Rauhoittuuko kiinalaisten tahti lampaan vuonna?

Harvoin näkee miljoonakaupungin paistattelevan yhtä rauhallisena, raikkaana ja tyhjänä kuin Pekingin kiinalaisena uutenavuotena. Tällä kertaa hevosen vuosi antoi tilaa lampaalle.

 

Juhlitaanko vuonna 2015 lampaan vai sittenkin vuohen vuotta?
Juhlitaanko vuonna 2015 lampaan vai sittenkin vuohen vuotta? Kuva: Laura Rajaniemi

Kiinalaisen kuukalenterin mukaan vietettävä uusivuosi käynnistyi 19. helmikuuta tässä reilun miljardin juhlijan maassa. Kaupallinen joulu ehti sopivasti siirtyä uudenvuoden koristusten, matkaajien ja lomien tieltä.  Yksi pysyi kuitenkin samana – punainen väri.

 

Tyhjät kadut uuden vuoden alla.
Tyhjät kadut uudenvuoden alla. Kuva: Laura Rajaniemi

Punaisten kirjekuorten juhla

Kiinan tärkein juhla, uusivuosi, muistuttaa monessakin mielessä joulua. Silloin siivotaan perusteellisesti koti, laitetaan perinteisiä juhlaruokia, koristellaan kotinurkat menestyksen ja onnen punaisilla väreillä, muistetaan ystäviä ja perheenjäseniä punaisilla kirjekuorilla ja vietetään aikaa kotikonnuilla läheisten seurassa.

Uutenavuotena kiitetään bonuksin kuluneen vuoden työstä ja toivotetaan menestystä, vaurautta ja onnea tulevalle vuodelle.

Uuden vuoden koristuksia lähipuistossa.
Uudenvuoden koristuksia lähipuistossa. Kuva: Laura Rajaniemi

Jokavuotinen liikennekaaos

Uusivuosi on liikennesuunnittelijan painajainen, sillä sen aikana tehdään tänäkin vuonna lähes kolme miljardia matkaa.

Kotimatkan saaminen juhlapyhille on taidetta ja kaukojunien henkilötilavuus näkemisen arvoinen. Loma on kuitenkin monen siirtotyöläisen ainoa mahdollisuus matkustaa kotiin ja siksi kaiken vaivan arvoinen.

Vanha vuosi paukkuen pois

Siinä missä suomalaiset hiljentyvät joulurauhan julistukseen, kiinalaiset kanssatoverit linnoittautuvat vastaanottimiensa äärelle seuraamaan uuden vuoden gaalaesitystä. Show on kuin Joulupukin kuuma linja, Tuttu juttu -show, Putous ja Bumtsibum yhteensä. Kiinalaista viihdettä värikkäimmillään.

Uuden vuoden TV-show.
Uudenvuoden TV-show. Kuva: Laura Rajaniemi

Kadut ovat tyhjät ja hiljaiset aina siihen saakka, kun on tullut aika karkottaa pahat henget kaupungista.

Ilotulitukset ovat edelleen juhlan odotetuin ja ulkomaalaisten näkökulmasta pelätyin traditio. Eikä syyttä, sillä onhan Kiina maailman ilotulitteiden tehdas ja kotimaa.

Hallinnon valistustyö ilmansaasteista on purrut siinä mielessä, että tänä vuonna Pekingissä myytiin jo edellisvuotta puolta vähemmän ilotulitteita. Monen mielestä turhaan, sillä saasteindeksit kipusivat uudenvuodenpäivänä jälleen uusiin korkeuksiin.

Uuden vuoden jälkeen takatalvi ja saastesumu yllätti.
Uudenvuoden jälkeen takatalvi ja saastesumu yllättivät. Kuva: Laura Rajaniemi

Millainen vuosi odotettavissa?

Lampaan vuonna syntyneitä pidetään kiinalaisen perinteen mukaisesti rauhallisina, ystävällisinä ja vilpittöminä, joskin myös hieman ujoina ja taiteellisina ihmisinä. Lampaan vuodelta odotetaan rauhoittumista, luovuuden arvostamista ja elämän aineettomiin arvoihin keskittymistä.

Lampaan vuosi näyttää, miten elämänrytmin hidastaminen ja aineettomien arvojen edistäminen onnistuu kansakunnalta, joka tahkoo samanaikaisesti seitsemän prosentin kasvulukuja, tavoittelee maailman suurimman talouden sijaa ja on urbaanimpi kuin koskaan aikaisemmin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.