Ei pelättävää

1

Ei pelättävää

Euroopan mantereen läntisin kohta, Cabo de RocaEuroopan mantereen läntisin kohta, Cabo de Roca Portugalissa

Kävin pääsiäistauolla vilkaisemassa Euroopan mantereen läntisimmän laidan Cabo de Rocan Portugalissa. Ei löytynyt mörköjä tai muuta pelättävää. Pari viikkoa sitten ajelin Madridista Travemündeen. Ei löytynyt peikkoja tuollakaan välillä.

On aina yhtä mahtava tunne kun raja ylittyy pelkällä vilkaisulla uuden maan nimeen, eikä tarvitse valuuttoja ihmetellä. Monilla meillä on muistissa, millainen jännitys aiemmin syntyi pelkästä rajalle saapumisesta, vaikka mitään salattavaa ei ollutkaan.

Ja vaikka tuimat rajamiehet ovat museotavaraa, Espanja on silti Espanja ja Portugali Portugali. eikä Ranskan tai Saksan identiteetti ole mihinkään kadonnut.

Euroopan mantereen läntisin kohta, Cabo de RocaEuroopan mantereen läntisin kohta, Cabo de Roca Portugalissa 

Euroopan unioni tulee selviämään tästäkin kriisistä. Niin Espanjassa kuin Portugalissakin laitetaan nyt rakenteita kuntoon kovalla kädellä. Kun reformit on tehty, vapautuu myös Iberian niemimaan potentiaali. Iberia tulee vielä yllättämään.

Alkuvuodesta kokoontui residenssiin useampi kymmen Madridin suomalainen Erasmus-opiskelija. Näitä nuoria katsellessa tuntui hyvältä, että tuli 1990-luvun alussa valvottua öitä jäsenyysneuvotteluprosessissa.

Euroopan läntisimmän laidan aurinkoiselta muistomerkiltä voi vetää kaaren itäisimmän Suomen hangenkuorille. Eurooppaa tarvitaan selviytymiseen kummassakin ääripäässä. Niin paljon samaa meissä kaikissa lopulta on, että tämä yhteinen harjoitus on hyvä, perusteltu ja aivan luonnollinen kuvio.

Palatsi Sintrassa Portugalissa. Sisäänkäynnin yläpuolella oleva Triton Portico. Allegoria maailman synnystä. Palatsi Sintrassa Portugalissa. Sisäänkäynnin yläpuolella oleva Triton Portico. Allegoria maailman synnystä. 

 

 

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 10 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.