Tansanian vaaleja tarkkailemassa

Sunnuntaiaamuna oli aikainen herätys. Ennen kello seitsemää olisi oltava odottamassa äänestyspaikan avautumista Segeredan alueella Dar es Salaamissa.

Tansaniassa järjestettiin sunnuntaina 25. lokakuuta presidentin, parlamentti- ja paikallisvaalit. Äänioikeutettuja on maassa yli 20 miljoonaa. Heistä iso osa – yli 5 miljoonaa – on nuoria, jotka pääsivät nyt käyttämään äänioikeuttaan ensimmäistä kertaa.

Vaalien lähestyminen on näkynyt kaupungilla vahvasti. Mainoksia ja puolueiden lippuja näkee paljon, ja ihmiset ovat keskustelleet innokkaasti vaaleihin liittyvistä asioista.

Dar es Salaam on miljoonakaupunki ja eri puolilla kaupunkia on noin 6000 äänestyspaikkaa – koko maassa peräti 60 000. Tarkkailupaikoista ei siis todellakaan ollut puutetta. Äänestys alkoi paljon aiemmin kuin Suomessa, mutta päättyi myös aiemmin. Äänestää voi kello seitsemästä aamulla kello neljään iltapäivällä. Kello neljältä jonossa olevat saivat vielä äänestää.

Vaalitarkkailijat Ilalassa: autonkuljettajamme Abdul, Sveitsin kollega Marina, allekirjoittanut ja tulkkimme Asia.
Vaalitarkkailijat Ilalassa: autonkuljettajamme Abdul, Sveitsin kollega Marina, allekirjoittanut ja tulkkimme Asia.

Monipuoluejärjestelmä on vahvistunut

Tansaniassa valtapuolue Chama Cha Mapinduzi on ollut vallassa koko itsenäisyyden ajan. Monipuoluejärjestelmä on vahvistunut hitaasti 1990-luvulta lähtien. Nyt opposition koalitio haastaa valtapuoluetta erityisesti kaupungeissa, laajoilla maaseutualueilla valtapuolueen kannatus on vahvaa.

Omien mikrotason havaintojeni mukaan kisasta tulee tiukka opposition koalition (Ukawa) ja valtapuolueen (Chama Cha Mapinduzi) kesken. Tarkkailemallamme äänestyspaikalla presidentinvaalin äänet jakautuivat lähes tasan, CCM:n kiriessä hieman edellä. Äänioikeutettuja oli äänestyspaikkaa kohden hieman yli neljäsataa. Meidän alueellamme noin kolmannes äänioikeutetuista jätti äänestämättä. Pohdimme syytä tähän, mutta emme keksineet, mistä varmuudella voisi olla kyse.

Sain mahdollisuuden tarkkailla vaaleja EU:n vaalitarkkailumission kautta, joka puolestaan sai kutsun Tansanian hallitukselta. Euroopasta oli jo aiemmin saapunut 34 pitkäaikaista, ja viikkoa ennen vaaleja 60 lyhytaikaista tarkkailijaa. Oli myös luontevaa, että Tansaniassa eri EU-maiden suurlähetystöt osallistuvat EU:n vaalitarkkailuun.

Näin laajan tarkkailijamission avulla oli mahdollista kattaa varsin kattavasti kaikki Tansanian eri osat. EU:n ulkopuolisista maista mukana olivat Norja, Sveitsi ja Kanada. EU:n ohella monet muut kansainväliset, alueelliset ja tansanialaiset järjestöt tekivät myös vaalitarkkailua.

Päivän kulku oli seuraava: heti aamulla seitsemältä seurataan yhden äänestyspaikan avaamista, sen jälkeen kierretään eri äänestyspaikkoja ja raportoidaan toiminnasta niissä. Lopuksi valitaan yksi äänestyspaikka ja tarkkaillaan siellä äänestyspaikan sulkemista, ääntenlaskua ja tulosten ilmoittamista paikallistasolla.

Jokaiselle tiimille oli suunniteltu pääpiirteiset toiminta-alueet. Koska äänestyspaikkoja oli niin paljon, päällekkäisyyksiä ei päässyt syntymään. Ehdimme juuri ennen seitsemää meille määrätylle koululle, jossa vaalitoimituksen oli määrä alkaa. Äänestyspaikalla oli vastaava toimitsija ja hänellä kolme apulaista. Äänestyspaikoilla poliittisia puolueita edustivat paikallistoimitsijat. Toimitsijat osallistuivat ääntenlaskuun ja vahvistivat kirjallisesti tulokset paikallistasolla.

Jonotus saattoi kestää tunteja

Ensimmäiset äänestäjät saapuivat paikalle jo paria tuntia ennen aloitusaikaa. Jonossa pääsivät etusijalle vanhukset ja vammaiset sekä pienten lasten kanssa äänestävät äidit. Monilla äänestyspaikoilla ihmiset joutuivat jonottamaan useita tunteja, minkä täytyi olla turhauttavaa. On vain ihailtava tansanialaisten kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa.

Meiltä tarkkailijoilta raportointi sujui käytännössä reaaliajassa puhelimeen asennetun Android-sovelluksen avulla. Tarkkailun aikana täytimme yhdessä paperikaavakkeen, johon keräsimme omat havaintomme ja keskustelumme vaalipaikan ihmisten kanssa. Lomakkeen lähetimme myöhemmin EU-missioon sähköisesti.

Pidimme päivän aikana yhteyttä alueemme pitkäaikaiseen vaalitarkkailijaan, jonka kanssa koordinoimme toimintaamme. Tämä onnistui, koska matkapuhelinverkko toimi koko ajan hyvin. Kun ääniä illalla laskettiin, sähkökatkoksia ei meidän havaintojemme mukaan ollut. Jokaisen äänestyspaikan peruskalustoon kuului kannettava sähkölyhty, jota tarvittiin illalla ääntenlaskun aikaan.

Kaikilla äänestyspaikoilla järjestystä valvoi tansanialainen konstaapeli. Kansalaisille oli etukäteen kerrottu, että äänestyksen sujuvuuden varmistamiseksi ihmisten tulisi poistua paikalta äänestettyään. Tuloksia voisi sitten tulla katsomaan myöhemmin, kun ne paikallisesti julkistettaisiin. Näytti, että ohjetta oli noudatettu. Kaupungissa oli tavallista rauhallisempaa, kaduilla näkyi vähemmän liikettä ja ihmisiä.

Miten sitten vaalien tulos ratkesi?  Presidentiksi valittiin valtapuolueen John Magufuli 58  prosentilla äänistä. Ukawan Edward Lowassan kerrotaan saaneen 40 prosenttia äänistä. Laskennan tässä vaiheessa näyttää myös siltä, että CCM kykenee säilyttämään kahden kolmasosan enemmistönsä parlamentti Mbungessa.

Vaalitarkkailu on mielenkiintoinen kokemus ja mahdollisuuksista osallistua löytyy lisätietoa UM:n sivuilta – suosittelen 🙂