Jouluista kulutusjuhlaa Kiinassa

Joulu ei ole virallinen juhlapyhä Manner-Kiinassa, ja vain pari prosenttia Kiinan kristityistä viettää joulua, vaikka määrä onkin kasvamassa. Kiinalaiset osaavat kuitenkin ottaa kaiken irti kulutusjuhlasta ja viettävät oman näköistään joulua.

Myymälä Tian Yi Marketilla. Kuva: Noora Räinä.
Myymälä Tian Yi Marketilla. Kuva: Noora Räinä.

Suurin osa hyvävaraisten perheiden lapsista lähetetään jossain vaiheessa elämää opiskelemaan ulkomaille. Silloin länsimaiset tavat tulevat tutuiksi. Nuorten keskuudessa joulu on jo toiseksi suosituin juhla kiinalaisen Spring Festivaalin jälkeen.

Nuorilla on tapana mennä porukalla esimerkiksi McDonaldsiin syömään juhla-ateriaa, karaokebaariin tai shoppailemaan joulun kunniaksi. Länsimaisessa ravintolassa syöminen on hyvin yleistä joulupäivinä Kiinassa ja monille Pizza Hut, McDonald’s ja KFC tarjoavat harvaa herkkua.

Lahjaperinteet

Suosiota on kasvattanut myös pienten joululahjojen vaihtaminen perheen ja läheisten ystävien kanssa. Joululahjojen kestosuosikkeja ovat Ferrero Rocher -konvehdit, joiden pyöreä muoto ja kultaisen värinen paperi kielivät harmoniasta ja vauraudesta.

Jouluaattona on yleistä antaa läheisille lahjoiksi omenia, sillä Kiinassa jouluaattoa kutsutaan nimellä Ping’an Te (平安夜), mikä tarkoittaa rauhallista tai hiljaista iltaa, joka on käännetty laulusta Jouluyö, juhlalyö. Omena on kiinaksi píngguǒ (苹果), joka kuulostaa kiinaksi samalta kuin sana rauha.

Joulutunnelmaa

Valo- ja melusaasteelta ei voi välttyä myöskään jouluna. Joulukoristeita kaikissa neonväreissä ja vilkkuvaloissa löytyy joka nurkalta, varsinkin ulkomaalaisten suosimilta alueilta.

Kiinalaisten suosikkijoululaulu Jingle Bells on syöpynyt muistiini pitkäksi aikaa. Joulu on hyvin omaksuttu kiiltävänä, vilkkuvana ja soivana kulutusjuhlana, mutta hienon pinnan alla ei ole sisältöä. Ei ainakaan samaa mitä meillä on lumisessa Pohjois-Suomessa. Jeesuksesta ei ole jouluna tietoakaan Kiinassa – tämä partaveikko ei taida myydä yhtä hyvin kuin hänen pulleampi kaverinsa.

Jouluvalot harmaassa yössä Dawanglulla. Kuva: Anni Silin.
Jouluvalot harmaassa yössä Dawanglulla. Kuva: Anni Silin.

Ei aina niin haluttu juhla

Vastareaktioitakin on.

Vuonna 2014 kiinalainen Wenzhoun kaupunki kielsi ulkomaalaistaustaisen juhlapyhän viettämisen toivoen että kiinalaiset keskittyisivät enemmän perinteisiin kiinalaisiin juhliin ja vastustaisivat länsimaista juhlapäivien rihkamaa. Mainittakoon että suurin osa tuosta rihkamasta valmistetaan Kiinassa.

Tuoli odottaa pukkia saapuvaksi. Kuva: Noora Räinä.
Tuoli odottaa pukkia saapuvaksi. Kuva: Noora Räinä.

Valkoinen joulu saa Pekingissä uuden merkityksen kun ilmansaasteet peittävät kaiken näkyvistä. Tänne ei pukkikaan löydä perille – paitsi Kerry Centeriin tapaninpäivänä.

Noora Räinä

Opiskelen kansainvälistä liiketoimintaa Oulun yliopistosta. Aasia jaksaa aina vain ihmetyttää. Jospa joku päivä Peking olisi koluttu kokonaan läpi.

 

P.S. Osaatko jo nämä?

  • Sheng dan jie – joulu
  • Sheng dan li wu – joululahja
  • Sheng dan shu – joulukuusi
  • Sheng dan ka – joulukortti
  • Mí lu – poro
  • Xue ren – lumiukko
  • Sheng Dan Kuai Le! – Hyvää Joulua! (mandariininkiinaksi)
  • Seng Dan Fai Lok! – Hyvää Joulua! (kantoninkiinaksi)