos Airesia Rasmuksella on niin Tel Avivista kuin Madridista ja virkamiestehtävistä julkihallinnon suunnittelutehtävistä Helsingistä.