En smak av sommar!

2

Nu är den bästa tiden för att avnjuta jordgubbar. Jordgubben, bäret med den karakteristiska smaken – det lite syrligt söta och lagom blöta – gör bäret till en sann ambassadör för den rena smaken av en sommar. Jordgubbar kan ätas som de är med lite kall grädde. De kan läggas mixade i en tårta. De kan råröras, syltas, torkas och frysas, och användningsområdet är som sagt nästan obegränsat. Här får ni några små, enkla och läckra recept på jordgubbar.

Jordgubbar i tre varianter: Jordgubbscapuccino,  jordgubbssorbét och marinerade jordgubbar

Jordgubbar i olika formerJordgubbar i olika former

Jordgubbscappuccino för 4 personer

10 st färska jordgubbar

2 msk konjak

1 tsk socker

Några kvistar färsk körvel

Kör i mixern till en jämn och slet massa, häll över i dricksglas eller snapsglas och låt stå i kylen en timme före servering.

Jordgubbssorbét för 4 personer

Färska jordgubbar ca ½ liter

3 st äggvitor

½ dl pudersocker

½ dl Grand marniér -likör

Saften av en citron

Kör jordgubbarna i mixern till en jämn och slet massa, blanda därefter i likören och citronsaften. Vispa äggvitorna och pudersocker till hårt skum och rör därefter ned skummet i jordgubbsmassan, ställ i frysen att stelna och rör om nu som då i jordgubbsmassan så att den bildar fryskristaller och närmast börjar likna snö. Då skall det gå att göra vackra bollar av den frysta massan som du dekorativt ställer på en tallriktillsammans med de andra varianterna av dina jordgubbar.

Delikata jordgubbar

Delikata jordgubbar

Marinerade jordgubbar för 4 personer

1 liter jordgubbar

2 dl socker

1 dl finskuren citronmeliss

½ dl vitvin (av sötare sort) mitt val: Kreuznacher Kronenberg Kerner 2008. Tyskland

Dela jordgubbarna i klyftor och lägg dem upp i en skål, häll över sockret, vinet och till sist den färska skurna citronmelissen, låt stå och marinera sig i rumstemperatur i minst 2 timmar fören du serverar dem.

Kommentit

Christian Tikkanen 12 vuotta sitten

Hei Arve. Så deili da att dere skal reise inom Finland. Den finske matkulturen er influert av både svensk og russisk mat så de blir litt vanskelig og sette fingern på noe saer finsk då de finnes så mye at velge mellom. Viss dere vil reise på sommern er det en selfölge og ta en tur inom till de östlige delerne av Finland og Karelen, der finnes et sted som heter Bomban talo. nettsiden:

http://www.kareliaalacarte.fi/sivu.php?page=bomba

og der kan dere få oppleve den östlige delen av finsk matkultur med digre store bord fulldeket med for exempel olike fisk fra insjöer og saltkjött som er litt lik fenalår og der finner dere en av Finlands rareste retter, nemli Kalakukko, de er fisk inbakt i surdeigsbrö. Stedet ligger när byen Nurmes og då passerer dere en rekke fine insjöer, de tusen sjöers land… som Finland er kjent for. Eller så kan dere ta en tur till Det store sletterne og landbruksområden i Österbotten som ligger i rakt motsatt riktning oppover i landet mot Bottenviken med Sverige på den andre sida. Der kan man oppleve den mat som bondesamhället spiste og spiser en i dag som er, mat som for exempel kambsteik, en gryte på olike kjött og med blodbröd till, litt vanskeli og si vilken by eller vilken restaurant man skall besöke men jeg rekomendere dere og ta en tur innom Kristinestad som for övri er Finalnds eneste Cittaslow by. Ha en go tur og hoper noe av dette var til noen hjelp. Viss dere vil kan jeg selfölgeli gi mere information fra min egen e-post som er ctikk47@online.no. Hilsen Christian Tikkanen. Kjökkensjef på den Finske ambassade Oslo.

Arve Cato Dybvik 12 vuotta sitten

Hei vi er 6 par som reiser rund i verden på ” ”matfestivaler”, Jeg har fått i oppgave å planlegge en tur til Finnland, Målet er å spise noe som er sær Finsk og kan betraktes som en nasjonal rett, ( Rakfisk, Surstrøming, smalahove er norske – svenske osv), jeg har forsøkt turist kontor og mange andre , men ingen svar, Hvor i Finnland skal vi reise , hva spiser vi der og hvilken tid av året. Om du har noen andre mail adr. som gjør at jeg kommer videre, hadde det vært fint. Hilsen Arve