Lissabon juosten

Sunnuntaina lokakuun 5. päivänä autot saivat väistyä Lissabonin kaduilta, sillä vuorossa oli maan suurin juoksutapahtuma, Lissabonin maraton. Maratonilla ja sen liepeillä järjestetyissä lyhyemmän matkan juoksuissa oli liikkeellä yhteensä noin 21.000 juoksijaa.

Kansainvälisten juoksutapahtumien joukossa Lissabonin valttikorttina ovat upeat maisemat. Maratonreitti alkaa Cascaisin pikkukaupungista ja kulkee Atlantin sekä Tejo-joen rantoja pitkin Lissabonin historiallisen keskustan ohi ja siitä edelleen kaupungin itälaidalle, vuoden 1998 maailmannäyttelyalueelle. Maratonin kanssa samanaikaisesti järjestettävän puolimaratonin osallistujat puolestaan pääsevät starttaamaan juoksunsa Euroopan pisimmältä sillalta, Vasco da Gamalta, jonne jalankulkijoilla ei normaalioloissa ole asiaa.

Lissabonin maraton on osallistujajoukoltaan nimenomaan kansainvälinen tapahtuma, ja mikä hienointa, tällä kertaa myös Suomen liput heiluivat näkyvästi mukana. Muutenkin hyvää suomalaisedustusta täydensi Maanpuolustuskurssiyhdistys ry:n juoksuklubi, joka oli Lissabonissa vuosittaisella maratonmatkallaan. Myös puolimaratonilla oli vahva sinivalkoinen edustus.

Lissabonissa 5.10. juostulla maratonilla nähtiin sinivalkoisia värejä. Kuva: Outi Holopainen.
Lissabonissa 5.10. juostulla maratonilla nähtiin sinivalkoisia värejä. Kuva: Outi Holopainen.

Kestävyysjuoksu jalkapallon maassa

Portugalissa erilaisia massajuoksutapahtumia on lisääntyvään tahtiin, ja usein mukana on hyväntekeväisyyselementti. Näyttääkin siltä, että jalkapallon, golfin ja surffauksen luvatussa maassa myös kestävyysjuoksu on saamassa lisää jalansijaa suuren yleisön keskuudessa.

Äskettäin julkaistun tutkimuksen (Instituto Português de Administração e Marketing) mukaan tässä 10,5 miljoonan asukkaan maassa olisi noin 1,45 miljoonaa juoksun ystävää, joista noin 460 000 ilmoittaa harrastavansa lajia säännöllisesti.

Eurooppalaisessa vertailussa Portugali jää kuitenkin liikunta-aktiivisuuden osalta edelleen häntäsijoille – muun Etelä-Euroopan tavoin. Maaliskuussa 2014 julkaistun Eurobarometrin mukaan peräti 64 % portugalilaisista ilmoitti, ettei harrasta liikuntaa lainkaan. Samassa tutkimuksessa 66 % suomalaisista ilmoitti harrastavansa liikuntaa vähintään kerran viikossa.