Pääministerivierailun jälkitunnelmissa

Melko pian pölyn laskeuduttua saattaa helposti unohtua, miten paljon aikaa ja työtä vaatii lyhyenkin ministerivierailun valmistelu. Vierailua edeltää viikkojen, jopa kuukausien pituinen intensiivinen valmisteluprosessi, johon osallistuu kymmeniä ihmisiä sekä ulkomailla että Suomessa. Ohjelmaa, agendoja ja matkan muita lukuisia yksityiskohtia hiotaan täysillä loppuun saakka vaikka joskus, aivan viime minuuteilla, koko vierailu saattaa jopa peruuntua.

Tietty epävarmuus liittyy aina korkean tason vierailuihin eikä pettymyksiltä voida täysin suojautua. Mutta onnistuminen on kokemus, joka kantaa pitkälle ja avaa uusia mahdollisuuksia. Tätä tunnetta päästiin kokemaan Madridissa lokakuussa pääministeri Juha Sipilän ja liikemiesvaltuuskunnan onnistuneen työvierailun tuloksena.

Keskustelut vauhdissa pääministereiden kesken

Voidaan perustellusti kysyä mihin tarvitaan työläitä ja raskasvetoisia ministerivierailuja eri pääkaupunkeihin aikana, jolloin yritykset ovat yhä kansainvälisempiä ja poliittisia yhteyksiä voidaan hoitaa mm. EU:n neuvostokokousten liepeillä Brysselissä? Vastaus on yksinkertainen ja sen ilmeisyys tuli taas todistettua pääministeri Sipilän vierailulla. Kahdenvälisen kumppanuuden tiivistäminen edellyttää suoraa poliittista yhteydenpitoa pääkaupunkien kesken, mikä ei ole korvattavissa sinänsä tärkeillä monenvälisillä kontakteilla. Pääministerin kanssa matkustaminen tuo yritysdelegaatiolle näkyvyyttä ja suurten yritysten ovet avautuvat helpommin, kun takana on yhden sijaan useampi kiinnostava suomalainen yritys.

Suomen intresseissä on olla aktiivinen aloitteentekijä ja huolehtia siitä, että suora vuoropuhelu pääkaupunkien kesken säilyy elävänä.

Espanjan kanssa on avautumassa uusia mahdollisuuksia kumppanuuden tiivistämiseen useissa EU- ja globaaliagendan kysymyksissä, joissa maidemme samanmielisyys on ehkä yllättävänkin huomattava. Olemme samaa mieltä EU:n merkityksestä, arvopohjasta ja tarpeesta vahvistaa unionin toimintakykyä. Mikä voisikaan olla parempi lähtökohta maidemme välisen yhteistyön tiivistämiselle kuin pääministereiden yhteisesti ilmaistu tahto vaikuttaa tähän kehitykseen!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.