Kansakunnan juhlahumua Kiinassa

Pekingin bisneskeskustan kadut ja toimistotalojen käytävät ammottavat tyhjyyttään, ilma on raikkaampaa, Pekingin kantaväestö on vaihtunut suurten nähtävyyksien luona päivystäviin turistimassoihin ja Tiananmenin aukio sekä muut kulttuurillisesti merkittävät kohteet suorastaan pursuavat ihmisiä. Mitä täällä tapahtuu?

Työpaikkamme Kerry Centerin aula ammottaa tyhjyyttään. Töissä ovat vain lähetystön suomalaiset. Kuva: Anton Karppanen.
Työpaikkamme Kerry Centerin aula ammottaa tyhjyyttään. Töissä ovat vain lähetystön suomalaiset. Kuva: Anton Karppanen.

Tällä viikolla Pekingissä ja muualla Kiinassa vietetään maan 69. kansallispäivää – tai oikeastaan viikon kestävää Golden Week -nimellä tunnettua juhlaa, jossa Kiina ja kiinalaiset rauhoittuvat juhlimaan maataan. Myös Suomen suurlähetystöllä Pekingissä on viime päivät saatu nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta kun toinen vuoden kahdesta suuresta lomakaudesta on käynnissä. Lähes kaikki lähistön yritykset ovat hiljentäneet toimintaansa viikon ajaksi ja ihmiset lähteneet matkustamaan ympäri Kiinaa tai viettämään lomaa kotiseuduilleen pois Pekingistä. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa kohta 70-vuotiasta kansantasavaltaa kuin lähteä katsomaan Kiinan tärkeimpiä nähtävyyksiä tai kauempana asuvaa perhettä?

Kansallispäivän viikolla katukuvassa ja mediassa näkyvät lukemattomat Kiinan liput vahvistavat osiltaan tämän Euroopan väkilukua melkein tuplasti suuremman kansakunnan yhtenäisyyden tunnetta. Kuva: Santeri Korhonen
Kansallispäivän viikolla katukuvassa ja mediassa näkyvät lukemattomat Kiinan liput vahvistavat osiltaan tämän Euroopan väkilukua melkein tuplasti suuremman kansakunnan yhtenäisyyden tunnetta. Kuva: Santeri Korhonen

Matkakuumettako?

Suurlähetystöä ympäröivien yritysten työntekijät eivät suinkaan ole ainoita, joihin tämä matkakuume iskee. Heidän matkojen lisäksi Kiinassa tehdään kansallispäivän viikolla noin 700 miljoonaa muutakin matkaa. Kotiseuduille tai matkoille lähteminen onkin perinteisesti ollut suosituin tapa viettää jokavuotista Golden Week -lomaa.

Matkailu lomaviikolla ei ainakaan näin suomalaiseen ympäristöön tottuneelle ole niin rentouttavaa ja rauhallista kuin voisi toivoa. Juna- ja lentoliput myydään loppuun hyvissä ajoin ja kun matkalle pääsee, kannattaa mukaan varata paljon kärsivällisyyttä. Miljoonien matkustavien ihmisten myötä kuljetusverkko venyy äärimmilleen ja jonotusajat ovat pitkiä. Kiinassa on valtavalle ihmispaljoudelle oma kuvaava lausahdus: ”renshan renhai” eli vapaasti käännettynä ”ihmismassa on kuin vuoret ja meri”. Omalla kohdalla suomalaisena vaaleaverikkönä turistien suuri määrä näkyy ehkä selkeimmin pitkinä katseina ja lukuisina salakuvina Pekingin katukuvassa ja metroverkostossa.

Tiananmenilla eli Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä käy Golden Weekin aikana satojatuhansia ihmisiä. Kuva: Santeri Korhonen.
Tiananmenilla eli Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä käy Golden Weekin aikana satojatuhansia ihmisiä. Kuva: Santeri Korhonen.

Vilskettä ja vilinää – telkkarista

Kaikki kiinalaiset eivät tähän turistiryntäykseen kuitenkaan lähde mukaan ja monet ovat päättäneet turistinähtävyyksien sijaan matkustaa johonkin läheiseen, vähemmän tunnettuun kaupunkiin, jossa eivät ehkä ennen ole käyneet. Varsinkin sosiaalista mediaa seuratessa huomaa, että osa kiinalaisista haluaa lomaltaan mieluummin helppoutta. Sosiaalinen media on matkalaisten päivitysten lisäksi pullollaan humoristisia sarjakuvia siitä, miten kaupunkiin jääneet katsovat tv:stä ihmisjoukkoja, jokta kärvistelevät junissa ja loputtomissa ruuhkissa. Suomessahan nämä meemit voisivat toimia toisinpäin, kun itsenäisyyspäivänä koko kansa katsoo telkkaria ja harva matkustaa.

Hyvää kansallispäivää Kiina!

Anton Karppanen

Olen erityisesti kansainvälisistä kysymyksistä kiinnostunut Aasian tutkimuksen opiskelija, ja viimeistelen kandidaatintutkintoani Helsingin yliopistossa. Olen aina ollut kiinnostunut kielistä ja vieraista maista. Yliopisto-opinnot ovat vieneet ulkomaille pariinkin otteeseen, ensin Shanghaihin ja sen jälkeen Erasmus-vaihtoon Ranskaan. Nyt olen jälleen Kiinassa korkeakouluharjoittelun merkeissä, Pekingin suurlähetystön poliittisessa tiimissä.

Santeri Korhonen

Kiina ja kevätrullat veivät mennessään, kun ensimmäisen kerran vierailin maassa kuusi vuotta sitten. Kiina-ilmiöistä hurmioituneena halusin nähdä lisää ja yliopistovaihto toi minut Siperian rautatieverkostoja pitkin takaisin tähän punaisen lohikäärmeen maahan. Taipein-vaihtoni aikana kiinnostukseni Kiinan ulkopolitiikkaa ja kauppaa kohtaan heräsi toden teolla ja täällä sitä taas ollaan – tällä kertaa Pekingin suurlähetystön kauppa- ja taloustiimin korkeakouluharjoittelijana.