OECD:n tuore tieteen, teknologian ja teollisuuden tulostaulu luo taas yli kahden ja puolensadan sivun katsauksen näiden kenttien keskeisiin tilastoihin.
Jo pitkään Suomi on keikkunut kaikkien tutkimus- ja kehitystyöhenkilöstöä vertailevien mittausten kärjessä. Niin tälläkin kertaa. Suomi on maailman terävimmässä kärjessä lähes 16 tutkijalla uhatta työntekijää kohti. Osuus on kaksinkertainen verrattuna alle 8 tutkijan EU28- ja OECD-keskiarvoihin.
Kiinnostava yksityiskohta on, että tutkijakoulutettua väestöä tarkasteltaessa Suomen tilanne näyttää hieman erilaiselta. Yleisesti ottaen T&K-henkilöstön ja tohtoreiden osuudet näyttävät kulkevan hyvin samaa latua eri OECD-maissa. Tästä on joitakin poikkeuksia, erityisesti Suomi ja Sveitsi.
Näistä Suomessa tutkimus- ja kehitystyötä tekevien osuus on kansainvälisesti poikkeuksellisen korkea, mutta tohtorikoulutuksen suorittaneiden osuus (1,04% työikäisistä) ei ole enää aivan terävintä kärkeä. Sveitsissä taas T&K-henkilöstön määrä on varsin tyypillisellä OECD-tasolla, mutta tohtorimäärä on aivan poikkeuksellisen korkea.
Taustalla ovat toki maiden väliset erot niin tuotantorakenteissa kuin kansallisissa strategioissakin. Suomessa tavoiteltiin pitkään sitä, että T&K-henkilöstö olisi aiempaa useammin tohtoreita, mutta T&K-henkilöstön määrän voimakas kasvu on pitänyt tohtoriosuutta alhaalla tohtorimäärän voimakkaasta kasvusta huolimatta.
Toisaalta, mitkä ovat tohtoreiden työttömyysasteet eri maissa?
Hyvin alhaiset. Pääosin työttömyystiedot ovat saatavilla hieman karkeammalla luokituksella (ISCED1997/ISCED2011), jossa kaikki tutkijakoulutetut ovat samassa luokassa.
[…] Aiemmin olen jo kirjoittanut siitä, että vaikka tutkijoiden määrä on meillä kansainvälisesti hyvin korkea, jäämme tutkijakoulutettujen osuudessa kehittyneiden maiden kärjestä. Sveitsi on vertailussa aivan omassa luokassaan, mutta Yhdysvalloissa ja Ruotsissakin tohtoreiden osuus väestöstä on yli 30 % korkeampi kuin meillä. […]