Andorrassa

1
Andorra
Andorra

Ensimmäinen varsinainen virkamatka Andorraan, vaikka valtuuskirjeen jättämisen yhteydessä vajaa vuosi sitten tuli paikkaan tutustuttua. Andorralla on kaksi valtionpäämiestä, eikä kumpikaan heistä ole Andorrasta tai Andorrassa; La Seu d’Urgellin piispa Espanjassa (Katalonian puolella hyvin lähellä Andorraa) ja Ranskan presidentti. Toinen on kirkonmies ja toinen tasavallan valittu päämies, mutta molempien titteli Andorran valtion päämiehinä tarkoittaa ”ruhtinasta” tai ”prinssiä” (Coprínceps) oikealta merkitykseltään ”kanssahallitsijaa”. Kahden valtionpään kuriositeetti juontaa eräästä sydänkeskiajalla tehdystä rauhansopimuksesta. Järjestely on Andorran valtiollisen ja kansallisen identiteetin perusta, josta ollaan paitsi ylpeitä, myös riippuvaisia. Omalla tavallaan se on todiste sopimusten ja lakien asemasta läntisessä kulttuuripiirissä. Totta kai yhtä tärkeää on se, että vuorten rajaaman Andorran omistaminen ei ole koskaan ollut strateginen kysymys Ranskalle eikä Espanjalle.

Auto on paras tapa taittaa matka. Sai pitkästä aikaa kokea sellaisenkin ihmeen kuin maarajan tullitarkastuspiste, jonoineen kaikkineen keskellä ”syvää EU-länttä”. Tullimies ei tosin kysynyt mitään, veti vain käden lippaan. Ohjelmassa oli tapaamisia ulkoministerin, parlamentin puhemiehen, pormestarin ja UM:n Suomesta vastaavan ”osastopäällikön” kanssa. Tapasin myös Espanjan suurlähettilään. Andorrassa on vain kaksi suurlähetystöä, joista toinen on Ranskan. Maan parlamentti on yksi vanhimpia Euroopassa.

Andorra ryhtyi avautumaan finanssikriisissä kokemansa shokin myötä. Maan talousmalli perustui siihen, että se poikkesi täysin ympäristöstään ja koetti siten houkutella talletuksia, turisteja ja ostosmatkalaisia. Mediassa tällaisesta käytetään halventavaa ilmausta veroparatiisi. Andorra koettaa nykyisin harmonisoida käytäntöjään muistuttamaan ympäristöään ja vastineeksi se pyrkii hyötymään integroitumisesta laajempiin markkinoihin. Andorra on täysin riippuvainen Espanjan talouskehityksestä. Maa toimiikin kompaktin kokonsa vuoksi mainiosti yhtenä Espanjan talouskasvun mittareista. Kaikki matkan aikana olleet tapaamiseni todistivat, että viime aikoina Andorrassa on menty parempaan suuntaan.

Kommentit

Katja L. 9 vuotta sitten

Mahtavat maisemat kuvassa. Andorra taitaa olla ”pakkonähtävyys”, kun matkustan keväällä Pohjois-Espanjaan. Tämä oli hyvä pohjustus tällaiselle turistille, joka tosi uteliaana haluaa nähdä matkakohteita pintaa syvemmältä, kiitos.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.