Kiinan presidentti Xi sai Suomessa sukset – mitä taustalla?

Kuinka yleensä valmistellaan valtiovierailu? Huolella ja ajan kanssa. Kuinka valmistellaan valtiovierailu pikanopeudella? Huolella, mutta ajan sijaan tekemisen meiningillä. Sopii hyvin meille suomalaisille. Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen-vierailu 4.–6. huhtikuuta oli malliesimerkki.

Presidentti Sauli Niinistö oli esittänyt Kiinan-kollegalleen kutsun Suomeen 2017 juhlimaan itsenäisyytemme 100-vuotista taivalta. Vierailumahdollisuudesta oli keskusteltu useaan otteeseen kiinalaisten kanssa niin Pekingissä kuin Helsingissä. Iloksemme vierailu konkretisoitui – varsin nopealla aikataululla.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio toivottivat Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja rouva Peng Liyuanin tervetulleeksi Suomeen 5.4.2017. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Valtiovierailulla valtionpäämies vierailee toisen maan johtajan luona. Kyseessä on merkittävin diplomaattinen kanssakäynti kahden maan välillä ja sitä juhlistetaan suurilla seremonioilla ja virallisuuksilla. Valtiovierailuja tapahtuu harvakseltaan. Edellisen kerran Kiinan presidentti vieraili Suomessa 1995.

Mikä rooli on suurlähetystöllä valtiovierailun valmistelussa?

Päävastuun vierailuvalmisteluista kantaa vastaanottava taho eli Suomeen suuntautuvan vierailun osalta ulkoministeriö yhdessä presidentin kanslian kanssa. Heille kuuluu suomalaisten tapaamistahojen briiffaus ja taustoitus sekä kaikki käytännön järjestelyt kuljetuksista, majoituksista ja ruokailuista alkaen.

Me Suomen suurlähetystössä Pekingissä osallistuimme valmisteluihin, yhteistyössä Kiinan ulkoministeriön kanssa. Keskeisin panoksemme liittyi tausta-aineiston valmisteluun. Kävimme läpi keskustelujen aiheita niin kahdenvälisten suhteiden kuin ajankohtaisten kansainvälisten aiheiden osalta ja arvioimme Kiinan kantoja. Lisäksi muodostimme henkilökuvia vierailuun osallistuvista.

On tärkeä tietää, keitä tapaamiskumppanit ovat. Xin delegaatio oli suuri ja siihen kuului paljon Kiinan johdon huippunimiä. Kiinan kommunistisessa tasavallassa järjestelmä on monimutkainen ja henkilön aseman ymmärtäminen vaatii perehtyneisyyttä. Erityisen kiinnostavia ovat Suomi-linkit tai mielenkiintoiset yksityiskohdat.

Kiinan ja Suomen välinen yhteistyö laajenee

Konkreettinen tulos vierailulta oli maiden välinen uudentyyppinen kumppanuus, josta sovittiin 2013 ja josta nyt laadittiin julistus. Yhdessä määrittelimme neuvotellen, mille aloille yhteistyö keskittyy tulevaisuudessa. Yhteistyö ulottuu poliittisesta näkemysten vaihdosta, innovaatioista, cleantechistä, kulttuurista ja talviurheilusta aina turismiin ja paljon muuhun. Julistusteksti tarjoaa kehikon monenlaisille projekteille eri sektoreilla. Yhteistyön pohjana ovat julistukseenkin kirjatut ihmisoikeuksien ja oikeusvaltiokehityksen kunnioitus.

Sovimme Kiinan kanssa, että vuosi 2019 on yhteinen talviurheilun vuosi. Tämä lupaa hyvää yhteistyön tiivistymiselle vuonna 2022 pidettävien Pekingin talviolympialaisten alla.

Perinteiset talviurheilumaat kilpailevat nyt monenlaisista urakoista ja hankkeista Kiinassa, jossa talviurheilukulttuuri vasta muodostuu. Presidentti Xi ja puolisonsa Peng voivat nyt tutustua hiihtoon kotiladuilla Zhangjiakoussa Suomesta saamillaan suksilla ja monoilla!

