Kiina yllättää

Kun neljä vuotta sitten tulin Kiinaan, en osannut odottaa mitä kaikkea tieltäni löytäisin. Ymmärsin kuitenkin, että Kiina maana tulee olemaan hyvin erilainen kuin Suomi ja että yllätyksiltä ei voisi millään välttyä. Tähän blogiin olen koonnut viisi itselleni merkittävintä asiaa, jotka saivat minut Kiinassa yllättymään.

Kiinalainen ruoka

Me kaikki tarvitsemme ruokaa elääksemme ja näin ollen ennemmin tai myöhemmin tulee hetki, jolloin on tutustuttava paikalliseen ruokaan. Kiinalainen mieheni on hyvin ylpeä oman maansa ruoasta ja hänen opastuksellaan olemme käyneet monissa eri Kiinan alueita edustavissa ravintoloissa syömässä. Minut yllätti kiinalaisen ruoan moninaisuus ja se, miten ruoka voikin erota niin paljon Kiinan eri alueilla. Tästä esimerkkinä voisin mainita, että Kiinan pohjoispuolella ruoka on yleensä suolaisempaa kuin Jangtse-joen eteläpuolella, missä ruoka maistuu usein makealta.

Peking on kuuluisa pekingin ankastaan ja koska kerran Pekingissä asun, täytyihän sitä käydä kokeilemassa. Kokemuksena pekingin ankka yllätti minut sekä maultaan, koostumukseltaan että valmistustavaltaan. Ulkopuolelta ankan liha on rapeaa ja sisältä pehmeää. Ateria tarjoillaan kurkun ja sipulin kera. Odottamatonta oli, että ennen ruokailua kokki leikkaa ankan asiakkaiden edessä. Tällä tavalla kokit haluavat osoittaa, että asiakas tosiaan saa syödäkseen kokonaisen ankan ja asiakkaalle selviää myöskin, mitkä kohdat ankasta hän tulee syömään.

Ravintolassa
Pekingin ankkaa syömässä. Todella hyvää! Kuva: Teresa Sihvonen

Vaaleuden ihannointi

Yllätyin siitä, miten sekä kiinalaiset naiset että miehet tuntevat vetoa vaaleaa ihoa ja vaaleita hiuksia kohtaan. Aluksi tämä innostus ja huomio tuntui hyvinkin ahdistavalta ja mieleeni on jäänyt elävästi eräs hämmentävä tapaus, joka sattui kohdalleni kerran Sanlitunilla kävellessäni. Silloin oli sakea saastesumupäivä ja pidin sekä maskia että hattua visusti päässäni. Tunsin itseni hyvin nuutuneeksi. Yhtäkkiä viereeni ilmestyi kiinalainen mies, joka alkoi ylistää vaaleuttani maasta taivaaseen. Itse olin tästä huomiosta hyvin hämmentynyt ja mietin, miten hänen onnistui hatun ja maskin altakin tehdä sellainen johtopäätös, että olin suorastaan tyrmäävä. Muistan kiittäneeni kauniisti, mutta puhelinnumeroa en antanut pyynnöistä huolimatta.

Kiinalaisten naisten suunnalta olen myös saanut positiivisia kommentteja vaaleuteeni liittyen. Erityisesti käydessäni ostoskeskusten kosmetiikkaosastoilla naismyyjät jaksavat aina puida asiaa keskenään minun keskittyessä samalla katsastamaan valikoimaa. Valkeuden ihannointi näkyy myös mainoksissa, missä mannekiini on aina aivan mahdottoman valkohipiäinen sukupuolesta riippumatta. Erilaisia voiteita ostaessa kannattaa olla hyvin tarkkana, ettei vahingossa osta vaalentavaa voidetta. Niitä on niin paljon!

Mainostauluja
Mitä tahansa mainostetaankin, mannekiinin tulee olla aina vaalea. Kuvat: Teresa Sihvonen

Karaoke

Olen aina pitänyt laulamisesta, eikä minulle ole koskaan ollut ongelma esiintyä ihmisten edessä. Kuitenkin tiedän, että monet arastelevat ihmisten eteen menemistä, vaikka lauluäänessä ei olisikaan mitään vikaa. Suomalaiseen verrattuna kiinalainen karaokekokemus oli positiivinen yllätys! Ensinnäkin paikka muistuttaa hotellia. Ensin kirjaudutaan sisään ja sitten lähdetään kulkemaan käytäviä pitkin, jotka ovat täynnä huoneita. Yksi näistä huoneista on sitten varattu ihan omaa porukkaa varten. Huoneet ovat kalustettuja pöydillä, sohvilla ja mikrofoneilla.  Molemmilla puolilla huonetta on iso näyttö, josta näkee musiikkivideon ja laulun sanat. Huoneet ovat äänieristettyjä eikä viereisten huoneiden laulu kuulu omaan huoneeseen ollenkaan. Mielestäni on aivan ihanaa, että saa laulaa omalla porukalla ilman, että kaikki kuuntelee. Silloin ujoinkin laulaja voi tarttua helpommin mikkiin ja laulaa. Huoneet ovat myös viihtyisiä ja tunnelmallisia. Maksu periytyy ajan mukaan ja maksetaan jälkikäteen.

Karaokessa
Sisätilat luovat tunnelmaa karaokessa. Kuvat: Teresa Sihvonen

Korukaupat

Tuskin monikaan on kiinnittänyt tähän hirveästi huomiota, mutta koska olen itse kaiken kauniin, kiiltävän ja säihkyvän ystävä, olen huomannut, että korukauppojen valikoima Kiinassa on parempi kuin Suomessa. Esimerkiksi rubiinien, safiirien ja smaragdien kirjo on huomattava ja silmäni suorastaan säihkyvät kilpaa jalokivien kanssa katsellessani niitä! Suomalaisista kultasepänliikkeistä kyllä löytyy jonkin verran sinisiä safiireja, mutta punaista rubiinia harvakseltaan jos ollenkaan ja vihreitä smaragdeja en ole nähnytkään. Hinnat eivät ole alhaisimmasta päästä, mikä selittää sen, etten ole vielä ostanut kauppoja tyhjiksi. Tavoitteenani on kuitenkin smaragdisormuksen osto ennen Suomeen paluuta.

Jalokiviä
Jalokivien loistetta. Kuvat: Teresa Sihvonen

Päivämäärien kirjoittaminen

Kiinassa virallisissa dokumenteissa päivämääriä ei merkitä muodossa päivä, kuukausi ja vuosi, vaan vuosi, kuukausi ja päivä. Tähän törmäsin ensimmäistä kertaa täyttäessäni virallista dokumenttia ja paperia piti katsoa kahdesti sen varmistamiseksi, että päivämäärä todella merkitään noin. Tähän ei ole mitään muuta selitystä kuin, että historian saatossa kiinalaiset ovat oppineet tämän tavan. Joten jos joskus tulevaisuudessa tienne vie Kiinaan, muistakaa olla päivämääriä merkatessanne tarkkana.

päiväykset
Vapunpäivä kirjoitettuna kiinalaisittain ja suomalaisittain. Kuva: Teresa Sihvonen

Kiina maana osaa yllättää, vaikka siihen olisi kuinka varautunut. Yllätyksiä tulee niin hyvässä kuin pahassa ja siksi yksi parhaista matkaeväistä on kärsivällisyys. Erilaiset yllätykset ja odottamattomat tilanteet tekevät vieraassa maassa asumisesta seikkailun.