Finland firade sin 94de självständighetsdag i år. Det är den dagen på året när alla finländare tänder blåvita ljus i ett fönster som en markering för att vi lever i ett självständigt land.
Många är det som också bänkar sig framför sina tv apparater hemma i Finland för att följa med i direktsändningen från Presidentens slott där Republikens president varje år tar emot ett stort antal gäster och bjuder på en hel del goda cocktailbitar. På den Finländska ambassadens residens i Oslo var 350 gäster inbjudna till att fira samman med ambassadörsparet Finlands 94:de självständighetsdag. Buffébordet fylldes med små cocktailbitar som presenterade smaker från Finland för gästerna.
Det bjöds på Karelska piroger med äggsmör. Rökt sik och kräftmousse fyllda krustader, Gravlaxrulle, Kyckling bouchéer, grönsakskrustader, små köttbullar, inbakta köttpastejer med plommon marmelad och chokladtryffelsnittar.
Gravlaxrullar för 6-8 personer
Ingredienser:
1 st potatisrieska den tunna varianten
6 tunna skivor gravad lax
1 msk hovi naturell smältost
1 msk senap
1: Bred ut ett tunt lager av senap och naturell hovi smältost över hela potatisrieskan.
2: Fyll på med skivor av gravad lax från kant till kant så att det täcker hela potatisrieskan
3: Rulla försiktigt ihop rieskan till en rulle (cigarr) Lägg den in i plast och låt den vila i kylskåp över natten.
4. Skiva den därefter upp i lagom tunna skivor och dekorera med en liten klick av Smetana, några sikromkorn och en dillkvist.