Meitä on jo neljännesmiljoona – liity sinäkin mukaan seuraavalla matkallasi

Matkailu on parasta ajanvietettä! Vuodenvaihteen lähestyessä yhä useampi meistä suuntaakin maailmalle lomanviettoon. Ulkoministeriössä tämä näkyy ministeriölle tehtyjen matkustusilmoitusten määrän kasvuna.

Tänä vuonna matkustusilmoitusten määrä ylittää ensimmäistä kertaa 250 000 kappaleen rajapyykin. Joukossa on matkaajia joka lähtöön. Siinä ovat mukana minunkin ilmoitukseni niin Oslon- kuin Nairobin-reissuiltani.

Matkustusilmoituksen teko on helppoa kuin heinänteko, joten en jää miettimään onko kohde ”riittävän” riskaabeli vaan teen ilmoituksen aina. Panin ilolla merkille tänä vuonna teettämämme asiakaskyselyn vastauksia läpikäydessäni, että samaa mieltä kanssani oli muun muassa nimimerkillä ”Mummo” kirjoittanut reissaaja.

Matkustusilmoituksen teko on helppoa myös mobiililaitteilla. Kuva: Marja-Leena Kultanen
Matkustusilmoituksen teko on helppoa myös mobiililaitteilla. Kuva: Marja-Leena Kultanen

En ole toistaiseksi vastaanottanut kriisiviestiä ulkoministeriöltä matkan päällä ollessani. Suurimmalla osalla matkustusilmoituksen tehneistä on sama kokemus. Hyvä niin. Kriisin sattuminen kohdalle onkin epätodennäköistä.

Kuitenkin tänä vuonna jo yli 12 000 suomalaista on saanut ulkoministeriöltä viestejä matkakohteessa tapahtuneesta kriisi- tai hätätilanteesta. Yhteensä viestejä on lähtenyt tähän mennessä 120 eri tilanteeseen liittyen.

Minkälaisista kriiseistä on ollut kyse? Metsäpaloista Kaliforniassa ja hirmumyrskyistä Karibialla, autolla väkijoukkoon -iskuista Tukholmassa ja Barcelonassa, pommi-iskuista Manchesterissa ja Pietarissa, sekä muista luonnon ja ihmisen luomista vaaratilanteista niin lähellä kuin kaukanakin.

Tukholman Drottningsgatanin iskussa ulkoministeriön kriisiviestintä kaupungissa olleille suomalaisille matkailijoille alkoi 15 minuutin sisällä tapahtumasta. Viestintä jatkui illan mittaan lisätiedoilla poliisin eristämistä alueista, joukkoliikenteen erityisjärjestelyistä sekä kaupungin järjestämästä hätämajoituksesta.

Matkustusilmoitusjärjestelmän idea on yksinkertainen: se mahdollistaa luotettavan tiedon ja toimintaohjeiden lähettämisen ulkomaanmatkaajalle nopeasti siltä varalta, että epätodennäköinen vaaratilanne sattuu tämän matkareitille.

——–

Lähdössä jouluksi reissuun? Tee matkustusilmoitus: https://matkustusilmoitus.fi

Ulkoministeriön konsuliyksikkö toivottaa kaikille oikein hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta!