Kiinan saavutuksia katsomassa – Five Years On Exhibit

Pekingin messukeskuksessa avattiin syyskuun 25. päivä Five Years On -näyttely, jonka tarkoituksena on juhlistaa Kiinan kommunistisen puolueen 18. keskuskomitean päättynyttä viisivuotiskautta. Vierailin Pekingin-lähetystön edustajana näillä messuilla katsomassa, mitä kaikkea Kiina on kauden aikana saavuttanut.

Five Years On –näyttely järjestetään venäläisen Sergei Andrejevin suunnittelemassa Pekingin messukeskuksessa.
Five Years On -näyttely järjestetään neuvostoliittolaisen Sergei Andrejevin suunnittelemassa Pekingin messukeskuksessa. Kuva: Ilkka Koskela

Ei ole varmaan yllättävää, että Five Years On -näyttely on mittakaavaltaan hyvin suuri. Kierrokseeni vierähtikin reippaasta etenemistahdistani huomaamatta reilun tunnin verran aikaa. Suuresta koosta kertonee jo se, että näyttely on jaettu kymmeneen eri osastoon, jotka käsittelevät yhteiskunnan ja politiikan eri osa-alueita. Osastojen tarkoituksena on paitsi luoda katsaus kuluneen viiden vuoden saavutuksiin, myös vilkaista, mitä tulevaisuus tuo Kiinalle tullessaan.

Äskettäin päättyneen puoluekokouksen jälkeen Kiinan kommunistisen puolueen 19. keskuskomitea aloittaa toimintansa. Tämä tarkoittaa muutoksia henkilökunnassa ja poliittisissa suuntalinjoissa. Five Years On -näyttelyn tarkoituksena onkin tuoda puolueelle positiivista mainosta tämän muutoskauden aikana ja tuoda tukea tehtäville päätöksille.

Sisään astuttuani saavuin saliin, jossa esiteltiin kuluneen viisivuotiskauden taloudellisia saavutuksia.
Sisään astuttuani saavuin saliin, jossa esiteltiin kuluneen viisivuotiskauden taloudellisia saavutuksia. Kuva: Ilkka Koskela

Viiden viime vuoden saavutuksia

Näyttelyn ensimmäinen puolisko keskittyy juuri päättyneeseen viisivuotiskauteen. Erityisen tärkeäksi oli nostettu köyhyyttä vastaan käyty taistelu, jota esittämässä olivat kuvat Xistä maakunnissa köyhien kansalaisten seurassa. Myös poliittiseen ja diplomaattiseen kehitykseen keskittyvät osastot tekivät selväksi kenelle kuuluu kunnia ”modernisoituneen ja demokratisoituneen” Kiinan menestyksistä viimeisen viiden vuoden aikana.

Pienoismallit ja dioraamat olivat lukuisia. Kuva: Ilkka Koskela

Sodankäynnin tulevaisuus

Vaikutuksen teki myös Kiinan ”vahvalle armeijalle” omistettu osasto, jolla esiteltiin kuluneen viisivuotiskauden aikana tehtyjä reformeja sekä uusinta kalustoa ja aseteknologiaa. Valokuvien ja pienoismallien lisäksi esillä oli armeijan kalustoa, josta erikoisimpia olivat tulevaisuuden asepuvut ja taistelurobotit. Luonnollisesti myös keskussotilaskomitean puheenjohtaja Xi Jinping sai suurta huomiota sotilasvoimia ihailevalla osastolla.

Vahvan armeijan osastolla esiteltiin Kiinan asevoimien sotakaluston nykypäivä… Kuva: Ilkka Koskela
…ja tulevaisuus. Kuva: Ilkka Koskela

Presidentti pääosassa

Epäselväksi ei siis jää kenelle kunnia uudistusten aikaansaamisesta annetaan. Puolueen pääsihteeri ja Kiinan presidentti Xi Jinping on, kuten mediassa onkin huomioitu, näyttelyn ehdoton päätähti ja jatkuvasti läsnä valokuva- ja videoaineistoissa. Xi näkyy kuvissa muun muassa valtionpäämiesten kuten Obaman, Putinin ja Merkelin seurassa, sotilaiden ja työmiesten parissa, sekä lasten kanssa kuvattuna. Tämän lisäksi seinillä näkyy Xin sitaatteja ja näytekaappeihin on pantu esille hänen kirjallisuuttaan.

Xi oli näyttelyn ehdoton päätähti. Kuva: Ilkka Koskela
Xi Jinping ja lännen valtaeliitti. Kuvassa Xi tietenkin keskellä. Kuva: Ilkka Koskela

Tähtäimet tulevaisuudessa

Näyttelyn jälkimmäiselle puolelle saavuttaessa katse siirretään menneestä kohti tulevaisuutta ja 2020-luvun Kiinaa. Tieteeseen ja teknologiaan keskittyvällä alueella pääsin ihmettelemään tulevaisuuden teknologiaihmeitä näyttävien pienoismallien ja interaktiivisten toimintapisteiden kautta. Minulle esiteltiin esimerkiksi järjestelmä, jossa tulevaisuudessa säilytetään kaikkia kommunistisen puolueen jäsenten tietoja helposti saatavilla niitä tarvitseville, ja pääsin myös istumaan luotijunan hyttiin. Erityisen painotuksen sai tieteellis-teknologinen omavaraisuus: tulevaisuuden Kiinassa tehdään kiinalaista teknologiaa perustuen kiinalaiseen tieteeseen.

Näyttelyssä oli esillä yllättävän paljon robotteja Kuva: Ilkka Koskela

Kiinalainen unelma

Pitkän kierroksen loppupuolella tieni kiemurteli hämäriä käytäviä näyttelyn muuttuessa abstraktimmaksi ja taiteellisemmaksi. Ahtaan ”synnytyskanavan” läpi tunkeuduttuani tunnelin päästä näkyi valoa, minkä jälkeen kasvojeni edessä oli ”kiinalainen unelma”, jota esitti muun muassa aivosynapseista, nauravista lapsista sekä sosiaalisen median sisällöistä muodostunut audiovisuaalinen potpuri. Esitys oli yhtäaikaisesti hämmentävä ja vaikuttava.

Näyttelyn lopussa häämötti kiinalainen unelma. Kuva: Ilkka Koskela

China Dailyn mukaan näyttelyä oli ensimmäisen kahden viikon aikana käynyt katsomassa lähes puoli miljoonaa vierailijaa. Tietoja näyttelyn kestosta on vaikea saada selville, joten kiinnostuneiden kannattaa tuota pikaa käydä Pekingin messukeskuksessa tutustumassa.

Five Years On exhibit  (砥砺奋进的五年)
No.135 Xizhimenwai Avenue, Xicheng District, Beijing

 

Ilkka Koskela

Olen eksynyt Kiinaan ensimmäistä kertaa elämässäni, ja tämä on minulle ylipäätään ensimmäinen kerta Euroopan rajojen ulkopuolella – olen ”stranger in a strange land”, kuten Bruce Dickinson asian ilmaisisi. Kiina on kuitenkin ollut minulle pitkäaikainen mielenkiinnon kohde niin yhteiskunnaltaan, kulttuuriltaan kuin politiikaltaan. Toimin Pekingin lähetystön poliittisessa tiimissä korkeakouluharjoittelijana, ja toivon oppivani lähetystötyön lisäksi tuntemaan Kiinaa paremmin.