Intia etenee sammakon loikin

Nyt on loistava ajankohta kirjoittaa edustuston ensimmäinen blogi Intiasta, New Delhistä. Kevät on kääntymässä kesäksi ja säät ovat suotuisat. Suotuisa on myös intialainen ilmapiiri ja innostus kaikenlaisen yhteistyön lisäämiseen ja monipuolistamiseen Suomen ja Intian välillä.

Huhtikuun lopulla järjestimme Helsingissä Team Finland Intia -päivän. Se kokosi Porkkalankadun TF-taloon parisensataa kiinnostunutta kuulijaa ja monet muut seurasivat tilaisuutta netin kautta. Päivän teema oli ”Demystifying India” ja siinä onnistuimme. Innostavat intialaiset ja suomalaiset puhujat – niin elinkeinoelämän edustajat, virkamiehet kuin toimittajat – maalasivat rehellisen ja moninaisen kuvan Intian mahdollisuuksista suomalaisille toimijoille. ”Intiassa on sata ongelmaa, mutta miljoonia ratkaisuja” sanoo intialainen taloustieteen nobelistikin.

”Make it the Findian Way”

Äkkiseltään 5,5 miljoonan asukkaan pohjoiseurooppalainen Suomi ja lähes 1,3 miljardin asukkaan Intian niemimaa vaikuttavat toistensa täydellisiltä vastakohdilta. Mitä enemmän keskustelimme, sitä enemmän löysimme täydentävyyksiä. Suora lento Helsinki−Delhi, parhaimmillaan reilut kuusi tuntia, tekee meistä melkein naapureita.

Intia on yksi maailman nopeimmin kasvavia markkinoita, joilla myös suomalaisten kannattaa olla läsnä. Ei ole fyysisesti vaikeaa tulla Intiaan, mutta markkinoiden haasteet on osattava ottaa vastaan. Kuten eräs Team Finland Intia -päivän osanottajista totesi: ”Sopeudu tilanteeseen, mutta muista omat arvosi ja mistä tulet.”

Intian talous kasvaa kohisten

Kuluvan vuoden talouskasvun on ennustettu nousevan reippaasti yli seitsemän prosentin. Heinäkuun alussa voimaan astuvaksi suunniteltu, koko maan kattava tavara- ja palveluvero (GST) neljine veroasteineen, silottaa markkinoita edelleen. Samaan hengenvetoon on todettava, että voimaantulossa saattaa olla teknisiä ongelmia. Pääasia kuitenkin on, että pitkään eri hallituskoalitioiden pöydällä olleesta ehdotuksesta on tulossa konkreettinen laki ja toimenpide. Intia on vihdoin saamassa 29 osavaltion yhteiset sisämarkkinat.

Käytännössä kaikenlaiset maksut ja sitä myöden maksaja- ja autojonot poistuvat osavaltioiden rajoilta. Hallitus toivoo veron vauhdittavan eri osavaltioiden kehittymistä. Isompi ongelma maassa on kuitenkin henkilöverotus. Uusimpien tilastojen mukaan alle 10 % palkansaajista maksaa tuloveroa!

Pääministeri Sipilä vieraili Make in India -jättitapahtumassa Mumbaissa helmikuussa 2016. Kuvassa Sipilä pääministeri Narendra Modin, Ruotsin pääministeri Stefan Lövgrenin sekä kauppa- ja teollisuusministeri Nirmala Sitharamanin kanssa. Kuva: Suvi Tuominen.

Intian teollisuusliiton vuosikokouksessa valtiovarainministeri Arun Jaitley totesi Intian olleen suljettu ja sisäänpäin kääntynyt talous vielä muutama vuosikymmen sitten. Nyt tilanne on toinen – Intia on avoin ja yhä enemmän globaaliin talouteen integroitunut maa. Muutaman vuoden kuluttua se ohittanee kasvuluvuissaan jopa Saksan. Muutokset ovat olleet isoja ja vaativia, epäonnistumisiakin on ollut. Ministeri ei myöskään kieltänyt jatkuvaa haastetta: Intian väestöstä noin neljännes elää köyhyysrajan alapuolella ja maatalous on pitkälti pienimuotoista omavaraistaloutta.

Maan hallituksella on kuitenkin tiukka ote uudistuspolitiikkaan ja takanaan kansan vahvaa tukea. Uudistuspolitiikan, rapsakasti kehittyvän Intian ja uuskansallismielisyyden ei kuitenkaan soisi ruokkivan toisiaan. Myös presidentti Mukherjee on muistuttanut monimuotoisuuden hyveestä.

Intia menee eteenpäin sammakkoloikin, toteaa Suomessa marraskuussa 2016 vieraillut energiaministeri Piuysh Goyal. Hänen tavoitteenaan on muun muassa nostaa uusiutuvan energian osuus 40 %:in vuoteen 2020 mennessä. Tämän tavoitteen toteuttamisessa ja näissä loikissa on tarpeen olla mukana.