Kiinan somessa on muutakin kuin sensuuria

2

Onko Kiina paikka, jossa Facebook, Youtube ja Twitter on blokattu? On. 

Kiina on myös paikka, jossa viranomaisilla on mahdollisuus puuttua verkossa julkaistavaan, poliittisesti tai muuten arkaluonteiseen sisältöön, jos he niin haluavat. Kiinan digitaalisessa maailmassa tapahtuu paljon muutakin, josta on hyvä olla perillä.

Pekingin metrossa älypuhelimet piippaavaat taajaan, kun matkustajat selaavat somekanaviaan. Kuva: Heta Hassinen
Pekingin metrossa älypuhelimet piippaavaat taajaan, kun matkustajat selaavat somekanaviaan. Kuva: Heta Hassinen

Kiinalaisen verkkokauppajätin Alibaban listautuminen pörssiin New Yorkissa syksyllä 2014 antoi vahvan signaalin Kiinan digimaailman voimasta.  Kysymys oli verkkokaupasta Kiinassa, ei globaalista liiketoiminnasta, ja siitä huolimatta listautumisesta tuli historiallisen suuri.

Mobiilin internetin, sosiaalisen median ja digitaalisuuden raju kehittyminen tarjoavat kiinalaisillekin mahdollisuuden käsitellä tavallisuudesta poikkeavia puheenaiheita uudenlaisella foorumilla.

Keskustelun lisäksi kiinalaiset kuluttavat älypuhelimillaan viihdettä. Suosittuja tv-sarjoja seurataan puhelimen ruudulta. Kuva: Heta Hassinen
Keskustelun lisäksi kiinalaiset kuluttavat älypuhelimillaan viihdettä. Suosittuja tv-sarjoja seurataan puhelimen ruudulta. Kuva: Heta Hassinen

Arkoja aiheita esiin

Hiljattain kiinalaisen uudenvuoden aikaan levinneestä videosta, jossa poika kertoo vanhemmilleen olevansa homo, tuli netissä hitti. Kiinalaiseen perinteiseen perhekäsitykseen kun kuuluu, että poika etsii itselleen kumppaniksi tytön, ei pojan. Videon saama huomio osoittaa, että monien mielestä tuota käsitystä on aika muuttaa. Moni esitti myös vastakkaisia näkemyksiä.

Pian tämän jälkeen massiivista huomiota kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa on saanut Kiinan kansallisen tv-yhtiön, CCTV:n entisen toimittajan Chai Jingin dokumentti. Se piirtää Kiinan ympäristöongelmista todella synkän kuvan.

Chain dokumentin suosion taustalla on luonnollisesti ympäristöasian ajankohtaisuus Kiinassa, mutta myös erittäin taitavasti rakennettu tarina. Tekijä esittää asiansa ei niinkään toimittajana, vaan kiinalaisessa suurkaupungissa lastaan kasvattavana äitinä.

Esitystapa on hyvin ammattimainen. Chai pudottelee lukuja, näkemyksiä ja visioita Kiinan ympäristötuhoista pelottavan tehokkaalla, mutta kiehtovalla tavalla – kuin uutta yhtiön tuotetta esittelevä Steve Jobs aikanaan.

On selvää, että sosiaalinen media Kiinassa kehittyy jatkossakin valvonnan ja vapautumisen ristipaineessa. Oli kehityssuunta mikä tahansa, kannattaa sitä seurata entistä tarkemmalla suurennuslasilla.

Lisää aiheesta: BBC:n juttu homoaiheen käsittelystä kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa.

Kommentit

Keuhkosairas pekingiläinen 9 vuotta sitten

Chai Jingin ilmansaastedokumentti oli liian epämiellyttävää tietoa Kiinan hallinnon väelle, nyt sekin on blokattu kiinalaisilta. Mediat eivät saa enää edes kommentoida sitä. Suuren palomuurin ulkopuolelta juttu löytyy Youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=T6X2uwlQGQM

Pohjois-Kiinan kaupungeissa ilmansaasteet vähentävät Helsingin Yliopiston tutkimusten mukaan elinikää keskimäärin 5,5 vuotta. http://purefinland.cn/air-pollution-shortens-life-expectancy/

Avatar photo Mikko Puustinen 9 vuotta sitten

Kyseinen dokumentti ei tosiaan enää ole nähtävissä kiinalaisessa somessa. Se oli kuitenkin esimerkki siitä, että kiinalaisessa somessa on mahdollista tuoda esille yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita, enkä usko, että tämä jää tähän.