”Yksi yö, kaksi maata”

1

”Yksi yö, kaksi maata”

Järjestimme yhdessä Lissabonin suurlähetystön kanssa yhden päivän tiiviin Iberian niemimaan aluekokouksen Madridissa. Kokoukseen osallistuivat molempien maiden lähettiläät, kulttuurivastaavat, Finpron toimistojen johtajat sekä Madridin Iberoamerikkalaisen instituutin johtaja.

Lissabonin suurlähestystön edustajatYhteistyön pohjaa löytyi paljon. Lupasimme ottaa vierailuja suunnitellessamme motoksi ”yksi yö, kaksi maata”. Iskulause kuvaa, kuinka kaksi Iberian niemimaan pääkaupunkia on mahdollista haluttaessa mahduttaa yhteen matkaan. Erityisen selvät yhteistyön edut ovat erilaisissa kulttuurihankkeissa. ”Yksi näyttely, kaksi maata”.

 Tapasin tiistaina yhdessä Tanskan ja Ruotsin kollegoiden kanssa Espanjan liikepankkien yhdistyksen puheenjohtajan. Saimme hyvän katsauksen siitä, miten liikepankit näkevät Espanjan taloustilanteen. Pankkiirien viesti oli, että stressitestien julkistamisen jälkeen luottamus pankkien toimintaan on kunnossa, mutta markkinat seuraavat hallituksen toimintaa tarkkaan. Yritämme päästä tapaamaan myös Espanjan säästöpankkien vastaavan järjestön johtajaa, koska säästöpankit ovat Espanjassa suuremmissa vaikeuksissa kuin liikepankit.  

Espanjan sisäpolitiikan seurantaan tuli eväitä kun osallistuin kahteen aamiaistilaisuuteen. Toisessa tilaisuudessa puhui yleislakon 29. syyskuuta julistaneet tärkeimmät ay-johtajat Toxo ja Méndez. Toisessa tilaisuudessa esiintyi hallitsevan puolueen PSOE:n kakkosmies ja elinkeinoministeri Blanco. Ay-johtajat olivat varmoja yleislakon onnistumisesta. Mielipidemittausten mukaan kuitenkin tällä hetkellä vain 22% espanjalaisista osallistuisi lakkoon varmasti tai todennäköisesti. Ministeri Blanco valoi puolestaan uskoa Espanjan talouteen – Pahin on jo ohitettu.

Naton pääsihteeri Fogh Rasmussen vieraili Madridissa ja piti esitelmätilaisuuden Afganistanista ja Naton tulevaisuudesta. Hänen viestinsä oli selvä: Turvallisuutta ei voida taata vain omilla rajoilla. Pääsihteeri muistutti kuulijoita tilaisuuden lopussa siitä, että nykyinen Nato ei ole vanhempiemme Nato.

Kävin myös jättämässä ministerimme rauhanvälityskirjeen ulkoministeriöön. Tehokas toimintatapa on viedä tärkeät kirjeet itse esimerkiksi ministerin kabinettipäällikölle. Ja kun kirjeet lähettää sähköpostilla vähän aikaisemmin, tapaamisessa voi odottaa jo ensimmäisiä reaktioita.

 Aloitin jälleen espanjan kielen tuntien ottamisen. Edellinen yritys viime keväänä, kesken Espanjan puheenjohtajuuskautta, kaatui ajan puutteeseen. Ryhdyttiin subjunktiivin käytön veivaamiseen. Espanjaa opiskelleet tietävät, mitä edessä on…

 Lauantai-iltana kävin perheen kanssa Suomen Madridin instituutissa, jossa järjestettiin Pohjoismaisena projektina ja osana Madridin taiteiden yötä lasten bingo. Mukana olivat mm. Muumit ja Peppi Pitkätossu. Palkintona olisi ollut lakritsia, mutta tällä kertaa eivät oikeat pallot osuneet kohdalle. Edellinen bingovoitto, kahviastiasto Rautalammin seurojentalolta 1970-luvulta, jäi siten edelleen voimaan.

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 9 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Leave a Reply