Kaffe och bacon
Det är en tidig morgon och det första färskbakade semlorna är på väg att tas ut ur ugnen. Kaffekokaren puttrar och en stekpanna står på spisen. Några baconskivor väntar på turen att bli stekta i den varma stekpannan och på köksbänken står fat med lokala produkter av uppskurna charkuterivaror, ostar, pastejer och annat smått och gott som serveringspersonalen är på väg att fylla upp matsalsbordet med.
Klockan har hunnit bli halv nio och de första gästerna har börjat anlända och signerar sig in via gästboken. Morgonfrukosten står uppdukad vid matsalsbordet och gästerna finner allt eftersom det anländer sina platser runtom det uppdukade bordet, morgonfrukosten kan börja!
Lunchförberedelser
På köket är man redan i full gång med förberedelserna till lunchen. På menyn står det en kryddig tomatsoppa med vit bön-kräm och morotschips till förrätt, stekt hälleflundra med rostade rotsaker och citronsås till varmrätt och honungsäpple med riven marinerad rödbeta och ädelost till efterätt. Alla ingredienserna står snällt och prydligt och inväntar sin tur på att bli omhändertagna, utom fisken som köpmannen väntas avlämna till oss så färsk som möjligt.
Klockan är nu tio och morgonfrukosten är också över och det är dags att duka av och se över bordet samt duka upp matsalen för nästa begivenhet som blir ett lunchmöte för några utvalda gäster.
I samma stund anländer också fisken från fiskehallen: några ytterst pinfärska och fina flundror ligger på is tillsammans med några stycken pilgrimsmusslor och en del havstång. Förnöjd och glad över exemplariska, fina och kvalitativa råvaror störtar jag raskt in med dagens fångst och kastar mig över nästa uppgift.
Att uttnyttja råvarorna
Fisken fileas och allt puts och avskär åker ner i en kastrull för att kokas till en fiskfond. Här handlar det nämligen om att utnyttja råvarorna maximalt så även lökskal och andra skaldelar från rotsaker åker ner i kastrullen.
Nu är det hög aktivitet i köket, det kokar och puttrar i var och varannan kastrull samtidigt som serveringspersonalen har fullt upp med att duka upp matsalen i sitt representativa skick.
Gäster från Finland
När väl allt är på plats i matsalen och köket har alla momenten under kontroll, är det dags för en liten välförtjänt kaffepaus och en genomgång av dagens andra löpande sysslor.
Exakt klockan halv ett anländer ambassadens bil med några högt uppsatta finländska tjänstemän som skall delta i lunchen och därmed är alla gäster på plats och lunchen tar sin början. Rätt efter rätt blir presenterad inför gästerna vilket också är en ytterst viktig del av en måltidsupplevelse på residenset. Måltidspresentationen skall vara med om att skapa en nyfikenhet och tillfredställelse för gästernas. De skall få en upplevelse för alla sinnena genom hela måltiden: det är mitt mål.
En helt vanlig dag
Så här kan en helt vanlig vardag se ut på den Finska ambassadens residenskök. Gäster kommer och går och representationer avlöser varandra mer eller mindre hela tiden.
Arbetet är lockande och inte minst skapande just för att ingen dag är den andra lik och det är också ett typiskt scenario för den här branschen som gör vardagen både spännande och intressant.
God fortsättning på hösten!
Christian