Nepalin vaaliputken alun puolikas paketissa

Pitkään odotettujen Nepalin paikallisvaalien ensimmäinen kierros on ohitse parisen viikkoa kestäneen ääntenlaskun loputtua. Ilmapiiri äänestyksen yhteydessä oli innostunut. Useissakin asioissa äänestäminen ja vaalien järjestelyt eroavat Suomen käytännöistä.

Paikallisvaalien ensimmäinen vaihe järjestettiin sunnuntaina 14. toukokuuta. Siinä äänestettiin 281 paikallishallintoelimeen edustajia kolmeen provinssiin. Rekisteröityneitä äänestäjiä oli vajaa viisi miljoonaa, joka on 35 prosenttia äänioikeutetuista. Toiset kolme provinssia äänestävät näillä näkymin 28. kesäkuuta ja viimeinen provinssi vasta syyskuussa.

 

Äänestyspaikolla naisille ja miehille on omat jononsa. Kuva: Marianne Kujala-Garcia
Äänestyspaikolla naisille ja miehille on omat jononsa. Kuva: Marianne Kujala-Garcia

Suomi osallistui Nepalin ulkoasiainministeriön tarjoamaan vaalitarkkailuun noin kymmenen muun maan kanssa; ryhmä koostui alueellisten maiden lisäksi muun muassa Israelista, Ranskasta ja Japanista.

Omat jonot naisille

Kaikissa äänestyspaikoissa oli eri jonot naisille ja miehille. Isoimmassa äänestyspaikassa oli huomioitu myös vanhemmat äänestäjät ja heille oli varattu oma jono. Vanhemmat äänestäjät saivat mennä äänestyskoppiin avustajansa kanssa.

Innostus äänestämiseen oli selvää: ensimmäisen vaiheen äänestysprosentti nousi hieman yli 73 prosentin tasolle.

Itse äänestyslipuke tai paremmin lakana aiheutti ihmetystä – se oli noin kahden A3:n kokoinen arkki, johon äänestäjän piti laittaa seitsemän tai kahdeksan leimaa. Leimoilla merkittiin minkä puolueiden ehdokkaita kannattaa millekin auki olevalle seitsemälle paikalle. Ilmeisesti puolueita oli 67!

Lipukkeen koosta ja puolueiden symboleiden kirjosta johtuen on oletettavissa, että hylättyjen äänten määrä voi nousta suhteellisen korkeaksi.

Suomalaisen silmään symboleista kävi ainakin pingviini. Se oli jonkun sitoutumattoman puolueen symboli, ja se muistutti suomalaisesta jäätelöstä ja siitä ettei pingviinejä ole näkynyt Nepalissa täällä kuin korkeintaan Discovery Channelin kautta.

Seuraavat osat vaaleista vielä tulossa

Paikallisvaalien toisen osan piti tapahtua 14. kesäkuuta, mutta uutisten mukaan sitä lykättiin ensin reilulla viikolla ja sitten vielä lisää niin, että tämän hetken tiedon valossa vaalipäivä on 28. kesäkuuta. Jotta asia ei menisi liian yksinkertaisesti, jaettiin tällä viikolla jäljellä olevat provinssit vielä kahteen ryhmään, joista provinsseissa 1, 5 ja 7 äänestetään ensin 28. kesäkuuta ja viimeisessä provinssissa (numero 2) vasta mahdollisesti syyskuussa.

Provinssit 1, 2, 5 ja 7 muodostuvat pääasiassa teraista eli Nepalin Intian rajaa vasten olevasta alangosta ja maan itäisestä sekä Kauko-Lännen alueista. Terain alueella on useanlaisia haasteita – poliittisia, koulutukseen ja kehitykseen liittyviä – ja levottomuuksien ja väkivallan todennäköisyys on valitettavan korkealla tulevien viikkojen aikana.

Paikallisvaalien ensimmäisen osan ääntenlaskenta otti parisen viikkoa; toisen ja kolmannen osan kohdalla Nepalin hallitus pyrkinee suoriutumaan nopeammin. Se että ensimmäisen kierroksen tulokset ovat julki, vaikuttaa todennäköisesti jälkimmäisiin äänestyskierroksiin joillain tavoin.

Nepalin vaalikomission tiedotusmateriaalia. Äänet annetaan hakaristiä muistuttavalla leimalla, joka Nepalissa symboloi vaurautta, hyvää onnea ja harmoniaa. Kuva: Jukka Ilomäki
Nepalin vaalikomission tiedotusmateriaalia. Äänet annetaan hakaristiä muistuttavalla leimalla, joka Nepalissa symboloi vaurautta, hyvää onnea ja harmoniaa. Kuva: Jukka Ilomäki

Tunnelmallinen tulevaisuus

Nepalin lähitulevaisuus on värikäs, monisäikeinen ja haastava. Paikallisvaalien lisäksi pitäisi perustuslain mukaisesti järjestää myös provinssi- ja kansallisen tason vaalit viimeistään tammikuun 2018 aikana.

Paikallisvaaleista saadut kokemukset mahdollisesti helpottavat seuraavien vaalien järjestämistä.

Paikallisvaalit saivat nepalilaiset liikkeelle ja kiinnostuneiksi omista vaikutusmahdollisuuksistaan. Tulevat uudet paikallishallinnot, uusi pääministeri ja hallitus, ministeriöpakan mahdollinen sekoitus, juuri julkaistu budjetti tulevalle kirjanpitovuodelle ja kaikkien näiden monipuoliset yhteydet paikallishallinnon kehittämiseen muodostavat vyyhden, jossa spekulaatioille on tilaa runsaasti ja lopputulemien ennustaminen on erittäin haastavaa ammattilaisillekin.

Tulevaisuus on siten täynnä mahdollisuuksia, haasteita ja niihin liittyviä tunteita.