Kesäkuu on Portugalissa juhlan aikaa. Kesäkuulle ajoittuu merkittäviä virallisia tapahtumia, jotka tarjoavat tilaisuuden Portugalin ja portugalilaisuuden juhlistamiseen.
Portugal, Camões e as Comunidades Portuguesas
Kesäkuun 10. päivänä vietetään Portugalin kansallispäivää, eli virallisesti ”Portugalin, Camõesin ja portugalilaisten yhteisöjen päivää”. Kansallispäivän vietto huipentui presidentti Cavaco Silvan johdolla järjestettyihin perinteisiin juhlallisuuksiin.
Tapana on ollut kierrättää tapahtumaa eri puolilla maata, ja tänä vuonna juhlapaikkana toimi 1199 perustettu Guardan kaupunki Serra da Estrela -vuoriston koillislaidalla.
Kansallispäivän ajankohdan taustalla on Portugalin kansallisrunoilijan, Luís Camõesin, kuolinpäivä vuonna 1580.
Yhteisöillä puolestaan viitataan maan ulkopuolella asuvaan varsin huomattavaan portugalilaisväestöön. Portugali on historiansa aikana tottunut muuttoliikkeeseen – suuntaan ja toiseen.
Nyt koulutetun työikäisen väestön maastapako on muodostumassa todelliseksi ongelmaksi. Kahden viime vuoden aikana noin 250 000 portugalilaisen lasketaan lähteneen maasta. Tämä on vähän yli 10 miljoonaan asukkaan maalle paljon!
Talouskriisi on pistänyt Portugalin viime vuosina koville niin taloudellisesti kuin sosiaalisestikin. Vaikka niin sanotun troikan kanssa toukokuussa 2011 sovittu talouden sopeutusohjelma on juuri päättynyt, on Portugalilla vielä pitkä matka siihen, että mittava valtion velka (noin 130 % bruttokansantuotteesta) saadaan taltutettua.
Talouskriisin voittaminen – ja parempaan tulevaisuuteen uskominen – oli kantava teema myös presidentin kansallispäiväpuheessa. Muistutuksena siitä, etteivät hallituksen säästö- ja leikkaustoimet ole olleet kaikkien mieleen, oli tapahtuman liepeillä äänessä myös joukko mielenosoittajia.
Santo António
Lissabonin kaupungilla on oma kesäinen juhlapäivänsä, Santo António, jota vietetään vuosittain 13. kesäkuuta kaupungin suojelupyhimyksen kunniaksi.
Tunnelma on sekoitus karnevaalia ja suomalaiskansallista vappua, kun juhlapäivän aattoiltana lissabonilaiset valloittavat sardiinikojuilla varustetut kadut, ja kaupunginosittain kootut värikkäät seurueet vyöryvät tanssivana kulkueena Avenida da Liberdadea pitkin. Komeat kehykset juhla saa kaupungin kuuluisista jakarandapuista, jotka ovat kesäkuussa täydessä kukkaloistossaan.
Juhlan ylimmäisenä isäntänä toimi jälleen itseoikeutetusti Lissabonin pormestari António Costa, joka viime syksyn paikallisvaaleissa valittiin jatkokaudelle vakuuttavalla kannatuksella.
Tällä hetkellä Costan ympärillä käy kuitenkin poliittinen kuhina. Costa on haastanut keskustavasemmistolaisen pääoppositiopuolueen (PS) istuvan johtajan ja tavoittelee ulostulollaan paitsi puoluejohtajan, myös pääministerin paikkaa ensi vuonna pidettävissä parlamenttivaaleissa.
A Língua Portuguesa
Kesäkuun 27. päivänä Portugalin parlamentti järjesti juhlavan seremonian portugalin kielen 800-vuotisen historian kunniaksi. Kieli on toki tätäkin vanhempi, mutta vanhin säilynyt portugalinkielinen kuninkaallinen asiakirja, kuningas Alfonso II:n testamentti, on päivätty 27. kesäkuuta vuonna 1214.
Tänään portugali on maailman neljänneksi puhutuin kieli, eteläisen pallonpuoliskon puhutuin kieli ja virallinen kieli kahdeksassa maassa. Lissabonista katsottuna portugalinkielinen maailma avaa merkittävät mahdollisuudet niin kielen, kulttuurin, muuttoliikkeiden kuin myös taloussuhteiden ja ulkopolitiikan kannalta.
Portugalilla on siis täysi syy vaalia kieltään, ja olla siitä ylpeitä!
Hyvä blogi . Suomesta katsottuna on aika mieltää mitä Portugalin kulttuurin osalta On tärkeää katsoa asioita heidän näkökulmista,. Yleensä niin tehdä eikä syy ole pelkästään kielimuurin .ymmärtämistä estää mm. .vuorovaikutusten puute