Katuruoka porttina intialaiseen kulttuuriin

Katuruoka on aina ollut oleellinen osa reissujani. Se ei ole ainoastaan hyvänmakuista ja edullista, vaan toimii myös ikkunana paikalliseen kulttuuriin, tapoihin ja elämään autenttisimmillaan. Toisin sanoen, jos haluat kokea Intian kaikessa komeudessaan, on sinun jossain vaiheessa matkaa iskettävä paikallisen basaarin ruokakojuille.

Mutta jätetään perunaparathat ja kachorit vielä pöydälle.

Kasviksilla ja perunalla täytetty samosa hapanimeläkastikkeessa. Kuva: Ville Ikävalko.
Kasviksilla ja perunalla täytetty samosa hapanimeläkastikkeessa. Kuva: Ville Ikävalko.

Matkahygienian A ja O

Söi Intiassa mitä tahansa, pari nyrkkisääntöä on hyvä pitää mielessä. Käsiä kannattaa pestä ja käsidesiä kuluttaa; kolibakteeri viihtyy ruoka-aineiden lisäksi myös kynsien alla.

Murskattu kachori sabzi-kastikkeessa. Kuva: Ville Ikävalko.
Murskattu kachori sabzi-kastikkeessa. Kuva: Ville Ikävalko.

Mitä suositumpi ruokapaikka, sitä pienempi on todennäköisyys, että ruuasta sairastuu – kyllä paikalliset tietävät. Paikan suosio takaa myös sen, ettei ruoka seiso koko päivää auringon alla. Intialaiset syövät yleensä lounaansa yhdentoista aikoihin ja illallisen kuudelta, ja tällöin ruoka kojuissa on tuoreinta. Salaatteja ja kuorineen syötäviä hedelmiä kannattaa vältellä, koska ikinä ei ole varmuutta siitä, millä vedellä ne on pesty. Samasta syystä kannattaa ostaa juomat ilman jäitä.

Chandni Chowkin melskettä. Kuva: Ville Ikävalko.
Chandni Chowkin melskettä. Kuva: Ville Ikävalko.

Ruokanirvanan tavoittelua historiallisessa Chandi Chowkissa

Mitä katuruokaan tulee, on Delhillä paljon tarjottavaa. Ylivoimaisesti paras paikka keventää kukkaroa on Chandni Chowk, vanhin ja vilkkain basaari vanhassa Delhissä. Paikka pursuaa väenpaljoudesta, hajuista, väreistä ja äänistä. Kun seisoo keskellä marketin tungosta ja melua, alkaa viimeistään tuntuu siltä, että nyt ollaan Intiassa. Jos ajatus sukeltamisesta Delhin hektisimpään basaariin omatoimisesti kuumottaa, voi Chandni Chowkin katuruokaskeneen tutustua myös opastetulla kävelyretkellä.

Chandni Chowkissa viihtyvät reissaajien ja paikallisten lisäksi myös lehmät. Kuva: Ville Ikävalko.
Chandni Chowkissa viihtyvät reissaajien ja paikallisten lisäksi myös lehmät. Kuva: Ville Ikävalko.

Let’s chaat

Intiassa katuruoka myydään pienissä, chaateiksi kutsutuissa annoksissa. Homma rullaa hyvin, sillä pienet annokset mahdollistavat suuremman variaation – tilaa reissaajan mahassa on yleensä vain rajallisesti.

Jalebi on sokerisiirapissa pyöräytettyä uppopaistettua taikinaa, nam! Kuva: Ville Ikävalko.
Jalebi on sokerisiirapissa pyöräytettyä uppopaistettua taikinaa, nam! Kuva: Ville Ikävalko.

Rahaa ei tarvita paljon, annokset irtoavat tiskiltä yleensä noin 40 rupialla (50 sentillä). Ruokakojut tunnistaa parhaiten niitä ympäröivästä väenpaljoudesta tai kadun yläpuolella roikkuvista kylteistä. Chandni Chowkissa tosin on niin laajasti katuruokaa tarjolla, ettei kojuja tarvitse erikseen etsiä.

Ruokakojut tunnistaa isoista kylteistään. Kuva: Ville Ikävalko.
Ruokakojut tunnistaa isoista kylteistään. Kuva: Ville Ikävalko.

Uskalla kokeilla!

Ohjatuissa katuruokakierroksissa on se etu, että on aina kartalla siitä mitä syö. Ilman paikallista opastusta aterioivalle länkkärille ruuan sisältö paljastuu monesti vasta ensimmäisellä suupalalla, mikä tosin tietyllä tavalla luo oman seikkailunsa. Ja rohkeus palkitaan, sillä Intian katuruoka on älyttömän hyvää. Intia on sivilisaationa tuhansia vuosia vanha, mikä näkyy ja maistuu ruuissa. Jo yhden Intiassa vietetyn viikon jälkeen koti-Suomen pakastecurryt muuttuvat julmiksi vitseiksi.

Jätä siis ennakkoluulosi hotellihuoneeseen ja suuntaa basaariin!

Kannattaa varata reilusti aikaa, liikkuminen Chandni Chowkissa on ajoittain todella hidasta väenpaljouden takia. Kuva: Ville Ikävalko.
Kannattaa varata reilusti aikaa, liikkuminen Chandni Chowkissa on ajoittain todella hidasta väenpaljouden takia. Kuva: Ville Ikävalko.