#FinnStartCairo2018 – Startup-meininkiä Egyptissä

Suomen Kairon-suurlähetystö ja digitaali-infrastruktuuriyritys NxtVn järjestivät 12.5. FinnStart -tapahtuman, jonka tavoitteena oli edistää egyptiläisen startup-ympäristön toimintaa ja vaihtaa tietotaitoa Suomen ja Egyptin välillä. Tapahtumaa sponsoroivat Almasrex ja Arab Academy for Science and Technology.

Startup-yrittäjien menestystarinat inspiroivat niin yleisöä kuin puhujia. Kuva: Mohamed al-Alfi / Grand Creation

Kairon Heliopoliksessa oli lauantaina 12.5. odottava tunnelma, kun startup-tapahtuma FinnStart oli alkamassa. Sekä puhujien että osallistujien innostuneisuus oli silminnähden havaittavissa jo heti aamusta. Odotus puhkesi nopeasti reippaaksi puheensorinaksi, kun tapahtuman osallistujat ja puhujat innostuivat vaihtamaan ideoita keskenään jo ennen ohjelman alkamista.

Innostuneisuuden taustalla piilee yhteiskunnallinen motivaatio taloudelliseen muutokseen. Teknillisesti lahjakkaat nuoret yrittäjät ovat erittäin tärkeä voimavara Egyptin talouskasvulle, ja erityisesti mobiili- ja teknologia-alan startupit menestyvät maassa hyvin jo nykyään. Potentiaali yhä suurempaan kasvuun on kuitenkin valtava. Avauspuheenvuoroista lähtien useissa esityksissä nousi esille nuorison merkitys. ”Nuorissa on tulevaisuus” -ilmaisu konkretisoituu Egyptissä, sillä 52 % maan kansalaisista oli vuonna 2017 alle 25-vuotiaita. Egyptin tulevaisuus on maan nuorten käsissä, ja ainakin FinnStartin osallistujien perusteella nuoret ovat valmiita ottamaan haasteen vastaan.

Osallistujien palautteen mukaan tapahtuma oli täysmenestys! Kuva: Mohamed al-Alfi / Grand Creation

Kaikki alkaa ideasta

Suurin osa FinnStartin puhujista oli egyptiläisiä. Tapahtuman yksi päätavoitteista olikin tarjota juuri paikalliseen startup-ympäristöön sopivaa ohjeistusta. Kairon amerikkalaisen yliopiston AUC:n lehtori Tarek Hatem kuvaili yrittäjyyttä taiteenalana, jonka pyrkimyksenä on muovata ideasta yritys. Hatemin mukaan yritysten välinen yhteistyö on positiivinen asia, mutta niiden välinen kilpailu on eläväisen startup-ympäristön elinehto.

Tapahtumaan saapui myös yhteensä viisi suomalaista puhujaa kertomaan omista kokemuksistaan sekä jakamaan tietoa suomalaisten startupien toimivista käytännöistä. ”Kaikkien ei tarvitse olla yrittäjiä, mutta kaikkien tulee osata työskennellä heidän kanssaan”, totesi Eex Globalin perustaja ja toimitusjohtaja Tapio Peltonen.

Suomessa valtio tukee startup-ympäristöä ja sen monipuolisuutta edesauttaa muun muassa maan korkealaatuinen koulutusjärjestelmä. Aalto yliopiston startup-keskuksen neuvonantajan Ville Luukkasen mukaan kansainvälisestikin uniikki keskus avustaa yrittäjiä menestymään samalla tavalla kuin teknikot avustavat astronautteja avaruuteen. Keskuksen tavoite on selkeä: Suomeen tarvitaan uusia Nokioita. Niin tarvitaan Egyptiinkin.

FinnStartin yleisö pysyi aktiivisena läpi koko päivän. Kuva: Mohamed al-Alfi / Grand Creation

Yhdessä eteenpäin – toinen toiselta oppien 

Tapahtuman aikana esille nousi uusia ideoita, näkemyksiä, menetystarinoita sekä ennen kaikkea asennetta. Kontaktien luomiseksi edustusto järjesti myös iltavastaanoton suurlähettilään residenssissä. FinnStart sai paljon huomiota sekä paikallisessa lehdistössä että sosiaalisessa mediassa. Tapahtuma on avannut keskustelun ja luonut momentumin, jonka pohjalta on hyvä lähteä rakentamaan tulevaisuuden yhteistyötä.

Paljon puhuttu suomalainen startup-”pöhinä” voisi tuoda mukanaan upeita tuloksia sen rantautuessa Egyptiin. Egyptiläisten itsevarmuus on puolestaan jotain mitä suomalaiset aloittelevat yrittäjät voisivat tuoda vahvemmin esille. On selvää, että Suomi ja Egypti voivat oppia toisiltaan erittäin paljon.

”Yhdessä eteenpäin”, miettivät Arab Academy for Science and Technologyn johtaja Ismail Abdel Ghafar Ismail Farang ja Suomen Egyptin-suurlähettiläs Laura Kansikas-Debraise. Kuva: Mohamed al-Alfi / Grand Creation