Kaunis toukokuu – Sköna maj

Laula ylioppilaiden onnellisesta päivästä… Ja katso kuinka toukokuun aurinko hymyilee. Suomalaisiin perinteisiin kuuluu se, että lähdetään vappupiknikille puistoon tippaleipien ja siman kanssa. Helsingissä Kaisaniemen puistossa lauletaan kesä tervetulleeksi. Vihdoin kauan kaivattu kevät on täällä ja kesäkin jo ovella.

Suurlähetystön luumupuu kukkii huhtikuun lopussa. Kuva: Christian Tikkanen
Suurlähetystön luumupuu kukkii huhtikuun lopussa. Kuva: Christian Tikkanen

Näin valmistat simaa:

4 litraa vettä
500 grammaa fariinisokeria
5 sitruunan mehu
Pieni, noin herneen kokoinen pala hiivaa

Keitä puolet vedestä kiehuvaksi ja kaada sen jälkeen kannelliseen astiaan tai ämpäriin, jossa on fariinisokeri. Lisää loput vedestä ja sitruunien mehu. Sekoita pieni palanen hiivaa pieneen määrään vettä. Kaada hiiva astiaan ja sekoita. Peitä astia tai ämpäri kannella, ja anna sen seisoa huoneenlämmössä reilun vuorokauden ajan.

Pullota sima pulloihin ja laita muutama rusina joka pulloon. Laita pullot jääkaappiin pariksi päiväksi. Kun rusinat ovat vajonneet pullon pohjalle, on sima valmis nautittavaksi.

Iloista vappua!

Toivottaa Christian ja Suomen Oslon-suurlähetystö

 

Sima kuuluu Vapun viettoon. Kuva: Christian Tikkanen
Sima kuuluu vapun viettoon. Mjöd är en viktig del av valborgsfirandet. Kuva: Christian Tikkanen

Sköna maj

Sjung om studentens lyckliga dag… och se hur majsolen ler… att bege sig ut på ”majlinda” med struvor och mjöd är en Finländsk tradition som funnits i långa tider. I Helsingfors sjunger man in sommaren i Kajsaniemiparken. Äntligen är den efterlängtade våren och sommaren på intågande.

Så gör du ditt mjöd:

Koka upp hälften av vattnet och häll det därefter över farinsockret i en bunke eller ett ämbar med lock. Tillsätt resten av vattnet och saften av citronerna. Rör till sist ut den lilla mängden jäst i lite vatten och häll det över i bunken. Rör om. Täck över bunken eller ämbaret och låt det stå i rumstemperatur i över ett dygn.

Tappa därefter mjödet på flaskor och lägg några russin i varje flaska. Ställ dem i kylskåp för ett par dagar. Ett tecken på att mjödet är klar är när russinen har sjunkit till botten i flaskorna.

En hyllning till Våren

Det är ljuvligt i vårtiden skalkas,
innan hösten och gråhåren nalkas.
Det är nöjsamt i spelande hagar
att lustvandra i kärlekens dagar;
se, träden som majstänger börja sig smycka,
var ört står med krona i brudelig lycka.

Stånden upp, alla svenner, från stolen,
träden ut, alla jungfrur, i solen!
Hennes blickar med blidhet oss följa,
ty vår gamman har intet att dölja.
Men mörkret är gjort för konor och kusar,
för rävar och ugglor och flädermusar.

Följ mig bort över ås, genom kjusa,
medan Ersmässbjörkarna susa!
(Erik Axel Karlfeldt)

God och glad första maj!

Önskar vi på Finlands Ambassad i Oslo

Leave a Reply