Kestävä kehitys ja ilmastonmuutos Portugalissa

Ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä puhutaan nykyisin paljon. Portugalissa ilmastonmuutos ei kuitenkaan ole noussut aivan yhtä näkyväksi teemaksi politiikassa kuin esimerkiksi Suomessa.

Suurlähetystön virka-asuntoon asennettiin aurinkopaneelit toukokuussa 2019.Koska yhteiskunnallinen muutos ja erityisesti sen sisällä oleva kehitys(maa)tutkimus, on yksi valinnaisista aineistani yliopistossa, kestävä kehitys ja ilmastonmuutos ovat minulle kiinnostavia ja tärkeitä aiheita. Onkin ollut mukava huomata, että näihin asioihin on kiinnitetty lähetystöllä huomiota. Lähetystö on muuttanut toimintatapojaan kestävämmäksi ja tehnyt esimerkiksi oman kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksensa. Suurempia hankkeita täällä on ollut muun muassa aurinkopaneelien asennus virka-asunnolle ja kesän lopulla tapahtuva auton vaihtaminen hybridimalliin.

Roskien keräystä Tejon rannalla

Yksi esimerkki suurlähetystön toimista kestävän kehityksen hyväksi on Nordic Enviroment Initiative –tapahtuma, josta on tarkoitus tehdä jokavuotinen. Menimme yhdessä Ruotsin, Norjan ja Tanskan lähetystöjen kanssa keräämään roskia Praia da Cruz Quebradasta. Mukana oli myös paikallinen Bandeira Azul –järjestö. Järjestön tarkoitus on antaa koulutusta ja tietoa kestävästä kehityksestä erityisesti rannikko- ja vesistöalueilla, ja he antoivatkin meille tietoa erilaisista roskista rannalla. Kerääminen oli hauskaa, ja tuntui hyvältä tehdä jotakin konkreettista ympäristön hyväksi.

Kierrätyksen suhteen Portugali näyttää minun mielestäni olevan vielä lapsen kengissä Suomeen verrattuna. Asun opiskelija-asuntolassa, jossa kyllä kierrätetään, mutta paljon vähemmän ja suuripiirteisemmin kuin Suomessa. Sekajätteestä erotellaan vain paperi ja lasi, kun taas Suomessa roskakatoksessamme ovat erikseen myös esimerkiksi biojäte ja pahvit. Lisäksi täällä kierrätyksestä minulle annettiin ohjeet ”kierrätä, jos haluat”, ja Suomessa se on taloyhtiössämme pakollista. Paikallinen työntekijämmekin oli havainnut saman asian. Kierrätyksen kanssa on ongelmia: jätehuolto ei toimi aina kovin hyvin, roska-astiat ovat välillä täynnä, ja jätteitä ei lajitella oikein.

Kallis sähkö ja kestävämpi tulevaisuus

Sähkön käytön suhteen tilanne onkin toinen. Portugalissa asuntolassamme on rajattu määrä sähköä, mitä saa käyttää ilmaiseksi. Jokaisen asukkaan sähkönkulutusta seurataan. Tämä on mielestäni hyvä asia, koska se rajoittaa turhaa sähkönkulutusta. Syy tähän on kuitenkin luultavasti enemmänkin taloudellinen kuin ekologinen: paikallinen työntekijämme kertoi, että sähkö on Portugalissa kallista ja sen vuoksi sähköautojen määrä on Portugalissa melko pieni.

Julkinen liikenne puolestaan toimii ainakin Lissabonissa mielestäni pääosin lähes yhtä hyvin kuin Helsingissäkin. Matkustaminen ruuhkaisessa bussissa tai metrossa ei aina ole kaikista mukavin vaihtoehto, mutta ympäristön ja kukkaron kannalta valinta on parempi, kuin esimerkiksi taksit.

Paikallisen työntekijämme mielestä Portugalissa ei puhuta tarpeeksi kestävästä kehityksestä ja ilmastonmuutoksesta. Asiat etenevät, mutta melko hitaasti ja vaatimattomasti. Kuten muuallakin maailmassa, muutoksia saatetaan myös vastustaa. Yksi esimerkki tästä Portugalissa on muovisista kertakäyttöastioista luopuminen. Ihmiset protestoivat sitä vastaan ja ongelmaksi muodostui myös se, millaisia ratkaisuja saadaan kertakäyttöastioiden tilalle.

Suurlähetystön harjottelija Anna Al-Kubaisi.Suuri valta kestävällä kehityksellä ja ilmastonmuutoksen torjumisella on hallituksella, joka päättää budjetissa, mihin asioihin laitetaan rahaa. Eräs muutos oli se, kun ympäristöasioita painottava puolue, PAN, sai ensimmäisen ehdokkaansa läpi europarlamenttivaaleissa. Portugalissa on syksyllä myös parlamenttivaalit ja nähtäväksi jää, saako vihreä politiikka lisää kannatusta.

Ympäristöasiat ja kestävä kehitys nousevat yhä paremmin koko maailman tietoisuuteen, ja ehkäpä myös Suomen EU-puheenjohtajakauden kestävän kehityksen teema auttaa levittämään tietoisuutta aiheesta entistä enemmän ja voimakkaammin Eurooppaan.

 

Anna Al-Kubaisi