Musiikki yhdistää Suomi 100 -juhlavuonna

Suomalaiset järjestävät juhlavuoden kunniaksi lukuisia musiikkitapahtumia niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Vilkaisu Suomi Finland 100 -kalenteriin sekä Suomi 100 Maailmalla -kalenteriin osoittaa, että tarjonta on runsasta sekä kotimaassa että ulkomailla. 

Tarjolla on lastenmusiikkia, runo- ja virsilaulua, musikaaleja, elokuvamusiikkia sekä suomalaisten suosikkia kuoro- ja yhteislaulua. Ohjelmistossa on musiikkia kaikissa tyylilajeissa, kansamusiikista poppiin ja klassiseen, vanhoista suosikeista nykypäivän hitteihin. Kaikki tämä 100-vuotiaalle Suomelle!

Maailmalla suomalaisen musiikin voimin

Seuraavassa muutamia poimintoja, miten Suomi 100 –vuotta on juhlistettu ja juhlistetaan suomalaisen musiikin voimin ulkomailla. Islannin sinfoniaorkesteri aloitti Suomi 100 -konserttisarjan Reykjavikin kulttuuritalo Harpassa tammikuussa. Radion sinfoniaorkesteri puolestaan konsertoi alkuvuodesta Venäjällä esittäen muun muassa Sibeliusta, Toivo Kuulaa sekä suomalaisten modernistien Ernest Pingoud’n ja Väinö Raition musiikkia. Juhlavuoden yhdessä-teeman mukaisesti  Sibelius-Akatemian ja yhdysvaltalaisen Juilliard Schoolin nuorista muusikoista koottava sinfoniaorkesteri konsertoi Helsingissä, Tukholmassa ja New Yorkissa elo–syyskuussa 2017.

Kuvassa iso talo veden äärellä sinivalkoiseksi valaistuna.
Reykjavikin kulttuuritalo Harpa. Kuva: Jaana Pitkänen

Suomalainen kuoromusiikki soi maailmalla, kun Naantalin kamarikuoro pitää konsertin Minnesotassa Yhdysvalloissa ja Ylioppilaskunnan laulajat tekee Kiinan-kiertueen. Kari Ikosen jazz-trio esiintyy juhlavuoden kunniaksi marraskuussa Australiassa. Tango Alakulo puolestaan kiertää juhlavuonna Eurooppaa. Tämän monitaiteellisen teoksen musiikki perustuu muun muassa Sibeliuksen, Chydeniuksen ja Kärjen sävellyksiin.

Virossa Suomi 100 -juhlavuoden päätapahtuma on kesäkuussa järjestettävä suuri ulkoilmakonsertti, jossa lavalle nousevat artistit niin Suomesta kuin Virostakin. Konsertin ohjelmisto on sekoitus nostalgiaa ja uusia, nousevia artisteja.  Pietarissa heinäkuussa järjestettävä Stereoleto-festivaali esittelee oman Suomi 100 -ohjelman. Festivaalin pääesiintyjinä ovat suomalaisen elektronisen musiikin ajankohtaiset nimet.

Ulkosuomalaiset musiikkitaiturit kesäkuussa Helsingin Musiikkitalossa

Ulkosuomalaiset ovat aktiivisesti mukana juhlimassa Suomea. Juhlavuoden kunniaksi on Helsingin Musiikkitalossa 15.6. tarjolla musiikillinen kattaus ulkosuomalaista huippuosaamista, kun lavalle nousevat suomalaistaustaiset muusikot ympäri maailmaa: laulajalegenda Eino Grön (USA/Suomi), viulisti Marielle Iivonen ja hanuristi Tony Iivonen (Ruotsi), jazzpianisti Karri Luhtala (Italia), sopraano Maria Männistö (USA) ja ohjaaja Benjamin Mosse (USA), huilutaiteilija Ulla Suokko (Peru), Uusikuu-yhtye (Iso-Britannia, Saksa) ja Justice in Motion-tanssiteatteri (Iso-Britannia). Konsertin juontaa toimittaja-juontaja Ella Kanninen (Suomi/ Italia).

Suomi 100 Maailmalla -konsertti kesäkuussa Musiikkitalossa tuo lavalle suomalaiset musiikkitaiturit maailmalta.
Suomi 100 Maailmalla -konsertti kesäkuussa Musiikkitalossa tuo lavalle suomalaiset musiikkitaiturit maailmalta.

Lisätietoja Suomi 100 -tapahtumista Suomessa ja ulkomailla

Suomi 100 -kalenterista

Suomi 100 Maailmalla -tapahtumakalenterista