Finland House Madridiin?

1

Finland House Madridiin?

Viime viikko jäi Madridiin paluun jälkeen kolmipäiväiseksi, mutta tällä viikolla ohjelmassa on mm. tapaamiset Espanjan pankkiyhdistyksen puheenjohtajan ja ulkoministeriön poliittisen osaston päällikön kanssa sekä tilaisuus, jossa on ay-liikkeen johtoa (yleislakko julkistetaan tällä viikolla). Osallistun myös NATOn pääsihteerin esitelmätilaisuuteen. Pidämme lisäksi suunnitteluiltapäivän Suomen Lissabonin suurlähetystön kanssa. Tarkoituksenamme on konkretisoida yhteistyötä Iberian niemimaalla.

Finpron logo

 Pidimme torstaina perusteellisen suunnittelusession Madridin Suomi-instituutin johtajan sekä Finpron Madridin johtajan kanssa yhteisistä hankkeista. Ulkoministeri toi lähettiläspäivien puheessaan vahvasti esiin ajatuksen siitä, että eri pääkaupungeissa toimivat suomalaistoimijat siirtyisivät samoihin toimitiloihin ”Finland House” –konseptin alle. Ainakin Madridissa olemme tähän valmiit. Synergiaedut olisivat selvät.

Suomen Madridin-instituutin logo

Kehittelimme myös yhdessä eteenpäin koulutusosaamisen vientihanketta. Lobbasimme viime viikolla Suomessa eri tahoja, että Espanja olisi niiden maiden joukossa, joihin ensimmäiset toteuttavuusselvitykset kohdennetaan. Tähtäin olisi Latinalaisessa Amerikassa, mutta pilotointi tapahtuisi Espanjassa. Madridissa toimiva Iberoamerikkalaisten maiden järjestö on ollut erittäin kiinnostunut koulutushankkeista Latinalaisessa Amerikassa. Alammekin valmistelemaan järjestön pääsihteerin kutsumista Suomeen.

 Espanjalaisen arvostetun, kehitysyhteistyökysymyksiin erikoistuneen, tutkimuslaitoksen Friden johtaja Richard Youngs on menossa Suomeen Demokratia ja Ihmisoikeudet -seminaariin pääpuhujaksi. Tapasin hänet ja taustoitin mm. viimeaikaisista kehitysyhteistyöaloitteistamme. Yritämme saada syksyllä UM:n kehitysyhteistyöosaston johtoa käymään Espanjassa, sillä Espanja on nykyisin kehitysyhteistyöasioissa jo lähes ”samanmieliseksi” luettava maa.

Manuel BaigorriUlkoministeriö pyörittää vuosittain ohjelmaa, jolla kutsutaan nuoria, lupaavia toimittajia kuukaudeksi Suomeen. Espanjalainen toimittaja, joka oli osallistunut ohjelmaan 4 vuotta sitten, tuli itse esittäytymään. Hän on edelleenkin suuri Suomen ystävä ja Suomen tapahtumien seuraaja. Nyt hän analysoi Espanjan taloutta uutistoimisto Bloombergille. Tämä on osoitus, kuinka hyviä tällaiset ohjelmat ovat. 

Kirjoittelin viikonloppuna osuuttani Aurinkorannikon seurakunnan 25-vuotisjuhlan julkaisuun. Monia muistoja tuli mieleen arkiston papereita selaillessa. Olin 1990-luvun alussa nuorena virkamiehenä auttamassa tässä samassa lähetystössä Suomen evankelisluterilaisen kirkon rekisteröintiä Espanjaan.

 Näin silmissäni nuoren lähetystöavustajan istumassa pakahduttavan kuumalle ullakolle tungetussa, Espanjan sisäministeriön uskonnollisten asioiden osaston odotushuoneessa. Siellä olivat samassa jonossa värikkäät luonnonuskontojen rekisteröijät ja tummapukuinen suomalaisvirkamies.

 Luterilaisuus ei vienyt ohi jonon, eikä tuonut pienintäkään ylimääräistä ymmärrystä sen yksikönpäällikön kasvoille, jolle hakemuksen jätin. Hän poltti ketjussa filtteritöntä tupakkaa. Huoneen seinällä oli iso risti ja huone niin täynnä papereita (hylättyjä hakemuksia?) ja savua, että liikkuminen oli vaikeaa. Päällikkö oli lähellä sokeaa paksujen silmälasien linssien monikerroksisuudesta päätellen.

Nuuhkaisin rekisteröintipapereita. Tupakanhaju oli niissä vieläkin tallella.

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 12 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!