Jos Kiinassa jotain on oppinut, niin sen, että suomalaiset ovat aivan käsittämättömän yksinkertaisia.
Sen näkee jo pukeutumisesta. Chaoyangin katuja tallaavat nuoret Wangit ja Liut seuraavat yleensä aikaansa ja länsimaista muotia, mutta lisäävät omaan vaatekertaansa kiinalaisen twistin. Astetta enemmän röyhelöä, astetta räväkämmän rannekellon.
Näyttävyyden ihannointi näkyy myös arkkitehtuurissa. Jo muinaiset kiinalaiset rakensivat taidokkaita yksityiskohtia viliseviä temppeleitä, jotka sisustettiin hurjilta näyttävillä jumalpatsailla ja punakultaisilla alttareilla. Temppeleiden ja Kielletyn kaupungin punaisten katosten rakentamisen aikakausi on ohi, mutta kymmenet modernit pilvenpiirtäjät osoittavat, ettei vaatimattomuudesta suinkaan ole luovuttu. Pekingin jäädessä kohta taakse en kai voi kuin pysähtyä Helsingin Lasipalatsin eteen ihmettelemään, miksei rakennus näytä lasiselta eikä palatsilta. Kiinan ahtaat hutong-lähiötkin ovat kaikessa kivisyydessään viehättävän epäsäännöllisiä sokkeloita.
Eikä missään päin Pekingiä ei tarvitse pötkiä pitkälle löytääkseen kujaa täynnä värikkäitä ravintoloita. Jokaisen liikkeen ulkopuolella on neonkyltti, joka sulautuu kaltaistensa joukkoon eriväristen valonsäteiden kilpaillessa säälimättömästi kuluttajan huomiosta.
Kielen ja byrokratian kiemuroita
Kiinan kieli tuo oman säväyksensä kulttuurin monikerroksisuuteen. Visuaaliset kirjoitusmerkit kantavat yleensä useita eri merkityksiä, puhekieli vilisee vanhoja sananlaskuja ja melkein minkä tahansa pitkän sanan voi tiivistää kahteen merkkiin. Kiina on epäsuoran ilmaisun kultakehto, jossa suorasukaisuutta voidaan pitää takuuvarmana merkkinä rahvaanomaisuudesta. Kiinalaisten retoriikka tuntuukin vaihtelevan katumyyjien äkäisistä töksäytyksistä liikemiesten loputtoman kiertelevään ja kaartelevaan vatvontaan, joka vetää suomalaisten poliitikkojen ympäripyöreät julistukset kalpeiksi.
Turha yksinkertaisuus on pidetty loitolla myös kaikenlaisten muodollisuuksien hoitamisesta. Kiinalaiset viranomaiset ovat mestareita paperisodankäynnissä, ja menestyksekäs korruptionvastainen kampanja on vaikeuttanut entisestään oikopolkujen löytymistä lupien viidakossa.
Kiinan viehättävyys perustuukin pitkälti siihen, että yksinkertaisesti mikään ei ole yksinkertaista.
Varpu Somersalo
Suomen Pekingin-suurlähetystön harjoittelija
Kiinan maisemat on kyllä niin päätä huimaavat, että sinne on joskus pakko päästä käymään paikan päällä. Kiitos kauniista blogista!