Terveiset Tiibetin ylängöltä

Tein joulukuussa 2016 kenttämatkan Qinghain-maakuntaan. Qinghai kuuluu Kiinan etnisesti monimuotoisempiin provinsseihin. Eri imperiumeihin ja valtakuntiin kuuluneelle alueelle on vuosisatojen saatossa kerääntynyt han-kiinalaisten lisäksi tiibetiläisiä, mongoleja, salareita sekä tu- ja hui-kansan edustajia.

Buddhalainen luostari keskipäivän auringossa. Kuva: Jani Mustonen

Virkamatkani suuntautui Qinghain tiibetiläisalueelle, jossa Suomen suurlähetystö on tukenut tiibetiläisten naisten taloudellista voimaannuttamista. Edustuston vuonna 2015 aloittamassa projektissa opetettiin paikallisille naisille ompelu- ja liiketoimintataitoja. Tavoitteena oli edistää naisten pienyrittäjyyttä ja lisätä kurssille osallistuneiden tuloja. Tulokset ovat olleet positiivisia. Kaikki kurssille osallistuneet työskentelevät vähintään osa-aikaisesti ompelijoina. Puolet naisista on perustanut oman kaupan, joka tarjoaa heille kokopäiväisen työn. Lisätulot ovat tulleet tarpeeseen, sillä Yushun seutu kuuluu Qinghain köyhimpiin.

Suurlähetystön tukemaan koulutukseen osallistuneet naiset ja heidän perustamansa kauppa. Kuva: Jani Mustonen

Yushun kaupunkia kohtasi vuonna 2010 vakava 7.1 richterin maanjäristys, joka tuhosi kaupungin lähes kokonaan. Seuraavana vuonna Yushun seudun perinteistä elinkeinoa, jakinkasvatusta, kurittivat ankarat lumimyrskyt tappaen joillakin seuduilla jopa kaikki jakit.

Yushun uudelleen rakennettu kaupunki. Kuva: Jani Mustonen

Alueelle on virranut sekä kotimaista että ulkomaista apua. Avusta huolimatta elanto on edelleen tiukassa.  Keskimääräinen vuositulo on alle 2000 euroa. Kylmän ja korkean ilmanalan rutikuiva ja etäinen vuoristoseutu ei anna sijaa laajamittaiselle maanviljelylle. Tiibetin ylänköön kuuluvan alueen keskimääräinen lämpötila on -0,8 astetta ja korkeus 3700 metriä. Alueen kannattavimmassa elinkeinossa, jakinkasvatuksessa, onkin mukana kokopäiväisesti yli 90% alueen asukkaista. Paikallisen siviiliasiainministeriön virkamiehen mukaan alueella kaivattaisiinkin erityisesti maito- ja meijerialan osaamista talouskehityksen vauhdittamiseksi.

Köyhyydestä ja äärimmäisistä olosuhteista huolimatta Qinghain tiibetiläiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia. He toivottavat vieraat tervetulleiksi koteihinsa tarjoamalla jakinmaidosta valmistettua voiteetä.

Dalai Laman kuva tiibetiläiskodin seinällä. Dalai Laman kunnioitus on Qinghaissa yleistä, eikä sitä ole kielletty. Kuva: Jani Mustonen

Maisemat olivat henkeäsalpaavat. Tosin korkean ilmanalan vuoristossa ilman ohuus sai minut haukkomaan henkeä lisähapen saamiseksi.

Jakkilauma ylittämässä jokea vuoristolaaksossa. Kuva: Jani Mustonen

Kiinan läntiset osat jäävät usein Kiinan talouskasvua ja kehitystä koskevien uutisten varjoon. Vauraus on kuitenkin kasautunut itäiselle rannikolle ja pääasiassa kaupunkeihin. Vaurastumisesta huolimatta kansalaisjärjestöjen rahoitus ei ole lisääntynyt samassa tahdissa, ja varsinkin vähemmistöjen parissa toimivien järjestöjen on vaikea löytää rahoitusta. Toivottavasti ulkomaalainen tuki ja rahoitus tulevat jatkumaan Kiinan läntisillä alueilla.