Kun #metoo alkoi levitä ympäri maailman vuonna 2017, jäin odottamaan tunisialaisten naisten reaktiota. Odotukseni kesti kaksi vuotta, mutta se on nyt päättynyt.
Tänä syksynä alkanut keskustelu paikallisen poliitikon epäasiallisesta käytöksestä sai monen tunisialaisen mitan täyttymään. Syntyi #EnaZeda (minä myös), tunisialainen vastine #metoo:lle.
Facebookiin luotiin aihetunnisteen nimeä kantava ryhmä lokakuussa 2019, ja se on saanut kuukaudessa yli 25 000 jäsentä. Julkaisuja on jo yli 1000, ja niissä jäsenet jakavat rohkeasti kokemuksiaan, moni ensimmäistä kertaa elämässään. #EnaZeda ei kuitenkaan ole jäänyt vain sosiaaliseen mediaan, ja naiset ovat marssineet kaduilla vaatien oikeuksiaan.
Tunisialaisen naisen asema on parempi kuin alueen muissa maissa, kiitos historian, koulutuksen ja vuoden 2014 verrattain edistyksellisen perustuslain. Toki tunisialainen nainen on yhtä monimuotoinen kuin kotimaansa, ja alueelliset erot ovat suuria. Lisäksi sosioekonominen tausta on oleellinen tekijä. Keskiluokkaisilla naisilla on mahdollisuus kouluttautua, ja sitä myötä olla vastuussa itsestään.
Vapaus vain sana paperilla?
Myös uskonto ja perinteet yhdessä ja erikseen rajoittavat tunisialaisen naisen aseman vapauttamista, ja varsinkin ensin mainitun julkinen arvostelu vaatii rohkeutta. Toisaalta on myös väitetty, että tunisialaiset naiset ovat väsyneet jatkuvaan ylistykseen siitä, että heidän asemansa on parempi kuin muissa arabimaissa.
Etuoikeutettu asema muihin alueen maihin verrattuna vaikeina taloudellisina aikoina on haasteellinen: periaatteessa on mahdollisuus kaikkeen, mutta käytännön haasteet saavat monen kaipaamaan perinteiseen malliin, missä naisen rooliin kuului ”vain” kodista ja perheestä huolehtiminen. Lisäksi vapaus on vain sana paperilla, jos työkalut sen toteuttamiseen puuttuvat: ei riitä, että naisen on mahdollisuus olla kansanedustaja, jos esimerkiksi kunnolliset päiväkotipalvelut puuttuvat.
Töitä naisten aseman parantamiseksi siis riittää monella osa-alueella. Kokemukseni mukaan tunisialaiset naiset kuitenkin kärsivät eniten seksuaalisesta ahdistelusta, koska siltä ei välty kukaan. Toivon, että #EnaZeda kasvaa Tunisiassa yhtä suureksi ilmiöksi kuin sisarliikkeensä maailmalla. Toivon myös, että ilmiö ottaa kantaa myös seksuaalisen ahdistelun juurisyihin.