Suomen Norjan kunniakonsulit kokoontuivat vuosittaisille kunniakonsulipäiville suurlähettilään residenssiin 9. ja 10. maaliskuuta. Kunniakonsulit ovat edustustollemme tärkeä kumppaniverkosto, joka täydentää Suomen edustustoverkkoa maailmalla. He ovat yksityishenkilöitä, jotka hoitavat kunniatehtävää sivutoimisesti palkkiotta. Mielenkiintoisen ohjelman lisäksi osoitimme kunniakonsuleille arvostuksemme tarjoamalla heille Suomi 100 -juhlamenun.
Kunniakonsulipäivien tarjoilut esittelivät suomalaista ruokakulttuuria
Ruokailujen suunnittelun lähtökohtana oli Suomi 100 -juhlavuoden menu ja sen taustalla oleva ideologia, joka peilaa suomalaista ruokakulttuuria, perinteisiä ruoanvalmistusmenetelmiä sekä Suomessa tyypillisesti käytettyjä raaka-aineita. Makujen kulinaarinen matka kulkee läpi Suomen puhtaan luonnon eli niittyjen, metsien, järvien, meren ja soiden. Marjat, metsäsienet, riista ja suomalaiset viljelykasvit ovat menujen selkärankana.
Kunniakonsuleiden lounas
Suomen suurlähettilään residenssissä
torstaina 9. maaliskuuta 2017
Suomi 100 -menu
Mustikkamarinoitua graavilohta,
kevätsalaattia ja uunissa paahdettua punajuurta
***
Pariloitua poronfileetä,
rukiilla ja kasviksilla täytettyjä kaalikääryleitä,
porkkanamuhennosta ja maustepippurikastiketta
***
Metsämarjajäädyke ja mustikkamelba
Suomi100 –menu elää sesongin mukaan
Vuoden mittaan ruokalista elää tilaisuuden ja sesongin mukaan. Mukaan mahtuu myös moderneja suomalaisia innovaatioita. Toisen päivän lounasbuffetissa oli muun muassa tarjolla pohjanmaalaisen Kyrö Distilleryn Napue -ginillä marinoitua silliä. Napue -gini palkittiin vuonna 2015 kansainvälisessä viini- ja alkoholikilpailussa (IWSC) maailman parhaana gininä.
Kunniakonsuleiden buffetlounas
Suomen suurlähettilään residenssissä
perjantaina 10. maaliskuuta 2017
MENU
Napue -ginillä marinoitua silliä
Punajuurisalaattia
Suomalaista metsäsienisalaattia
Muikunmädillä ja smetanalla täytettyjä kananmunia
Savustettua lohta ja sinappikastiketta
Savustettuja pikkumuikkuja
Vihersalaattia ja yrttikastiketta
Paistettua taimenta ja valkoviinikastiketta
Hirvipihvejä ja puolukkaa
Uunissa paahdettuja juureksia
Valikoima suomalaisia marjajälkiruokia
Kunniakonsulin tehtävät
Kunniakonsuli edistää osaltaan Suomen ja Norjan kaupallis-taloudellisia ja kulttuurisuhteita ja osallistuu Suomen maakuvan vahvistamiseen. Kunniakonsuli voi neuvoa suomalaisyrityksiä paikallista yrityskulttuuria koskevan tiedon saannissa sekä yhteistyökumppanien etsimisessä.
Kunniakonsuli voi myös neuvoa ja opastaa hädänalaiseen asemaan joutuneita tilapäisesti ulkomailla oleskelevia Suomen kansalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaan kansalaisia yhteydenpidossa paikallisiin viranomaisiin tai lähimpään Suomen suurlähetystöön tai konsulaattiin. Norjassa Suomella on yhteensä 21 kunniakonsulia ympäri maata.