Kenialainen Stanley on kehitysyhteistyön tulos

”Oi! Suomalaiset ovat tehneet minusta sen, joka olen tänään!” Näin aloitti Stanley Emilio, 28-vuotias kenialainen senaattorin avustaja kuultuaan, että oli juuri tavannut suomalaisen. Tapasimme kansainvälisen kokouksen yhteydessä Nairobissa.

Stanley kertoi olevansa kotoisin Shikomolon kylästä läntisestä Keniasta. Kylän koulu perustettiin aikanaan suomalaisten ja tanskalaisten tuella.

Koulun saaminen kylään muutti äärimmäisessä köyhyydessä eläneen perheen elämän. Stanleyn isä sai riittävän koulutuksen toimiakseen lopulta itse koulun opettajana. Stanley vuorostaan oppi nopeasti, sai peruskoulun jälkeen rahallista tukea yläkoulun ja lopulta yliopistotutkinnon suorittamiseen. Ahkeruutensa myötä hänet esiteltiin Kenian entisen presidentin suvulle ja nyt hän toimii tämän pojan, senaattori Gideon Moin avustajana Nairobissa.

Stanley Emilio aikoo asettua ehdolle Keniassa tänä vuonna pidettävissä parlamenttivaaleissa. Kuva: Suvi Virkkunen.

Shikomolon kyläkoulun seinässä on edelleen kyltti, joka kertoo suomalaisten tuesta. Stanley kertoi odottaneensa päivää, jolloin tapaisi jonkun suomalaisen, jotta voisi kiittää. Kun kerroin olevani vastuussa kehitysyhteistyömme tulosten keräämisestä ja viestimisestä suomalaiselle parlamentille, Stanley totesi ykskantaan: ”No, minä olen tulos!”

Stanleyn mainio lohkaisu jäi mietityttämään, sillä usein kehitysyhteistyötulosten osoittamisessa haasteena on niiden aikajänne. Tuen vaikutuksia voidaan todella nähdä vasta vuosikymmenten jälkeen ja tuolloin on vaikea osoittaa syy-seuraussuhteita.

On helpompaa laskea montako koulurakennusta on rakennettu tai montako tyttöä ja poikaa on käynyt koulua. Kun oikeasti kiinnostavinta olisi saada tietää siitä, miten koulun käynti on vaikuttanut lasten elämään. Stanleyn elämän koulu oli mullistanut.

Keskusteltuamme hieman pidempään selvisi, että Stanley suunnittelee myös itse asettuvansa ehdolle Kenian vuoden 2017 parlamenttivaaleissa. Suomalaisen ja kenialaisen politiikan vertailua oli herkullista seurata, kun Stanley pääsi kasvokkain kokousdelegaatioon kuuluneen kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin (Kok.) kanssa. Sirén oli alle 30-vuotias päästessään eduskuntaan reilu vuosi sitten.

Halu vahvistaa nuorten asemaa ja ääntä politiikassa ja huoli naisten asemasta yhdisti näitä poliitikkoja. Merkittäviä eroja maiden välillä huomattiin ainakin vaalikampanjointiin tarvittavien resurssien keräämisessä, vaalijärjestelmissä sekä poliitikkojen turvallisuuden osalta.

Molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että heikompien auttaminen ja voimaannuttaminen kannattaa aina. Molemmat tuntuivat olevan tyytyväisiä Suomen antamaan kehitysyhteistyöhön ja sen tuloksiin Keniassa.

Uusintatapaaminen Keniassa tuli sovituksi lähivuosille – kukaties kahden kansanedustajan kesken.

100 kehitystulosta