Suomen suurlähettiläs Marja Rislakki vieraili Sichuanissa Ya’an Bifengxia -pandakeskuksessa huhtikuussa 2016. Tuolloin keskustelun aiheena oli mahdollinen yhteistyö pandojen suojelussa. Kuva: Maria Kankaanpää.
Suomen suurlähettiläs Marja Rislakki vieraili Sichuanissa Ya’an Bifengxia -pandakeskuksessa huhtikuussa 2016. Tuolloin keskustelun aiheena oli mahdollinen yhteistyö pandojen suojelussa. Kuva: Maria Kankaanpää.

Pandat tulevat – ja paljon muuta

Lisäksi vierailun aikana solmittiin 16 sopimusta. Näitä sopimuksia viimeisteltiin kovalla vauhdilla niin Suomessa kuin Kiinassakin. Oli mukavaa edistää muun muassa pandojen saapumista Suomeen, kauraprotokollan voimaanastumista ja oikeusalan yhteistyön jatkumista 2017–2020.

Lisäksi lähetystön porukkaa työllistyivät lukuisat mediakyselyt ja kollegoiden tiedustelut. Varsinaisen vierailun aikana saatoimme sitten lähetystössä vain nauttia valmistelutyön tuloksista Helsingin pään vastatessa toteutuksesta. Toki suurlähettiläämme Marja Rislakki osallistui vierailuun.

Suomi-uutiset täyttivät lehtien etusivut

Lopuksi jäljellä oli vielä mediaseuranta ja jälkipyykki.

Suomea nostettiin päivittäin esiin Kiinan suurimpien tv-kanavien pääuutisissa ja lehtien etusivuilla. Uutiset, haastattelut, raportit ja kommentit keräsivät yhteensä vähintään kymmeniä ellei jopa satoja miljoonia katsojia. Kuva: Maria Kankaanpää.
Suomea nostettiin päivittäin esiin Kiinan suurimpien tv-kanavien pääuutisissa ja lehtien etusivuilla. Uutiset, haastattelut, raportit ja kommentit keräsivät yhteensä vähintään kymmeniä ellei jopa satoja miljoonia katsojia. Kuva: Maria Kankaanpää.

Uskomatonta, mutta totta: Suomi oli pääuutinen usean päivän ajan. Kymmenet, jopa sadat miljoonat kiinalaiset tutustuivat vierailun aikana Suomeen ja maidemme suhteisiin.

Xin vierailun nähtiin olevan uusi alku Suomen ja Kiinan välisissä suhteissa, ja huomiota sai myös se tosiasia, että kyseessä oli Xin ensimmäinen matka Eurooppaan tänä vuonna. Kuva: Emmi Oikari.

Esiin nousivat muun muassa vapaakauppa, arktinen yhteistyö ja jo tutusti niin revontulet kuin Joulupukki. Tästä on nyt jatkaa muun muassa turismin edistämistä! Vähän oli haikeakin olo: tällaista näkyvyyttä on enää vaikea saavuttaa.

Uutisointi oli lähes poikkeuksetta positiivista ja maiden välisiä hyviä suhteita sekä Suomen laaja-alaista osaamista kehuttiin laajalti. Kuva: Maria Kankaanpää.
Uutisointi oli lähes poikkeuksetta positiivista ja maiden välisiä hyviä suhteita sekä Suomen laaja-alaista osaamista kehuttiin laajalti. Kuva: Maria Kankaanpää.

Kiinalaisten lisäksi myös monet ulkomaiset diplomaatit ovat kiinnostuneita vierailun tuloksista ja pyytävät tapaamisia. Hieman olen aistivinani kateuttakin kysymyksissä – moni maa taistelee korkean tason kiinalaisvieraiden saamisesta kotimaahansa.

Kiina on tietoinen omasta asemastaan ja voi valikoida vierailukohteet. Hieno juttu, että Xin ensimmäinen Euroopan kohde oli tänä vuonna Suomi!