Matkustustiedotteissa turistien kokemus

MF2-2005Vuonna 2000 ulkoasiainministeriön palvelukseen tullut Teemu Turunen on konsuliyksikön päällikkö. Hän on palvellut Suomen edustustoissa ulkomailla Pekingissä, Madridissa, Damaskoksessa ja Caracasissa.

Keskimäärin viisi suomalaista joutuu rikoksen kohteeksi ulkomailla joka päivä. Rikosten kirjo ulottuu näpistyksistä vakaviin rikoksiin. Viranomaiset eivät voi käsitellä näiden yksittäisten suomalaisten tai perheiden – joskus traagisiakin – kohtaloita julkisuudessa. Sen sijaan yleiset tilastot konsulitapauksista ulkomailla – muun muassa siitä, kuinka moni suomalainen joutuu rikosten uhreiksi missäkin maassa – ulkoasiainministeriö on tarjonnut jo vuosien ajan.

Matkustustiedotteet ovat ulkoministeriön keino kertoa suomalaisturisteille maariskeistä. Kokemukset, joilla voi olla merkitystä yleisen matkustusturvallisuuden kannalta, kanavoidaan matkustustiedotteisiin. Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyvät matkustustiedotteet antavat jokaiselle suomalaiselle itse mahdollisuuden arvioida sitä, millaisia riskejä maailmalla liikkumiseen liittyy, jotta vaarallisia maita tai vaarallisia alueita osattaisiin välttää. Tiedotteissa kerrotaan tarvittaessa yksityiskohtaisestikin kunkin maan rikollisuudesta, liikenteen arvaamattomuudesta tai vaikka terveydenhuollon tasosta.

Riga by night http://www.flickr.com/photos/cuu/Latvian matkustustiedotteessa varoitetaan luottokortilla maksamisesta ravintoiloissa – koska useilta suomalaisilta on tyhjennetty saman tien koko pankkitili. Thaimaassa monia suomalaisia on huijattu siten, että heitä syytetään vuokrattujen liikennevälineiden tai vesiskootterien rikkomisesta – joten matkustustiedotteessa kehotetaan tarkistamaan välineet huolella ennen vuokrausta. Turkin rantalomakohteissa on tullut tietoon yksittäisiä seksuaalirikoksia, joten matkustustiedotteessa varoitetaan liikkumisesta ulkona yöaikaan sekä kehotetaan suhtautumaan varauksella tuntemattomien ihmisten kutsuihin.

Selvää on, että matkustuksen riskit – joiden yhtenä ääriesimerkkinä voidaan pitää sieppausriskiä – eivät maailmalla kohdistu pelkästään suomalaisiin. Jos maassa on sieppausriski, se voi kohdistua yhtä hyvin ruotsalaisiin, saksalaisiin kuin suomalaisiinkin. Siksi matkustustiedotteet laaditaan yhteistyössä muiden EU- ja pohjoismaiden kanssa, ja niissä on otettu huomioon myös näiden muiden maiden kansalaisten kokemukset. Ministeriön verkkosivujen matkustustiedote-kohdassa viitataan muiden maiden tiedotteisiin – tämä on tietysti tärkeää etenkin sellaisissa paikoissa, joissa Suomella ei ole omaa edustustoa.

Turvallista matkaa!