Aidon kumppanuuden löytäminen Kiinassa ei vaadi rakettitiedettä. Kun intressit kohtaavat, aloittavat käytännönläheiset kiinalaiset kaupunkien välisen yhteistyön nopealla aikataululla suurista kokoeroista huolimatta.
Kahdellakymmenellä suomalaisella kunnalla ja maakunnalla on ystävyysyhteistyötä Kiinassa. Hyvin hoidettu ystävyyssuhde tuo kumppaneille enemmän lisäarvoa kuin vuosittaiset kohteliaisuuskäynnit. Ystävyyskaupunkisuhde avaa elinkeinoelämälle ovia vastaparin korkeimpiin päättäjiin ja luo alustan vienninedistämiselle.
Yhteistyö on useimmiten aloitettu esimerkiksi opiskelijavaihdoilla, matkailuteemoilla ja kulttuurin saralla. Myöhemmin tätä on laajennettu kattamaan myös kauppa- ja liiketoimintayhteistyötä sekä syventämään teknologia- ja innovaatiotutkimustyötä. Kuntaliiton ja Suomen Kiinan-edustustojen vuoden alussa tekemän kartoituksen mukaan kahdeksan kymmenestä yhteistyötä tekevästä kunnasta kokee ystävyyskaupunkisuhteen hyödylliseksi ja suosittelee sitä muillekin.
Jangtse-joen helmi
Kiina kehittyy nopeasti. Jangtse-joen suistolla Shanghain ympärillä kasvaa nykyaikaisia miljoonakaupunkeja. Näistä kaupungeista Jiaxing sijaitsee kahden tunnin ajomatkan päässä Shanghaista Zhejiangin maakunnassa. Kaupungista löytyy yli sata Fortune 500 -yritystä, ja se houkuttelee vuosittain yli 10 miljoonaa kotimaista ja kansainvälistä turistia.
Seurasin läheltä Imatran kaupunginvaltuuston ja kehitysyhtiön neitsytmatkaa Jiaxingiin. Tarmokkaat ja energiset itäsuomalaiset toivat mukanaan oman huumorinsa lisäksi yhteistyöhalukkuutensa. Jo ensitapaamisen aikana löytyi molempien intresseihin sopivia yhteistyön painopisteitä. Virallisen kanssakäymisen lisäksi pöytään tuotiin kiinalaisia kiinnostavia aiheita, kuten puhtaan teknologian ratkaisut, koulutusosaaminen ja matkailu.
Kiinalaisisännät ovat kattaneet pöydät koreiksi, mutta onnistuminen vaatii paljon kotiläksyjä ja hihojen käärimistä. Team Finland on tukenanne sekä Suomessa että Kiinassa! Lisää ystävyyskaupunkiyhteistyöstä Suomen Pekingin-suurlähetystön kotisivuilla.