Muutoksien ja mahdollisuuksien Intia

1

Uudelle eteläisen Aasian yksikönpäällikölle ensimmäinen virkamatka Intiaan on järisyttävä kokemus.

Suomen kunniakonsuli Geetanjali Kiroska otti Titta Majan ja Erik af Hällströmin vastaan residenssissään. Suomen ja Karnatakan osavaltion väliset suhteet ovat olleet hedelmälliset esimerkiksi teknologiayhteistyön saralla. Kuva: SL Delhi.
Suomen kunniakonsuli Geetanjali Kiroska otti Titta Majan ja Erik af Hällströmin vastaan residenssissään. Suomen ja Karnatakan osavaltion väliset suhteet ovat olleet hedelmälliset esimerkiksi teknologiayhteistyön saralla. Kuva: SL Delhi.

Erilaiset maailmat elävät Intiassa rinta rinnan

Intian ylempi keskiluokka elää samanlaista arkea kuin oma perheeni Helsingissä. Lapset käyvät harrastuksissa ja molemmat puolisot töissä. Viikonloppua vietetään ystävien ja perheiden kanssa elokuvissa käyden ja ulkona syöden. Yhteinen puheenaihe löytyy helposti esimerkiksi jooga-asanoista tai presidentti Trumpin ulkopolitiikasta. Keskiluokka on hyvin koulutettua ja suorapuheista porukkaa. Intian avaruusohjelmasta, omavaraisesta maataloustuotannosta, nousevasta kansainvälisestä asemasta ja kansallisesta Me Too -liikkeestä ollaan syystä ylpeitä. Toisaalta kritiikkiä esitetään silloin kun on sen paikka. Tämä ei aina ole itsestäänselvyys diplomaatin arjessa ulkomailla.

Matkalla tapaamisesta toiseen törmää toisenlaiseen Intiaan. Kastittomat koputtelevat auton ikkunoihin, ja aamulenkillä kulkukoirien määrä hätkähdyttää. Joka viikko kaduille työntyvät 4000 uutta autoa puikkelehtivat hämmästyttävällä taitavuudella kaiken tämän keskellä.

Väestönkasvu on valtavaa, ja vuonna 2023 Intia on maailman väkirikkain maa. Intia on myös väestöpohjaltaan maailman nuorimpia kansakuntia. Eurooppa painii harmaantumisen kanssa, Intia puolestaan nuorison kouluttamishaasteissa. Pääministeri Modin hallituksen tavoitteena on parantaa koulutus- ja terveyspalveluita kautta maan. Vaikka suunta on oikea, paljon on kuitenkin vielä tehtävää.

Intiassa loisteliaat värit hallitsevat katukuvaa. Kuva: Saana Annala.
Intiassa loisteliaat värit hallitsevat katukuvaa. Kuva: Saana Annala.

Tulevaisuuden potentiaali löytyy täältä

Intiassa kokee monta erilaista todellisuutta, ja osavaltiot toimivat hyvinkin itsenäisesti teollisuus-, työllisyys-, ja koulutuspolitiikan aloilla. Vierailu Intian tietotekniikan keskukseen Bangaloreen on silmiä avaava. Ohjelmistoyritysten jättimäinen koko ja IT-pohjaisten palveluiden kehitysvauhti hämmästyttää. Ihmisten innostus omasta työstään saa hyvälle mielelle. Startup-kiihdyttämöstä teen henkisen prototyyppivarauksen laitteesta, johon asetetaan raaka-aineet pastaa varten ja ajastetaan se valmistamaan ruoka tiettyyn kellonaikaan.

Kasvavalla keskiluokalla on samat haasteet kuin Suomessa, työn ja perheen yhteensovittaminen vaatii kekseliäisyyttä. Yhteistyötä suomalaisten ja Bangaloren tutkimuskeskusten sekä yritysten välillä edistetään monin tavoin. Suomen ja Intian suhteet kehittyvät ja syvenevät jatkuvasti. Intian mahdollisuudet tunnetaan jo hyvin suurimpien yritysten keskuudessa. Nyt on muiden yritysten vuoro löytää Intian potentiaali. Tämä onnistuu hyvin esimerkiksi marraskuun Team Finland -vierailun aikana.

Vilkas liikenne on yksi Delhin tunnetuimpia piirteitä. Kuva: Saana Annala.
Vilkas liikenne on yksi Delhin tunnetuimpia piirteitä. Kuva: Saana Annala.

Muutoksen tuulet puhaltavat

Intiassa olen käynyt aiemminkin. Jotain on viime vuosina muuttunut. Intialaisten itsevarmuus on kehittynyt myönteisesti, roolia otetaan kansainvälisessä politiikassa ja aiemmin kovin sisäänpäin käpertynyt alueellinen Intia katsoo jo Pakistaniin yli kohti uusia haasteita. On havahduttu myös siihen, ettei yhtä väestöryhmää voi kokonaan sivuuttaa maan kehityksessä, sillä kastittomille ja alemmille kasteille on kiintiöitä eri kouluasteilla ja julkisiin virkoihin pyrittäessä. Keskeistä on hidas, mutta varma kehitys keskiluokan asenteissa. Kysyn intialaiselta kollegalta, olisiko tyttären naittaminen alempaan kastiin mahdoton ajatus. ”Ei täysin mahdoton”, kollega toteaa.

Intia on uskomaton, mahdollisuuksia täynnä, kannattaa tutustua.

 

Kommentit

LeenaK 5 vuotta sitten

Kiinnostava juttu. Tekisi mieli heti lähteä käymään Intiassa.